Közel a damaszkuszi végjáték

A szíriai kormány újabb veszteségeket szenvedett: két nagykövete is szakított a rezsimmel. A ciprusi nagykövet asszony és az emirátusokbeli nagykövetséget irányító férje Katarba utazott. A feleség ráadásul több, mint diplomata: Lamia al-Hariri a szíriai alelnök unokahúga.

 Más hírek szerint a hadsereg vezetői közül is többen – köztük két dandártábornok is – dezertáltak.

Basár el-Aszad elcsúfított portréja Aleppóban. Az elnök körül egyre forróbb a levegő
Bassár el-Aszad elcsúfított portréja Aleppóban. Az elnök körül egyre forróbb a levegő

A szíriai polgárháború a jelek szerint a végjátékhoz közelít. Növekszik a feszültség az országhatárokon is: sorra jelent be határzárat Törökország, Irak és Jordánia is, miközben menekültek özönlenek a határok felé. Törökország eddig 44 ezer menekültet fogadott be, s újabb táborokat építenek. Izraelben nagy a nyugtalanság a szír hadsereg vegyi és biológiai fegyvereinek biztonsága miatt. Azt latolgatják, szabad-e közbelépni, ha ezek a fegyverek dzsihadista csoportok vagy a libanoni Hezbollah kezébe juthatnak. Addig is sajátos katasztrófaturizmusról számolt be a Times of Israel. Eszerint számos csoport utazik a Golánra, hogy az ottani magaslatokról szemlélje a Szíriában zajló harcokat. A szíriai polgárháború fejleményei egyre inkább aggasztják a nagyhatalmakat. Az oroszok rendületlenül támogatják Aszad kormányzatát. Lavrov külügyminiszter például azt mondta, hogy az amerikaiak jóváhagyják a terrorizmust. Ő így értelmezte a damaszkuszi merényletről kiadott washingtoni kommentárokat. A robbantásban meghalt a védelmi miniszter és Aszad sógora, aki a biztonsági erők irányítója volt. Ebben az értelemben közölt cikket a The New York Times is tegnap. A lap hosszasan elemezte az al-Kaida növekvő szerepét a szír polgárháborúban. A terrorcsoport vitte be Szíriába az öngyilkos merényleteket s látta el a felkelést részben ideológiával, részben Irakban kipróbált harcászati ismeretekkel. Tudósítók beszámoltak arról is, hogy a szír felkelők között egyre többször találkoztak törökökkel, líbiai és iraki születésű mudzsahedekkel. A Washington Post minapi cikke, amely szerint a washingtoni döntéshozóknak nincs fogalmuk arról, kik is a felkelők, nyilván ezt az aggodalmat tükrözi.

Megpróbáltuk ezeket a kétségeket megosztani egy olyan szíriai értelmiségivel, aki nemrég lépte át a török határt. Azért kért névtelenséget, mert családja Szíriában él, s biztos benne, hogy a rezsim bosszúja utolérné. Forrásunk azt mondta, hogy a rezsim elitje azért morzsolódik ilyen lassan, mert csak akkor szakíthatnak Aszaddal, ha már biztonságban tudják családtagjaikat. A megtorlás mindig kegyetlen. A férfi elmondta, hogy Szíriában legalább tízféle titkosszolgálat van, népes ügynökhálózattal. Szinte a teljes lakosságról nyilvántartást vezetnek. A hadseregben is ott vannak a biztonsági szolgálatok. A katonák mögött állnak, ha nem lőnek az emberekre, őket lövik le. Az ő soraikból kerülnek ki a háztetőkön lesben álló mesterlövészek, magyarázta. Lapunknak arról is beszélt, hogy sem közép-szíriai szülővárosában, sem pedig az úton a török határ felé nem találkozott külföldi iszlamista harcosokkal. Azt állította, hogy a Szír Szabad Hadsereg azokból a fiatalokból áll, akiket a rezsim biztonsági emberei és a sebiha (szellemek) nevű (főleg alavitákból álló) különítmény tagjai rendszeresen megaláztak, bebörtönöztek, kínoztak. A tiltakozások első fél évében egy lövés sem dördült el, emlékeztetett. Az emberek békésen tüntettek, jogokat követeltek, s azt, hogy az alkotmányból töröljék az állampárt (Baasz) vezető szerepét rögzítő cikkelyt. Az ellenállás akkor lett fegyveres, amikor már elviselhetetlenné vált a terror – magyarázta. Ez tavaly augusztusban, a ramadán böjthónapjában történt. A helybeli katonák azután dezertáltak, miután hírt kaptak a szülővárosukban történtekről. Interjúalanyom szerint a polgárháborúban nincs szerepe Szíria vallási megosztottságának: Szíria nagy kultúrájú, toleráns ország, ahol a felekezetek békében élnek. Neki mint szunnitának is számos alavita, keresztény barátja van – nyomatékosította. Csak a rezsim szítja az ellentéteket.

A lapunknak nyilatkozó férfi azt mondta, hogy hazájában az elmúlt negyven évben felnőtt új generáció már nem akarja elviselni a diktatúrát. A korábbi pártállam amúgy is átalakult családi despotizmussá, a biztonsági szolgálatok és zsaroló gengszterbandák uralta szervezetté. Szíria fiatal ország, a lakosság 65 százaléka negyven év alatti. Ők tudják, hogy az ország bajainak, szegénységének oka nem más, mint maga a rendszer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.