Vatikáni öngól Szlovákiában?

Több száz hívő a Keresztelő Szent János-székesegyház bejárata előtt hallgatta múlt vasárnap a szentmisét. Akik mégis beléptek a templomba, fekete szalagot tűztek ki: így tiltakoztak amiatt, hogy hat nappal korábban a Szentszék indoklás nélkül visszahívta tisztségéből az ötvenkét éves Róbert Bezák érseket. Mindössze három éve nevezték ki, ám ezalatt Szlovákia egyik legnépszerűbb közéleti személyisége lett. A felháborodás pedig tíz nap múltán sem csitul: ma Pozsonyban neves szlovák művészek közreműködésével szeretethangversenyt szerveznek, amelynek célja Bezák morális támogatása.

Egy héttel korábban, amikor utoljára kiállt a hívők elé vasárnap, Bezák közölte: februárban pápai vizsgáló járt az érseki hivatalban. Akkor sem tájékoztatták, hogy milyen ügyben tudakolóznak. Egy hónappal ezelőtt pedig a pápa megbízásából felszólították, mondjon le. Miután erre nem volt hajlandó, másnap visszahívták. Elmondta azt is, hogy a pozsonyi pápai nuncius tiltása miatt menesztéséről nem nyilatkozhat a sajtónak. – Önök azonban a híveim, akiktől tisztességgel szeretnék elbúcsúzni – tette hozzá. Ezután percekig zúgott a vastaps a templomban. Róbert Bezák főpapként is általában kerékpárral közlekedett vagy sétálgatott Nagyszombatban, barátságosan elbeszélgetett a polgárokkal. Több nyári szlovákiai rockfesztiválon is részt vett, s emlékezetes, a videomegosztókon sokszor megtekintett beszélgetések során vitatta meg a jelen lévő fiatalokkal a világ dolgait, elsősorban a gazdasági válság morális kérdéseit. Szlovákiában éppen a nagyszombati egyházmegyében legtöbb a magyar ajkú hívő, ezért a színtiszta szlovák vidékről származó pap megígérte: öt éven belül már az ő anyanyelvükön szól hozzájuk. Erre sem lesz már lehetősége.

– A váratlan bejelentést követően a legtöbb szlovákiai római katolikus életében először képtelen beletörődni a vatikáni döntésbe – nyilatkozta Frantisek Miklosko volt pozsonyi házelnök. Több szlovák publicista pedig úgy vélekedik, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság végén a legnagyobb öngólt éppen a Vatikán lőtte Szlovákiában.

Kizárásos alapon a legtöbben elődjével, Ján Sokollal nyilvánosságra került konfliktusait említik visszahívása okaként. Miután Róbert Bezák a helyébe lépett, nyilvánosságra került levélben szólította fel a 75. életévét betöltött, s emiatt lemondott érseket, hogy végre húzódjék vissza a közéletből: elődje többször részt vett a szélsőséges nacionalista mozgalmak rendezvényein, amelyeken azt hangoztatta, hogy az első szlovák állam polgárai jólétben éltek. Azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy jórészt az elkobzott zsidó vagyonokból. Sőt Róbert Bezák az érsekség ügyvitelére független könyvvizsgálatot kért, amely nemrég meghökkentő eredménnyel zárult: kiderült, Sokol személyes utasítására az egyházi ingatlanok eladásából befolyt mintegy ötszázmillió szlovák korona (akkori árfolyamon hozzávetőleg másfél milliárd forintnyi összeg) nem az érsekség, hanem egyik ismerősének a bankszámláján kötött ki. Emiatt Bezák feljelentést tett a pozsonyi főügyészségen. Egyesek szerint éppen eme bizonyos szennyes kiteregetését nem nézték jó szemmel a döntéshozók. Mások azt vélik tudni, hogy Bezák a tisztogatások miatt lett kegyvesztett, mert egyházmegyéjében idáig több mint nyolcvan esperest helyezett át kisebb plébániahivatalokba. Helyükbe viszont jó kommunikatív készséggel megáldott fiatalok kerültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.