„Szevasz, debil!”

Nazdar, debil! (Szevasz, debil!) –múlt héttől egyre több cseh üdvözli így egymást. Miroslav Kalousek pénzügyminisztertől tanulták el, aki ezzel a bevezetővel, majd trágár szitokáradattal hordta le telefonon az egyik képviselőtársát. Az illető bűne, hogy elárulta az újságíróknak: Kalousek eléggé illuminált állapotban, fényes nappal Prágában felpofozott egy fiatalembert. Állítólag azért, mert az részeg majomnak nevezte őt. A telefonos monológot a honatya rögzítette és a parlamentben ismertette.

Mondott ennél cifrábbakat is Kalousek. A Lidové novinynak adott interjúban azt fejtegette, hogy tartalékos őrnagyként felháborítja: milyen „beszari módon” viselkedett a Parkanová-ügyben Vlastimil Pick vezérezredes. Több politikust csököttnek, tompa agyúnak minősített, majd azzal folytatta: ha rajta múlna, akkor Petr Lessy országos rendőrfőkapitány a nyugdíjig csak a flasztert koptatná – értelmi képességeinek ez lenne a megfelelő beosztás.

Mégsem e kirohanásai miatt követelte a cseh ellenzék Miroslav Kalouseknek, a kormánykoalíciós TOP 09 párt alelnökének azonnali menesztését, hanem két más telefon miatt, amelynek tartalmát csak most vizsgálja a cseh rendőrség. A prágai alsóház védelmi bizottságának múlt heti ülésén az országos rendőrfőkapitány elmondta: a miniszter őt, valamint Vlasta Parkanová volt védelmi miniszternek és a TOP 09 vezetőségi tagjának korrupciógyanús ügyét vizsgáló nyomozót is felhívta telefonon. Szokásos modorában megfenyegette őket, s követelte, hogy azonnal állítsák le a párttársa elleni eljárást.

A bejelentést Kalousek a kommunista titkosrendőrség aljas módszereire emlékeztető hazugságnak minősítette. – A jövő évi költségvetésről és a rendőrség igényeiről érdeklődtem – állította. A rendőrfőkapitány azzal replikázott, hogy mindketten vessék alá magukat hazugságvizsgálónak. Másnap a parlamenti vitában az egyik képviselő megkérdezte Kalouseket, követné-e a főzsaru példáját. – Asszonyom, nem vagyok köteles önnek gyónni, még csak válaszolni sem! – ordította a miniszter. A szociáldemokraták (CSSD) viszont nem teketóriáztak: miután Petr Necas kormányfő bejelentette, a rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem meneszti a minisztert, úgy döntöttek: szerdán az egész kabinet ellen nyújtanak be bizalmatlansági indítványt.

Az egyik publicista szerint Petr Necas két évvel ezelőtt megalakult kormányának ténykedését kezdettől fogva három rejtett bomba veszélyeztette. Az egyik a legkisebb kormánypárt, a Közügyek (VV) volt, amelyet olyan – az alvilággal is kapcsolatban álló – személyek alapítottak, akik egyetlen céljuknak az állami pénzek lenyúlását tekintették. A másik veszélyt a legerősebb kormánypártban helyett foglaló szövetségeseik jelentették, akik ugyancsak közpénzekért ácsingóztak. A harmadik kockázati tényezőt pedig Kalousek testesítette meg.

Politikai elemzők szerint – és Kalousek szótárát használva – a Necas-kormány már csak néhány független képviselő gatyamadzagján lóg, akik szeretnének még két évet kibekkelni a prágai alsóházban. A közvélemény viszont nagy érdeklődéssel várja a főpénzügyér újabb elmeszüleményeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.