Mariano Rajoy 65 milliárdos megszorítása

„Megváltoztak a körülmények, és ezekhez alkalmazkodni kell” – indokolta tegnap Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a madridi törvényhozásban előterjesztett megszorító csomagot, amelytől a költségvetés két és fél év alatt összesen 65 milliárd euró bevételt, illetve kiadási megtakarítást remél. (A választásokon győztes, decemberben hivatalba lépett néppárti kormányfő korábban már egy 27 milliárdos költségvetési kiadáscsökkentést jóváhagyott.) Rajoy beszédében elismerte, hogy a most bejelentett intézkedések közül több is ellentmond választási ígéreteinek, sőt a néhány héttel ezelőtt hangoztatottaknak is. „A múlt túlköltekezéseiért ezúttal kell fizetni” – mondta Rajoy. Mint az El País napilap kiemelte kommentárjában, a kormányfő azt fejtegette, hogy sajnos a spanyoloknak nem maradt szabad választásuk eldönteni, hogy vállalják vagy sem az áldozatokat.

Az Orbán-kormány által megszabott áfától ugyan még messze elmarad a most 18 százalékról 21-re emelt fogyasztási adó, ám a parlament padsoraiban az ellenzéki képviselők, Madrid központjában pedig tüntetők ezrei fogadták tiltakozással a bejelentést. (A tömegközlekedés és a feldolgozott élelmiszerek kedvezményes adókulcsa 8-ról 10 százalékra nő, a gyógyszereké és a könyveké viszont marad négy százalékon.) A megszorító csomag része a közalkalmazottak karácsonyi bónuszának megszüntetése, a minisztériumok kiadásainak visszafogása, a mintegy ötmillió munkanélküli segélyezésének korlátozása hat hónapra, a helyi önkormányzatok, hatóságok létszámának megnyirbálása 30 százalékkal, miként a pártok és szakszervezetek támogatásának 20 százalékos csökkentése a jövő évtől.

A megszorításokra a banki mentőcsomag miatt van szükség. Az euróövezet pénzügyminiszterei kedden este állapodtak meg abban, hogy még a hónap végéig esedékes harmincmilliárd eurót – a 100 milliárd eurós mentőcsomag első részeként – elküldik a bajba jutott spanyol bankoknak. A madridi kormánynak pedig egy év haladékot adtak, hogy lefaragja a költségvetési hiányt. Rajoy beszédét, „eltökéltségét” Brüsszelben azonnal üdvözölték. Mint a BBC jelentette, az Európai Bizottság szóvivője „fontos lépésnek” nevezte ahhoz, hogy az idei évi költségvetési előirányzatok tarthatók legyenek.

Rajoy beszédével egy időben a fővárosban sok ezren vonultak végig, köztük az Asztúriából érkezett több száz bányász, akik június 22-e óta tartómenetelésükkel tiltakoznak a kormány korábban bejelentett megszorító terve ellen. Eszerint a szénbányászatnak nyújtott támogatásokat 60 százalékkal csökkentik, ami a szakszervezet szerint 30 ezer munkahelyet fenyeget, és válságba taszíthatja a szén ipart. Az éjszakát a madridi Puerta del Solon töltötték a bányászok. Hozzájuk szerdán sok ezer szimpatizáns csatlakozott. Így vonultak a Paseo de la Castellanán az Iparügyi Minisztériumhoz, azt skandálva, hogy „Rajoy, a jövőd még a mi szenünknél is sötétebb”. Összecsaptak a rendőrökkel, 76-an megsérültek.

Spanyol bányászok az aszfaltra ülve tiltakoztak a kormány megszorításai ellen a tegnapi madridi tüntetésen
Spanyol bányászok az aszfaltra ülve tiltakoztak a kormány megszorításai ellen a tegnapi madridi tüntetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.