Kamikaze turistának öltözve

Bermudát, napszemüveget, baseballsapkát és egy hatalmas hátizsákot viselt. Úgy nézett ki, mint egy hétköznapi turista – Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter így írta le a feltételezett öngyilkos merénylőt, aki az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb merényletét követte el a kelet-közép-európai térségben.

A burgaszi repülőtéren szerdán egy „kamikaze” felrobbantotta a bulgáriai nyaralásra érkezett izraeli turisták buszát. Legalább heten életüket vesztették, öt izraeli turista, a bolgár buszsofőr és a feltételezett merénylő. Annyit tudni róla, hogy hamisított amerikai jogosítvánnyal igazolta magát. A Haaretz című izraeli lap a bolgár sajtóra hivatkozva azt írta: a merénylő Mehdi Ghezali, egy 36 éves, algériai származású svéd állampolgár volt, aki korábban két évet töltött a guantánamói fogolytáborban.

Izraeli vezető politikusok Iránt és a Hezbollahot tartják felelősnek, ésmegtorlást helyeznek kilátásba – írta a The Jerusalem Post. Simon Peresz államfő szerint a zsidó államnak rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyekkel a világ bármely pontján képes elhallgattatni és kiiktatni a terroristacsoportokat. Avigdor Liberman külügyminiszter közölte: megbízható információik vannak arról, hogy a Hezbollah az Iráni Forradalmi Gárdával szoros együttműködésben követte el a bulgáriai merényletet. Benjamin Netanjahu kormányfő szerint minden jel, így a Thaiföldön, Cipruson és másutt izraeli célpontok elleni merényletkísérletek Irán felé mutatnak. Irán szófiai nagykövetsége visszautasította az izraeli vádakat. A közlemény szerint „az alaptalan nyilatkozatokkal a cionista rezsim saját gyengeségét próbálja leplezni”. Bolgár részről közben igyekeznek elhárítani olyan feltételezéseket, miszerint a balkáni állam veszélyes lenne. Roszen Plevneliev államfő szerint a szörnyű merénylet nem jelenti azt, hogy az ország kockázatos úti cél lenne a külföldi turisták számára. A bolgár tengerpart igen kedvelt az oda charterjáratokkal utazó izraeliek körében.

Plevneliev szerint a bolgár titkosszolgálat képviselői egy hónappal ezelőtt találkoztak az izraeli titkosszolgálat, a Moszad embereivel, az utóbbiak azonban állítólag nem adtak le „vészjelzést”. Izraeli részről viszont azt állítják, hogy többször figyelmeztették a bolgárokat arra, hogy iszlám szélsőségesek Törökország felől könynyen beszivároghatnak. Pár hónappal korábban sikerült meghiúsítani egy hasonló merényletet Bulgáriában. Izraeli részről ezt követően sürgették, hogy a bolgár hatóságok erősítsék meg a Szófiában vendégeskedő izraeli turistacsoportok védelmét. Az nem világos, hogy a fokozott biztonságot igénylő izraeli kérés vonatkozott-e a burgaszi reptérre is. Az izraeli miniszterelnök alá rendelt Terrorizmus Elleni Iroda idén leköszönt korábbi vezetője, Nican Nuriel nyugalmazott dandártábornok azt mondta a The Jerusalem Postnak: a Hezbollah jelen van Bulgáriában, korábban többször is próbálkoztak merényletekkel. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy terroristák több hónapja próbálnak lecsapni izraeli célpontokra. Tbiliszi, Újdelhi vagy Bangkok is újabb helyszíne lehetett volna az Izrael és Irán, illetve szövetségese, a Hezbollah között dúló árnyékháborúnak. A vérfürdő azonban Burgaszban következett be, de ez a tragikus esemény korántsem jelenti az árnyékháború végét.

A merénylő a reptér biztonsági kamerájának felvételén
A merénylő a reptér biztonsági kamerájának felvételén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.