Lőszert rendelt az ámokfutó

A hét végi nyomozás is ismert amerikai filmet idézett meg az új Batman-mozi vetítésén tizenkét embert meggyilkoló, több tucatot megsebesítő denveri ámokfutó ügyében: A bombák földjént (The Hurt Locker.) A helyi rendőrség közlése szerint a feltételezett elkövető, a 24 éves James Holmes lakása egyetlen hatalmas csapda volt bárki számára, aki behatolt oda, élesített robbanószerkezetekkel, detonációra alkalmas anyagokkal, folyadékokkal. Ezeket egyenként hatástalanították a szakemberek.

– Rendkívül veszélyes környezet volt – írta le az AP hírügynökség tudósítása szerint a lakást James Yacone FBI-ügynök, hozzátéve: a csapdák gubanca súlyos sérüléseket vagy halált okozhatott volna. Végül mentesítették a bombáktól az egész környéket, és visszaengedték az ott lakókat lakásaikba. E sorok írásakor csak a Holmes által is lakott ház képezett kivételt, ott továbbra is bizonyítékokat gyűjtöttek a rendőrök.

A Colorado államban péntekre virradóra bekövetkezett tragédia – amelyhez foghatót két és fél éve nem látott Amerika – nemcsak az elnökjelöltek kampányát akasztotta meg, de bizonyosan felveti a már sokszor elkezdett, majd megakadt vitát a fegyvertartás szabályozásáról az Egyesült Államokban. Annál is inkább, mert a büntetlen előéletű, sokáig biológuskutatónak tanuló fiatalember a nyomozási eredmények szerint hónapokig készült a tettére Aurorában, Denver elővárosában.

– Nagy mennyiségben szállíttatott magának. Úgy véljük, ez magyarázza meg, hogyan jutott hozzá a tárakhoz, a lőszerekhez – mondta Dan Oates, a helyi rendőrfőnök. Négy hónapon át rendelte postán is a szükséges eszközöket a lakcímére és a Coloradói Egyetemre, ahol doktori tanulmányokat folytatott. Hatezer lőszert rendelt az interneten is.

Holmes indítéka – ha ez egyáltalán közelebbről meghatározható – továbbra sem ismeretes. Az ellentmondásos személyiségként leírt fiatalember – akinek egyrészt kiváló tanulmányi eredményére hívják fel a figyelmet a sajtóbeszámolók, de rámutatnak arra is: karrierje megszakadt, és egyébként is magányos emberként ismerték – a hétvégét egy megyei börtönben töltötte. Hétfőn kell meghallgatáson megjelennie, szabadon bocsátásának lehetőségéről óvadék ellenében sincs szó. Kirendelt védőügyvédet kapott. – Ördögi, démonikus – mondta a haját vörösre festő, magát Batman ellenségének, Jokernek beállító Holmesról John Hickenlooper, Colorado állam kormányzója.

Amerika gyászol, spontán megemlékezéseket is tartanak az áldozatok emlékére. Vasárnapi imádságában megemlékezett róluk XVI. Benedek pápa is. – Azt remélem, hogy e hétvégén mindenki szakít időt az imádságra és a gondolkodásra. Át kell ölelnünk őket (a gyászoló hozzátartozókat – a szerk.), és értésükre kell adnunk, hogy mellettünk állunk nemzetként – mondta szokásos hétvégi üzenetében Barack Obama elnök, aki a kampányútját megszakítva Denverbe készült vasárnap.

A mozi közelében kifeszített transzparensre írnak üzeneteket a gyászolók
A mozi közelében kifeszített transzparensre írnak üzeneteket a gyászolók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.