Kapitány nagyobb sebességben

Stratégiát váltott a tisztségéből másfél hete felfüggesztett román elnök. Traian Basescu arra buzdítja hí veit, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a menesztéséről dönteni hivatott július 29-i referendumon. –Arra kérem a híveimet, ne hozzanak olyan helyzetbe, hogy a népszavazás érvénytelenné nyilvánítása révén maradjak elnök – lelkesítette híveit a Hajóskapitánynak is hívott Basescu egy szombati kolozsvári nagygyűlésen, amelyen a csendőrség szerint tízezren vettek részt.

Az államfő menesztését javasoló kormánytöbbséget is az érvényesség kérdése foglalkoztatja. A legtöbb elemzőhöz hasonlóan a Szociálliberális Unió (USL) vezetői is kizártnak tartják, hogy a szavazók többsége ne Traian Basescu eltávolítására adja a voksát. Ám kételkednek abban, hogy a választópolgárok hajlandók lesznek megszakítani a nyaralásukat a szavazásért – derült ki az USL kampányfőnökének hétvégi sajtótájékoztatóján. A liberális Relu Fenechiu hozzátette, hogy a megoldás a felfüggesztett elnök kezében van. Felszólította Basescut: ígérje meg, hogy lemond, ha a referendum a részvétel miatt érvénytelennek bizonyul, de a részvevők nagy többsége a távozására szavaz.

A román alkotmánybíróság múlt héten kimondta, hogy az elnök menesztésére kiírt referendum csak akkor lesz érvényes, ha a választójogú polgárok több mint a fele az urnákhoz járul. Szerdán rendkívüli ülésszakot tart a parlament, hogy a referendum törvényét az alkotmánybíróság döntésével összehangolja. Ugyanakkor jogászok úgy vélik, a taláros testület álláspontja is értelmezhető.

Az USL egyes képviselői felvetették, hogy mi lenne, ha két napig tartana a referendum. A 48 órás verziónak van már előzménye – érveltek –, hiszen a jelenleg hatályos alkotmányt is két napig tartó népszavazáson hagyták jóvá a választók. Erről a javaslatról is, akárcsak a referendum lebonyolítását érintő egyéb kérdésekről, a parlament dönt a szerdán kezdődő rendkívüli ülésszakon.

Közben Traian Basescu levélben fordult a parlament két házának elnökéhez és Crin Antonescu ügyvivő államfőhöz. Kérte annak tisztázását, milyen szabályok vonatkoznak a két hét múlva tartandó népszavazásra. Antonescu ezzel kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy a választ a hatályos jogszabályokban kell keresni.

Az ügyvivő elnök egyúttal cáfolta a sajtóban megszellőztetett, brüsszeli „tízparancsolatot”. A francia közrádió (RFI) román nyelvű adása szerint az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso Brüsszelben tizenegy pontos követeléslistát adott át múlt csütörtökön Victor Ponta miniszterelnöknek. Ebben az említett forrás szerint a többi közt azt kérte, hogy az ügyvivő elnök ne nevezzen ki új ügyészségi vezetőket, illetve ne részesítsen kegyelemben senkit a július 29-i referendum előtt. Crin Antonescu leszögezte: nem létezett ilyen követelés a bizottság részéről. – Szeretném világosan leszögezni, Románia

elnöke, legyen teljes jogú vagy ügyvivő, nem fogad el utasításokat senkitől, leszámítva bizonyos esetekben a parlamentet, valamint a román népet – mondta Antonescu. Hozzátette: már maga a feltételezés is sértő mind Romániára, mind a bizottsági elnökre nézve.

Beszállt a referendumot megelőző kampányba Tőkés László és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is. Az európai parlamenti képviselő „a pozícióit féltő, posztkommunista pártszövetség törvényes látszattal álcázott puccskísérletéről” beszél Traian Basescu felfüggesztése kapcsán. Azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy „bűnpártolóan” asszisztált a „parlamenti bányászjárásnak” nevezett hatalomátvételhez.

Az RMDSZ elnöke szerint az elmúlt napokban Tőkés megtévesztő szándékú leveleket küldött szét. Ezért Kelemen Hunor fontosnak tartotta levélben tájékoztatni az Európai Néppárt vezetőit az RMDSZ álláspontjáról. A Wilfried Martens elnöknek, Joseph Daul frakcióvezetőnek és Antonio Lopez-Isturiz főtitkárnak címzett levélben Kelemen Hunor azt írja: a romániai magyar közösségen belül is megoszlanak a vélemények Ba sescu államelnököt illetően – attól függően, hogy ki mennyire ért egyet vezetési stílusával és az elnöki intézmény súlyával. Ezért mindenkit arra fog biztatni, hogy a lelkiismerete szerint szavazzon a referendumon.

A Tőkés-tábor holdudvarába tartozó lapok, miután a hét elején azért bírálták az RMDSZ-t, hogy nem foglal egyértelműen állást az elnök menesztésével kapcsolatban, hétvégén már azt bizonygatták, Kelemen Hunor és a szövetség, bár nem mondják, valójában az elnök felfüggesztése mellett állnak.

Basescu a „nemre” buzdít. A felfüggesztett román államfő a hétvégi kolozsvári gyűlésen
Basescu a „nemre” buzdít. A felfüggesztett román államfő a hétvégi kolozsvári gyűlésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.