Barroso: „Románia visszalépett a szakadék széléről” Világ

Az elmúlt három hét romániai történései megingatták a bizottság és az Európai Unió bizalmát – indokolta az Európai Bizottság elnöke, hogy a román igazságszolgáltatás ötéves fejlődését értékelő jelentés miért foglalkozik hangsúlyosan az elmúlt három hét fejleményeivel.

A dokumentumot – az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében – szerdán reggel vitatták meg és fogadták el egyhangúlag a biztosok. A jelentést José Manuel Barroso elnök ismertette kora délutáni brüszszeli sajtó tájékoztatóján.

– Az Európai Unió valamennyi tagállamában függetlennek és hatékonynak kell lennie az igazságszolgáltatásnak, tiszteletben kell tartani a demokrácia intézményeit és a jogállamiságot – hangsúlyozta a bizottsági elnök, majd részletesen kitért azokra a romániai fejleményekre, amelyek „megingatták a bizalmat”. A román kormány kétségbe vont bírósági ítéleteket, aláásta az alkotmánybíróságot, megváltoztatott bevett eljárásokat, eltávolította az alapintézmények közötti egyensúlyt biztosító fékeket. Mindezek Brüsszel számára megkérdőjelezhetővé tették Victor Ponta és a május eleje óta kormányzó Szociál-Liberális Unió (USL) elkötelezettségét a jogállamiság értékei iránt.

– A pártok közötti harc nem szolgálhat ürügyként az alapvető demokratikus értékek felülírására. Nem lehet egyik napról a másikra módosítani az alkotmánybíróság jogkörét –mutatott rá Barroso. Az Európai Bizottság azonnali válaszokat várt, és meg is kapta őket a román miniszterelnöktől. Barroso kijelentette: hálás Pontának, amiért nemcsak gyors válaszokat adott, hanem azonnal intézkedett is. A múlt csütörtöki Ponta–Barroso-találkozó után a román kormányfő írásban tett ígéretet arra, hogy a Brüsszelben aggodalmat okozó rendelkezéseket visszavonja vagy módosítja. A bizottsági elnök mindenekelőtt az alkotmánybíróság jogkörét módosító sürgősségi rendelet visszavonását, valamint a referendum szervezésére vonatkozó alkotmánybírósági döntés végrehajtását említette. Ezek be is kerültek az MCV-jelentésbe.

A dokumentum szerint az uniós csatlakozás óta eltelt öt évben mind az igazságügy reformjában, mind a korrupció visszaszorításában számottevők az eredmények. A bizottság példaként említi, hogy a parlament új igazságügyi törvénykönyveket fogadott el, és megjegyzi, hogy ezeknek az alkalmazása átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi az igazságszolgáltatást. A bizottság méltányolja a kormány által elfogadott korrupcióellenes stratégiát, valamint dicsérő szavakkal illeti a korrupcióval vádolt magasa rangú tisztségviselők elítélését és a korrupcióellenes ügyosztály és az országos feddhetetlenségi ügynökség munkáját is.

A bizottság értékelése szerint Románia teljesítheti az együttműködési mechanizmus valamennyi célkitűzését, ha folytatja a jelenlegi irányt, illetve ha gyakorlatba ülteti a reformokat, amelyeknek „a jogi alapjai adottak”. Ezzel kapcsolatban Barroso elnök hangsúlyozta, hogy a dokumentumba foglalt ajánlások végrehajtása elsősorban a román állampolgárok érdeke. – A javaslatok figyelembevétele nemcsak a jelenleginél erősebb igazságszolgáltatás biztosítéka lenne, hanem egy stabil, hiteles és beruházóbarát gazdasági környezeté is

– mondta. A jelentés egyébként utal a februári Eurobarometer-felmérésre, amely szerint a román polgárok több mint kilencven százaléka elégedetlen az igazságszolgáltatással, valamint továbbra is jelentős problémának tekinti a korrupciót.

Románia korábban remélte, hogy ez lesz az utolsó ilyen jelentés, a bizottság azonban már kedd esti közleményében világossá tette, hogy egyelőre szó sem lehet az MCV megszüntetéséről. A jelentést ismertető José Manuel Barroso erre is kitért, mondván: Románia „visszalépett a szakadék széléről”, de Brüsszel a maga részéről nem tekinti lezártnak az ügyet, hanem a továbbiakban figyelemmel követi a Bukarest által vállalt kötelezettségek alkalmazását a gyakorlatban.

Az Európai Bizottság az év végéig újabb jelentést készít, és abban megállapítja majd, hogy teljesültek-e a jogállamiság tiszteletben tartására és az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó ígéretek.

Barroso továbbra is figyel Bukarestre
Barroso továbbra is figyel Bukarestre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.