Basescu az otthonülők kezében

– Hétvégén a hegyekben leszek. Ha véletlenül belebotlok egy urnába, akkor szavazni is fogok – Nicunak, a fiatal taxisofőrnek nagyon határozott véleménye van a politikáról: az elnök menesztésére voksolna, de az üdülésről nem mond le.

A felmérések szerint a román társadalmat az utóbbi években egyetlen kérdés sem osztotta meg annyira, mint a Traian Basescu menesztéséről vasárnapra kiírt referendum. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság több mint 95 százaléka hallott róla, és elenyésző azoknak az aránya, akiknek nincs kiforrott véleményük a kérdésről. A legfrissebb felmérés szerint 72 százalék az elnök menesztésére voksol, 28 százalék ellene.

Traian Basescu elnök híveinek kampányzáró gyűlése Bukarestben. Ha nem szavaznak, nyerhetnek
Traian Basescu elnök híveinek kampányzáró gyűlése Bukarestben. Ha nem szavaznak, nyerhetnek

– Az elnök volt a tótumfaktum az elmúlt években. Ő jelentette be a bérek lefaragását, a nyugdíjcsökkentést, az adók emelését – sorolja a filológus Alina Vanca, akinek közalkalmazottként 2010-ben mintegy harmadával csökkent a jövedelme. Hozzáteszi: ha az elnök „nem ártotta volna bele magát mindenbe”, most is ő lenne a legnépszerűbb politikus.

A jogász végzettségű, de biztosítási ügynökként dolgozó Radu Georgescu úgy látja: túl gyorsan történt túl sok minden az elmúlt hetekben, ezért azt tervezte, hogy otthon marad. Viszont az elnök bojkottfelhívása felháborította, ezért mégis szavazni fog vasárnap. Az államfő néhány nappal a kampányzárás előtt stratégiát váltott, híveit távolmaradásra buzdítja. – Ha a referendum érvényes lesz, az legitimálja ezt az államcsínyt – harsogta Basescu csütörtök este, a bukaresti kampányzárón.

  – Azt mondták, hogy megsértettem az alkotmányt, de egyik politikus sem mondta meg, hogy melyik az a cikkely, amelyiket megsértettem. Tudja valaki közületek, hogy melyik cikkelyt sértettem meg? – A kérdésre a mintegy tízezer résztvevő természetesen nemmel válaszolt. A legtöbben „Igazoltan hiányzom” feliratú pólót, sapkát, transzparenst viseltek. Monica Macovei európai parlamenti képviselő, az államfő egyik leghűségesebb támogatója részletesen elmagyarázta, miért nem szavaznak a demokrata-liberálisok. – Nagyarányú választási csalás készül. Tehát nem megyünk szavazni, és így nem engedjük, hogy a szavazatunkat meghamisítsák – fejtegette.

A másik oldalon Victor Ponta kormányfő és a Szociálliberális Unió (USL) arra kéri a választókat, hogy opciótól függetlenül éljenek demokratikus jogukkal. Victor Ponta szerint alkotmányellenes távolmaradásra buzdítani. – Remélem, hogy Traian Basescu lépését ugyanúgy a demokrácia értékei elleni támadásként értékeli majd – írta a miniszterelnök José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében. Korábban az EB élesen bírálta a Ponta-kormányt az elnök felfüggesztését megelőző törvénymódosítások miatt, azzal vádolva a kabinetet, hogy aláássa a jogállamot.

A bírálatok hatására a kormány elfogadta, hogy a népszavazás csak akkor legyen érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők fele plusz egy fő voksol. A felmérések szerint a választójogú polgárok 52 százaléka tervezi, hogy részt vesz a referendumon, ám Cristian Pirvulescu politológus szerint ez nem lesz elég Traian Basescu menesztéséhez. – A választói névjegyzék nem tükrözi a valós demográfiai adatokat: a lakosság 65 százalékának kell leadnia voksát ahhoz, hogy a papíron létező abszolút többség megvalósuljon – magyarázta. (A háttérben az áll, hogy elavult a nyilvántartás: 18 milliónál több választót tartanak nyilván, de a tavalyi népszámláláskor kiderült, hogy az összlakosság alig 18 millió. Pontáék csak azért nem aktualizálták a listákat, nehogy azzal is „aláássák a jogállamot” – A szerző megj.)

A miniszterelnök szerdán elkalauzolta az újságírókat egy luxusvillába, Bukarest elit negyedébe, amelyet állítása szerint az államfő számára és utasítására újítottak fel több mint egymillió euróért. Vasárnap kiderül, hogyan befolyásolta a részvételt a kampány utolsó előtti pillanatára tartogatott „bomba”. Traian Basescu világossá tette, hogy a referendum érvénytelensége esetén, a szavazati arányoktól függetlenül, visszatér. Meglátása szerint aki nem szavaz, az a bojkottra való felhívásának tesz eleget. Megfigyelők szerint ez a forgatókönyv drámai következményekkel járhat.

Egyre többen vannak ugyanis, akik úgy látják, hogy az érvényességi küszöbbel az Európai Unió ráerőltetett a románokra egy bizonyos eredményt. Véleményüket osztja Crin Antonescu ügyvivő államfő is, aki az USL elnökjelöltje lenne Basescu menesztése esetén. „Csak azzal nem számolnak (az európai partnereink), hogy egy olyan országban, amely jelentős szociális gondokkal küzd, ahol mínusz 20 fokos fagyban az utcán tüntettek az emberek, milyen fokú lesz a frusztráltság, ha a referendumon sok millió ember a változásra szavaz, és ez a változás nem következik be” – mondta Antonescu. A liberális politikus megerősítette: visszavonul a politikától, ha Traian Basescu visszatér hivatalába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.