Kenyérrel a rendszer ellen

Rendőrök felügyelték távolból, ahogy néhány fiatal kenyérért ment boltba Nyizsnyij Novgorodban. Nem sokkal később már a rendfenntartók különleges egysége kísérte a távolból a tíz egyetemista akcióját, akik úgy döntöttek, hogy az egyik veknit átadják a Volga-parti város vezetőségének a helyi Kremlben, olyan transzparensekkel felvonulva, miszerint „megyünk kenyérért”.

Az abszurd megmozdulásból hamarosan mozgalom lett, amely a nyáron nagy sietséggel elfogadott új gyülekezési törvény ellen tiltakozik szélsőségesen törvénykövető módon. Az Élet a törvény szerint mozgalom ugyanis betűről betűre értelmezve a törvényt úgy találta, hogy minden, nyilvános területen zajló csoportos akció engedélyköteles.

Így kenyérvásárlás lebonyolítása előtt engedélyért fordult a hatóságokhoz. Az aktivisták emellett olyan kérvényekkel bombázzák a városvezetést, mint „a Scserbinka-2-es megállóban ismeretlen polgártársakkal megvárnánk a buszt”, „Alkotmány olvasgatása a padon”, „kutyasétáltatás”, „esküvői galamberegetés” vagy épp „esti pasikereső séta, mert már egy éve magányos vagyok”. – Vicc ez, de sajnos mégsem egészen – mondta lapunknak a mozgalom egyik szervezője. Az egész egy, a neten meghirdetett találkozóval indult, amelyen a gyülekezési törvény módosításait akarták megvitatni.

– Nyolcan el is mentünk a Gorkij térre, ahol padon üldögélve beszélgettünk, mire néhány rendőr odajött, papírokat íratott alá egyikünkkel, és figyelmeztetésben részesítettek minket. Nem volt komoly, de mégis azt éreztük, hogy ez nem normális – idézte fel a júniusi kezdetet Andrej Rudoj.

A mára netes körökben fogalommá vált „kenyérvásárlás” ötlete ezután jött, amit aztán újabbak követtek. „A héten már ötszáz kérvényt nyújtottunk be, elértük, hogy a hatóságok nem győzik időben elbírálni az igényeinket. A válaszok elmaradása miatt pedig bírósághoz fordultunk már több esetben, ahogyan azt a törvény lehetőségként előírja.” Igaz, a „kenyérvásárlást” még elbírálta a hatóság, jelezve, hogy ez magánjellegű rendezvény, nem általános problémára hívja fel a figyelmet, így nem engedélyköteles. – Viszont a válaszban figyelmeztettek arra is, hogy a gyülekezési törvény megsértése miként büntethető, így nem volt világos, hogy akkor most tüntetünk, ha szervezetten kenyeret veszünk, vagy sem.

Egyébként is, a törvény szerint nyilvános helyen egyidejű tömeges jelenlét esetére kell bejelentést tenni, tehát a strandra menetel, csoportos vásárlás vagy a sarkon való közös dohányzás esetére is – jegyezte meg a történészhallgató, aki a beadványoknál most már figyel arra, hogy a kérvényben megjelölt esemény általános, társadalmilag hasznos célt is megfogalmazzon. Mégpedig a gyülekezési törvény gyakorlati megvalósítását és a törvénykövetés széles körben való hirdetését.

– A hatalom sem hülye, tudják, hogy ez az egész törvény abszurd, bár a célja érthető: elvenni az emberek bátorságát a tüntetéstől, elvégre most már 300 ezer rubelre (1 rubel = 7 Ft) büntethető, aki engedély nélküli rendezvényen vesz részt, vagy engedélyezett tüntetésen szembeszegül a rendőrökkel, amit bárkire rá lehet majd fogni, akit bevisznek – mondta az alig 22 éves egyetemista. – Bennünk már nincsenek meg a szovjet idők félelmeinek reflexei, és nem is szeretnénk, ha ezt belénk oltanák, ezért tiltakozunk – mondja Rudoj, aki korábban már az Occupy (Foglald el!) helyi megmozdulásaiban is részt vett. Egy hétig táboroztak az óvárosi Kreml tövében, a szabad polgármester-választás visszaállításáért.

– A rendőrség bezárta a várkaput, a hivatalnokok nem is tudtak kibe járni. Mi nem akartuk elfoglalni a Kremlt, de ezt megtette végül a rendőrség – ironizált az egyetemista. Az Élet a törvény szerint tagjainak abszurd kérvényei között persze komolyak is vannak, amelyek a törvény megsemmisítésére, a tüntetések központi helyeken való engedélyezésére és néhány helyi vezető leváltására irányulnak. – Tulajdonképpen meglepett, hogy milyen nagy visszhangot ért el az ártatlanul indult, nem is reklámozott akciónk.

Ez is mutatja, hogy mennyire sokan érzik magukénak a problémát – mondta Rudoj, aki csak kicsit tart attól, hogy közéleti szereplése ellehetetleníti őt hallgatóként. – Az egyetem vezetése már kérdőre vont, és beszélgetésre hívott a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is. De a történelem tanszék szabad szellemű, nem fognak megbuktatni csak azért, mert többekkel együtt ellenzem ezt a törvényt.

Egyszemélyes tüntetés a női aktivisták szabadságáért, Moszkvában
Egyszemélyes tüntetés a női aktivisták szabadságáért, Moszkvában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.