Erősödhet a vajdasági autonómia támogatása

Igazi EU-hívőként jellemezte Szerbia elnökét Ivica Dacsics. A kormányfői szék várományosa szerint Tomiszlav Nikoliccsal – a Hágában ítéletére váró Vojiszlav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) egykori alelnökével – Szerbia továbbra is céljának tekinti az EU-tagság elérését.

A Deutsche Wellének nyilatkozva a Szerb Szocialista Pártot (SPS) vezető Dacsics hozzátette: egyetértés van az integrációt illetően a hamarosan megalakuló új kormányban is. Ennek legnagyobb erejét a Nikolics által alapított Szerb Haladó Párt (SNS) adja, bár ennek ellenére a kormányfői posztot a csak harmadik helyen befutott SPS irányítója kapja. A koalíció harmadik tagja minden bizonnyal a korábban is EU-párti Szerbia Egyesült Régiói (URS) nevű formáció lesz. Dacsics szerint az EU-ban csak az keltene aggodalmat, ha a koalícióban részt venne a nyíltan EU-ellenes Szerb Demokrata Párt (DSS), amelyet Vojiszlav Kostunica, Kis-Jugoszlávia egykori elnöke irányít. (Kostunica a május 6-i parlamenti választás után jelezte, hogy kész koalícióra lépni az SNS-szel.) Dacsics reményei szerint a március óta EU-tagjelölt Szerbia még az év végéig időpontot kap a tárgyalások megkezdésére. (Ebben megerősítette az EU soros elnöki tisztét a hónap elején átvevő Ciprus külügyminisztere is, akinek az átvétel után az első útja szerdán Belgrádba vezetett.)

Két EU-hívő: Tomiszlav Nikolics köztársasági elnök és Ivica Dacsics szocialista párti miniszterelnök-jelölt
Két EU-hívő: Tomiszlav Nikolics köztársasági elnök és Ivica Dacsics szocialista párti miniszterelnök-jelölt

Szerbiában tíz hete folynak a tárgyalások a kormányalakításról, miután az addig kormányzó Demokrata Párt (DS) alulmaradt az SNS-szel szemben a parlamenti választáson, majd a DS mögött álló Borisz Tadics államfő is vereséget szenvedett Nikolicstól az elnökválasztáson is. Ezzel teljesen átrajzolódott az ország politikai térképe.

– Az új kormányban kevesebb minisztérium lesz, mint korábban, így a megegyezés is gyorsabban megszülethet – vélte Dacsics, megígérve, hogy egyik párt sem kap „saját” minisztériumot, amelynek munkájába más nem szólhat bele. – A kormánynak csapatként kell működnie – jelentette ki a szocialista politikus, aki a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) és más ellenzéki frakcióval is találkozni akar a közeljövőben. A VMSZ-t vezető Pásztor István lapunknak korábban elmondta: pártja nem lesz része a koalíciónak, de ettől függetlenül készek a párbeszédre.

Miközben Belgrádban a kormányalakítás zajlik, az SNS-t vezető Vucsics Washingtonba utazott egynapos látogatásra. A b92 belgrádi rádió értesülései szerint Vucsics az amerikai külügyminisztériumban is tárgyal, bár a hírt az USA belgrádi nagykövetsége nem kommentálta. Előtte egy nappal Dacsics pedig Berlinben járt, ahol a kormány képviselőivel találkozott. Mindez jelzi, hogy az alakuló kormányt nem fenyegeti a veszély, hogy „külpolitikai vákuumba” kerülne, bár Koszovó ügye továbbra is kulcskérdés. A függetlenségét egyoldalúan négy éve kikiáltott egykori tartománnyal Belgrádnak rendeznie kell viszonyát. Dacsics szerint azonban az EU feltételei nem változtak, elegendő, ha a már elért megállapodásoknak érvényt szereznek, biztosítják a békét, tehát nincs szükség arra, hogy Szerbia független államként is elismerje az albán többségű – öt százalékban szerbek lakta – Koszovót. Meglepő módon azonban kijelentette: benne megvan a kellő bátorság ahhoz, hogy kezet fogjon az albán kormányfővel, ellentétben Tadiccsal. A volt elnök erre csak azután vállalkozott Hashim Thacival, amikor már elvesztette posztját.

A megváltozott politikai erőviszonyok hatással lehetnek a Vajdaság helyzetére is. Az újvidéki Magyar Szó írása szerint megerősödhet az autonóm tartomány pozíciója Belgráddal szemben. A tartományban ugyanis még mindig az országosan ellenzékbe szorult DS dominál, így a pártnak lényegében ez a terület vált hátországává. Az autonómia gyakorlati betartása – a költségvetésből járó pénzek biztosítása – eddig kevésbé volt fontos a demokratáknak, ám mostantól nagyobb erővel igyekeznek ennek érvényt szerezni. Ez a törekvés egybeesik a VMSZ céljaival is. A magyar párt elnöke lapunknak korábban éppen ezzel az érdekegységgel magyarázta, hogy vállalják az ellenzéki pozíciót Belgrádban, mert a vajdasági együttműködés a DS-szel a magyar közösség számára fontosabb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.