Párizsba tart Aszad tábornoka

A Szíria barátai nevű országcsoport szerint Bassár el-Aszad elnöknek haladéktalanul távoznia kell a hatalomból. Az országcsoport harmadik konferenciájára tegnap csaknem száz nyugati és arab állam küldte el képviselőit Párizsba – a damaszkuszi rezsim fő szövetségesének és támogatójának számító Moszkva és Peking viszont bojkottálta a tanácskozást.

Megnyitóbeszédében Francois Hollande francia elnök az eddiginél határozottabb fellépésre szólította a nemzetközi közösséget a szír válság megoldása érdekében, és szükségesnek mondta az Aszad-rezsimmel szemben fellépő erők nemzetközi támogatásának fokozást is. – Egy dolog biztos: Bassár el-Aszad nem képes kitartani, bukása elkerülhetetlen – hangoztatta a francia államfő. A nyugati hatalmak képviselői a damaszkuszi rezsim vezetőin kívül élesen bírálták az orosz és a kínai kormánymagatartását, szerintük ugyanis ez a fő akadálya annak, hogy a Biztonsági Tanácsban megfelelő döntések szülessenek a rendezés előmozdítására.

 – Kérem önöket, ne csak sürgessék, hanem követeljék Oroszországtól és Kínától, hogy ne a partvonalról figyeljék a történéseket, hanem támogassák a szír nép legitim törekvéseit – hangsúlyozta a szónoki emelvényről Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A tanácskozáson több küldött felvetette egy „globális embargó” szükségességét Damaszkusszal szemben. William Hague brit külügyminiszter szerint például ha nem születnek megfelelő szankciók a szír rezsimmel szemben, és ezeket az államok nem alkalmazzák következetesen, akkor ezzel a nemzetközi közösség maga ad olyan eszközt Aszad elnök kezébe, amely segítségével folytathatja honfitársai legyilkolását.

Abdel Basset Sayda, a Szír Nemzeti Tanács elnöke a lakosság megvédése érdekében repülési tilalmi zónák és humanitárius folyosók kijelölését kérte a külföldi államoktól, illetve az ENSZ-től, továbbá szükségesnek mondta az ellenzéknek nyújtott külföldi segítség jelentős fokozását. Ezt a tanácskozás záródokumentuma meg is ígéri az ellenzéknek. Ugyanakkor a záródokumentum felszólítja a Biztonsági Tanácsot, hogy haladéktalanul hozzon Damaszkuszszal szemben „kényszerítő határozatot a 7. cikkely alapján”. Az említett cikkely lehetőséget teremtene a nemzetközi közösség számára akár az erő alkalmazására is az Aszad-rezsimmel szemben.

Közben Damaszkuszban Robert Mood tábornok, az ENSZ-megfigyelők vezetője bejelentette, hogy emberei jövő hétfőn felújítják tevékenységüket, amit június közepén a romló biztonsági helyzetre való hivatkozással szakítottak félbe. A fegyvertelen katonai megfigyelők mandátuma július 20-án jár le, de Modd tábornok szerint az ENSZ ezt követően is jelen kíván majd lenni a közel-keleti országban. Aszad elnököt csütörtökön fájó belpolitikai kudarc érte, mivel dezertált az államfő belső köréhez tartozó Manaf Tlasz tábornok, a Köztársasági Gárda egyik korábbi parancsnoka.

Manaf Tlasz a legmagasabb rangú katona, aki elhagyta Szíriát a lázadás kezdete óta. A tábornok csütörtökön Törökországba távozott, tegnap pedig Párizsban bejelentették, hogy Tlasz Franciaországba tart, ahol jelenleg édesapja is tartózkodik. Tlasz apja,Musztafa Tlasz védelmi miniszterként az Aszad-klán bizalmi embere volt évtizedeken át, és fontos szerepet játszott Bassár el-Aszad zökkenőmentes hatalomátvételében. Manaf Tlasz az államfő gyerekkori barátja és együtt végezték a katonai iskolát is. Úgy tudni, a szunnita Tlasz egy ideje már rossz szemmel nézte a kormány erőszakos fellépését a civil lakossággal szemben.

Könyv és gépfegyver: a felkelő olvas, a Nyugat elemez
Könyv és gépfegyver: a szíriai ellenzéki mozgalom egyik tagja a hatalomátvételre készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.