Szájzár az „első barátnőnek”

A „szájzár” eddig ismeretlen dolog volt számára, mostantól azonban háromszor is meggondolja Valérie Trierweiler, hogy mit mond, pontosabban, mit tesz közhírré a Twitter portálon. Francois Hollande francia államfő élettársa egy rádióinterjúban vállalt önmérsékletet, miután a köztársasági elnök lényegében a széles nyilvánosság előtt utasította rendre a partnerét.

 – A magánügyeket magánúton kell rendezni. Ezt elmondtam minden hozzám közelállónak, és kértem őket, hogy kínosan tartsák magukat ehhez az alapelvhez – nyilatkozta a szocialista politikus. Neveket ugyan nem említett, de Franciaországban mindenkinek világos volt, hogy Trierweilerre és az általa a Twitteren kirobbantott botrányra utalt.

A májusban frissen megválasztott francia elnök élettársa azzal váltott ki nem kis meghökkenést, hogy a nemzetgyűlési választásokon Hollande korábbi élettársa, négy gyermekük anyja, Ségolene Royal ellen kampányolt. Az 1989 óta a Paris Match közéleti magazinnak dolgozó újságírónő – akit Franciaországban rámenőssége és erőszakossága miatt nem túl kedvesen „Madame Rotweilernek” is hívnak – olyan üzenetet töltött fel a Twitterre, amelyben Royal baloldali vetélytársa, a szocialista pártot (PS) faképnél hagyó „renegát” Olivier Falorni mellett kampányolt.

A francia szocialisták körében óriási felháborodást keltett a nyílt beavatkozás, amely ráadásul alkalmat szolgáltatott a bulvármédiának is, hogy „elcsámcsogjon” a két nő viszonyán és persze Hollande magánéletén. Trierweiler és Royal elég régóta ismerik egymást: ez utóbbi első politikusi interjúját éppen a szintén a karrierje kezdetén álló újságírónőnek adta. Amikor 2007-ben Royal a szocialisták színeiben a jobboldali Nicolas Sarkozy ellenében indult az Élysée-palotáért, a Hollande-hoz fűződő kapcsolatának vége volt. Miközben a külvilág felé egy boldog pár látszatát próbálták kelteni, a PS első titkára már jó ideje Trierweilerrel járt, akibe a 2000-es évek közepén, egy interjú során szeretett bele.

Az új szerelmes azonban féltékeny volt a régire. Olyannyira, hogy az idei elnökválasztási kampányban valóságos dührohamot rendezett, amikor megtudta, hogy Royal is támogatja Hollande államfői jelöltségét. – Hazudtál nekem, még mindig találkozgatsz vele, meg hívogatod is telefonon! – fakadt ki a 47 éves riporternő, aki érezhetően még mindig vetélytársnak tartja az 58 éves exet.

Az Angers-ban Massonneau néven született Trierweilerről a francia sajtó azt írja, hogy bár újságíróként a politika sűrűjében mozog, nem tud különbséget tenni a foglalkozása, a politika és a párkapcsolata között. Már a francia elnökválasztási kampányban is igyekezett Hollande politikai tanácsadójaként fellépni. Energikus, ellentmondást nem tűrő fellépésével azonban a szocialista jelölt stábjának az idegeire ment. Mint a jól értesült szatirikus politikai hetilap, a Le Canard enchainé írta, Hollande kampányfőnökét és barátját az egyik stratégiai értekezleten annyira kihozta a sodrából, hogy Stéphane Le Foll minden udvariasságát félretéve ráordított: „Valérie, fogd már be a szád!”

Hollande-nak azért is kellett erélyesebben megszólalnia, mert a francia és a külföldi sajtóban „papucshősnek” kezdték kikiáltani, aki lényegében csak sodródik a magánélete körüli viharokban. A Trierweiler körüli ügyek azonban várhatóan nem fognak elülni, mert az „első barátnő” – ahogy mostanság a Premiere Dame-ot, vagyis a köztársaság elnök melletti első hölgyet nevezik – szokatlan szerepre készül. Azért, mert a párja a meghatározó nyugat-európai atomhatalom első embere lett, neki esze ágában sincs visszavonulni újságírói hivatásától. Változatlanul viszonylagos rendszerességgel kíván publikálni a Paris Matchban. Hollande erre időközben „áldását adta”, egyben elismerte, hogy Trierweilernek egyáltalán nincs könnyű dolga. – Amikor a protokoll megkívánja, mindig mellettem lesz – hangoztatta az államfő. A július 14-i nemzeti ünnepen például ott volt a Twitter-botrány óta „alámerült” asszony, aki 2010-ben kimondott válása ellenére is megtartotta volt férje, a Paris Match szerkesztőségében megismert Denis Trierweiler családnevét.

Annyi biztos, hogy az „első barátnő” személyében teljesen új „első hölgy” költözött az Élysée-palotába. A korábbi köztársasági elnökök párjai, feleségei között egy sem volt, aki ennyire látványosan beleavatkozott volna a francia belpolitikába. A néhai Danielle Mitterrand – akit az egykori elnök, Francois Mitterrand megcsalt, de erről és a kapcsolatból született leánygyermekről a sajtó diszkréten hallgatott – elsősorban a külpolitika iránt mutatott érdeklődést, például ellátogatott Fidel Castróhoz Kubába.

Ezzel szemben Bernadette Chirac a klasszikus szerepet választotta. Elnézte férje félrelépéseit, és politikai érdeklődése sokáig kimerült correze-i képviselőként a megyei közgyűlésben, ahol egy idő után a Tulle város polgármesteri címét betöltő Francois Hollande-dal akadt dolga. Viszonyuk korrekt volt, de Bernadette asszony abból nem csinált tikot, hogy 2012-ben Sarkozyre szavazott. Míg a szintén correze-i lokálpatrióta Jacques Chirac Hollandera voksolt – személyes szimpátia alapján, illetve mert úgy érezte, hogy Sarkozy elárulta őt.

Sarkozy válása, majd pedig házassága az olasz-francia topmodellel, Carla Brunival szintén bőségesen szolgáltatott alapanyagot a sajtónak. Az elnökbarát médiának az „álompárban” felfedezni vélt politikai előnyök kiaknázására – az ellenzékinek pedig arra, hogy bőségesen tálalja Carla néha egyenesen groteszk elszólásait.

Francois Hollande és élettársa, Valerie Trierweiler
France's new President Francois Hollande (L) and his companion Valerie Trierweiler leave the Elysee Palace after the handover ceremony in Paris, May 15, 2012. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.