Tankcsata Damaszkusz utcáin

Hétfőn intenzívebbé váltak és újabb negyedekre terjedtek ki a harcok Damaszkuszban, amelyek vasárnap törtek ki a szír főváros al-Tadamone nevű körzetében. Szemtanúk a legjelentősebb tegnapi fejleményként azt nevezték meg, hogy a lázadás kezdete óta először harckocsik és csapatszállító járművek jelentek meg a városközpontnak számító Midane utcáin. A londoni székhelyű Szír Emberi Jogi Megfigyelőközpont tudósítása szerint eddig Damaszkusz centrumában rendőröket vetettek be a tüntetőkkel és a fegyveres lázadókkal szemben, ezúttal azonban a hadsereg nehézfegyverekkel megerősített alakulatai vették fel a harcot az ellenzéki Szabad Szír Hadsereg beszivárgott egységei ellen.

A többi érintett fővárosi lakónegyedben helyszíni jelentések szerint tegnap délután még intenzívebbé váltak az összecsapások. Szemtanúk közlése szerint több negyedben gyakorlatilag megszűnt a civilek mozgása az utcákon, mindenfelé katonákat és fegyveres lázadókat látni. Az ellenzéki Helyi Védelmi Bizottságok (CLC) tegnap arról számolt be, hogy a katonák aknatűzzel árasztották el al-Tadamone, Kafar Sussé és Jobar körzetét. A repülőtérhez közel fekvő Jaramana lakói pedig azt közölték, hogy az előváros utcái csatatérré változtak tegnap hajnal óta.

A kormányhoz közel álló Al-Watan napilap hétfői vezércikkében arra figyelmeztette a lázadókat, hogy „Damaszkusz sohasem lesz a tiétek”. A lap helyzetértékelése szerint dél felől „terrorista csoportok” hatoltak be „Damaszkusz perifériáján fekvő körzetekbe”, de a biztonsági erők a hadsereg támogatásával „48 órája sikeresen támadják a támadók állásait”.

A Nemzetközi Vöröskereszt, amely eddig csak a közel-keleti ország három körzetét ismerte el polgárháborús övezetnek, hétfői közleményében már úgy ítélte meg, hogy Szíria egész területén polgárháború zajlik. Ez egyrészt arra kötelezi a harcokban érintett feleket, hogy alkalmazzák a polgári személyekkel szemben a genfi egyezményt. Másrészt pedig elvben megnyílhat az út Bassár el-Aszad elnök nemzetközi felelősségre vonása előtt is. A genfi egyezmény értelmében például a polgári személyek, a mentők, de az áramellátás és a vízvezetékek elleni támadások is háborús bűntettnek számítanak, és ezen támadások elkövetőit nemzetközi törvényszék elé kell állítani.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai megbízottja hétfőn Moszkvába érkezett, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin elnökkel. Az ENSZ-nek péntekig kell döntenie a szír misszió mandátumának meghosszabbításáról. Annan megpróbálja Moszkvát rávenni a hatpontos béketerve további támogatására is. Mint emlékezetes, Moszkva Damaszkusz fő szövetségese és fegyverszállítója, a Biztonsági Tanács állandó tagjaként eddig megakadályozta minden Aszad-ellenes határozat elfogadását.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár e héten Damaszkusz másik jelentős szövetségeséhez, Kínába látogat. A vizit célja, hogy életet leheljenek az Annan-tervbe. Jang Jiechi kínai külügyminiszter szerint a szír válság kritikus pontjához érkezett. Peking azonnali tűzszünetet, az erőszak megfékezését sürgeti.

A Szíriai Szabad Hadsereg fegyveresei homszi megfigyelőállásban
A Szíriai Szabad Hadsereg fegyveresei homszi megfigyelőállásban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.