Sokkolja a világot a vérengzés

Döbbenten értesült a világ az öldöklésről, amely csütörtökön történt Treimsza településen, Szíria Hama tartományában. A területi ellenzéki csoport több mint kétszáz halottról számolt be a rezsimpárti milícia pusztítását követően.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjához 160 áldozatról érkezett bejelentés pénteki adat szerint. Ha hiteles az előbbi szám, úgy a treimszai lehetett a tizenhat hónapja tartó konfliktus legnagyobb mészárlása. A világsajtó is figyelmeztet arra, hogy független forrásból nincs lehetősége a beszámolók megerősítésére. Szíria csak igen korlátozottan teszi lehetővé a nemzetközi sajtó működését az országban.

Az ellenzék arról számolt be: a falut először tűz alá vették, majd lerohanták az alavita fegyveresek, és könyörtelen gyilkolásba kezdtek. – A faluban minden családnak vannak halottai. Rengeteg család gyászol gyerekeket, nőket, férfiakat – mondta egy aktivista, aki még előzőleg elhagyta a helyszínt, de kapcsolatban maradt a helybéliekkel. Hozzátette, számos holttestet már összeszedtek, és átvittek egy mecsetbe.

Az öldöklésről a szír állami tévé is beszámolt, de „fegyveres terroristákat” okolt, megemlítve, hogy a biztonsági erők három embere halt meg. A Sana hivatalos hírügynökség „vérszomjas médiáról” beszélt.

A történtek mindenesetre újabb lendületet adhatnak a diplomáciai egyeztetéseknek, habár az oroszok épp a vérengzés napján tették egyértelművé, megvétózzák az ENSZ Biztonsági Tanácsa négy nyugati tagállama (az állandó tag Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, továbbá Németország) által javasolt, Damaszkusznak ultimátumot szabó határozattervezetet. Álláspontjuk szerint az „eltemetné” az ENSZ-missziót, ráadásul kiegyensúlyozatlan is: az ellenzék kötelezettségeiről nem beszél.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, a világszervezet és az Arab Liga különmegbízottja „megrendülten és megdöbbenten” fogadta a treimszai híreket. – Ez a kormány kötelezettségvállalásának megszegése, amely szerint be kell szüntetni a nehézfegyverzet bevetését a sűrűn lakott területeken – mondta Annan, hozzátéve: az ENSZ-megfi gyelők készen állnak rá, hogy megvizsgálják a treimszai helyszínt. A misszió vezetője, Robert Mood norvég vezérőrnagy ugyanakkor az mondta, ez csak hiteles tűzszünet esetén lehetséges. William Hague brit külügyminiszter a helyszín mielőbbi felderítését sürgette. Khalid Szaleh, a Szíriai Nemzeti Tanács ellenzéki tömörülés tagja szerint az ilyesfajta leszámolások, mint a treimszai, sajnálatos módon növelik Bassár el-Aszad bandáinak harci morálját, miközben az elnököt egyáltalán nem érdekli a nemzetközi közösség véleménye – állítja. – Nagyszerű lenne, ha eljönne ide a nemzetközi sajtó, és látná a szörnyűséges mészárlásokat. Jelenleg a szíriai a legjobban dokumentált forradalom, másfél millió videóval. Minden áldozat névvel, családdal, lakóhellyel dokumentálva van. Nehéz ráfogni, hogy el vannak túlozva ezek (az adatok) – mondta Szaleh a londoni The Guardiannek.

Munkatársunk kérdéseire válaszolva Shukri Shewayish, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet illetékese azt mondta telefonon, Londonból: szervezete nem szólít fel külföldi beavatkozásra. Mint mondta, nem tudja, hogy az al-Kaida terrorszervezet próbál-e kapcsolatba lépni a lázadókkal.

Mindeközben a The Wall Street Journal arról számolt be, hírszerzési értesülések szerint a szíriai kormányerők vegyifegyver-készleteik mozgatásába kezdtek. Ez táplálja a félelmeket, miszerint a felkelőkkel vagy civilekkel szemben vetnék be őket. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő szerint a nemzetközi közösség elszámoltat minden szíriai illetékest, aki nem őrzi megfelelő gondossággal ezeket a készleteket. Aszad ellenzéke szerint eddig több mint tizenhétezer ember esett áldozatul az összecsapásoknak.

A hadsereg előkészítette az ostromot, a különítményesek gyilkoltak

Szerkesztőségünket e-mailben tájékoztatta a szíriai ellenállás párizsi sajtóirodájának munkatársa a magyar-szír El-Khalid Ibrahim Imre. Azt írta, hogy a tízezer lakosú Treimszában történt mészárlásról ellentmondóak a hírek.

Ők kevesebb, hetven-egynéhány halottról tudnak. A várossal nincs állandó kapcsolatuk. A kevés információt a hálózatuk egyik kinti tagja támasztotta alá, aki a közeli al-Latamne-ból ment át Treimszába.

A hadsereg reggel ötkor kezdte be keríteni települést, pontban hat órakor már eldördült az első lövés. A helyszín köré egy képzeletbeli kört rajzoltak. Aki megpróbálta átlépni, arra tüzet nyitottak, így könnyen megakadályozták a lakosok szökését. Ez a művelet két órán át tartott, ekkorra már teljesen el lett szigetelve a városka. A sebesülteket és az áldozatokat nem lehetett megmozdítani. Egy orvos épp egy sebesült megsegítése közben kapott golyót a fejébe, mikor azt hitte, hogy lőtávolságon kívül van. Treimszában a Szabad Szír Hadseregnek (SZSZH) csak néhány fegyverese volt.

Semmi esélyük nem lett volna, ha felveszik a harcot, ezért csak a sebesülteket próbálták kimenteni. Nem sokkal később nyugati irányból érkeztek segítségül az SZSZH nagyobb osztagai. Megtisztították a város nyugati bejáratát elzáró barikádot, ezzel rést nyitva a lakosok kimenekítéséhez. Ekkor jelentek meg a harci helikopterek, erős tűzzel visszavonulásra kényszerítették az SZSZH katonáit. Délen már mindenütt katonák voltak, az alavita szellemkülönítményesek (sabihák) pedig szabad utat kaptak a fosztogatáshoz.

A tüntetések jól ismert arcait az utcán végezték ki – golyóval –, egymás mellé állítva őket, másoknak otthon vágták el a torkát. A hadsereg este tízkor vonult ki a területről. Eddig 74 áldozatot azonosítottak, közülük hét a városon kívül vesztette életét. A többi holttestet a helyi nagymecset udvarához szállították. Eddig száz elrabolt (letartóztatott) személyről tudnak, nagyjából harminc lakos eltűnt, még nem tudni, mi lett a sorsuk. Több mint kétszázan megsebesültek. Az SZSZH bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül a csapást. Idlib tartomány északi részén több csapat egyesített erővel akadályozta meg a Rami várost épp körbefogó hadsereg hasonló vérfürdőjét a civilek ellen. Ez az összecsapás becslés szerint ötven áldozatot követelt a rezsim katonái közül.

Homszban is szétlőtte a hadsereg a lakónegyedeket
Homszban is szétlőtte a hadsereg a lakónegyedeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.