Állásokért alkudoztak a főbírók?

Mindössze pár órával a román miniszterelnök brüsszeli látogatása előtt újabb botrány rengette meg a bukaresti szociálliberális (USL) kormányt. A korrupcióellenes ügyosztály (DNA) átkutatta a legfelső bírói tanács (CSM) egyik tagjának irodáját. Gheorghe Balan és egy tanácsosa ellen az a vád, hogy vezető kormánytagokkal alkudoztak magas beosztásokért. Balan célkeresztjében állítólag a legfőbb ügyész széke áll, tanácsosa pedig a DNA vezető ügyészének helyét foglalná el. Utóbbi, Marcel Sampetru sem névtelen, 2004-ben a legfőbb ügyész első helyettese volt.

A kiszivárgott hírek szerint az ügyészség birtokában van több telefonbeszélgetés, amely szerint a két gyanúsított magával a miniszterelnökkel is alkudozott. Balan szerdai kihallgatása után a tévékamerák előtt elismerte, hogy felhívta Victor Pontát, de nem a vizsgálat tárgyáról beszélgettek. A miniszterelnök kérte a lehallgatott telefonbeszélgetések közzétételét.

A közvélemény elnökpárti része máris beigazolódni látja Traian Basescu aggályát, hogy tervezett menesztése valójában az igazságszolgáltatás térdre kényszerítését szolgálja. A kormányzó liberálisok egyik alelnöke, Mihai Voicu kétségbe vonta az ügyészségi vizsgálat függetlenségét, mivel szerinte „meglepő módon egybecseng Traian Basescu és támogatói kampánytémájával”.

Laura Codruta Kövesi legfőbb ügyész mandátuma hamarosan lejár, akárcsak a DNA-t vezető DanielMoraré. Stelian Tanase politikai elemző szerint a harc most nem az igazságszolgáltatás függetlenségéről szól, hanem arról, hogy „van néhány ember, aki nem hajlandó feladni a Basescu-rezsim idején elfoglalt pozícióját”. A két hónapja kormányzó USL szerint Traian Basescu kézi vezérléssel irányítja az ügyészséget. Ennek ellenére Crin Antonescu ügyvivő államfő kedd este tartott első sajtóértekezletén kijelentette: a referendumig nem lesz személycsere az ügyészség élén.

Az elnököt múlt pénteken függesztette fel a parlament, menesztéséről július 29-én referendumon döntenek a választók. Bár a népszavazás érvényessége a résztvevők számától függ, az elnök arra buzdítja híveit, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.