Obama történelmi győzelme

Örömtáncot lejtettek és hangosan ünnepeltek Washingtonban, az amerikai legfelsőbb bíróság épülete előtt Barack Obama, valamint az elnök nevével fémjelzett egészségbiztosítási reform hívei a hír hallatán.

Ez utóbbi valóban szenzációs: az alkotmánybírósági funkciókat is betöltő testület 5:4 arányban jóváhagyta Obama legambiciózusabb reformcsomagját: az óriási vitákat kiváltó egészségbiztosítási törvény nem sérti az Egyesült Államok alaptörvényét.

– A kötelező egészségbiztosítás lényegében egyenlő egy adóval, a kongresszusnak pedig jogában áll adókat kivetnie – hangzik a hírügynökségek által idézett állásfoglalás. Ezt sokan úgy értékelik, hogy öt hónappal az amerikai elnökválasztás előtt, a második Fehér Ház-beli ciklusért induló Obama történelmi jelentőségű győzelmet aratott.

Az 5:4-es arány arra enged következtetni, hogy a legfelsőbb bíróság konzervatív elnöke, John G. Roberts Jr. is a négy liberális felfogású bíró álláspontját osztotta, miszerint az amerikai köznyelvben csak Obama carenek hívott törvény nem ellentétes az alaptörvénnyel. A még 2010 márciusában szűk többséggel elfogadott Obamacare – amely ellen 26 republikánus irányítású szövetségi állam nyújtott be panaszt – mintegy harmincmillió olyan amerikainak biztosítana egészségbiztosítást, akik eddig nem rendelkeztek semmilyen társadalombiztosítási ellátással.

Mitt Romney, Obama valószínű republikánus kihívója élesen támadta az egészségügyi törvényt. Szerinte az elnök erkölcsileg csődöt mondott, mert „a gazdasági válság megoldása helyett az elmúlt években azzal foglalkozott, hogy hatalmas bürokráciát építsen ki az amerikai nép és az orvostársadalom között”. Romney álláspontja azért is érdekes, mert Massachusetts szövetségi állam republikánus kormányzójaként olyan kötelező egészségügyi biztosítást vezetett be, amely lényegében az Obamacare példaképéül szolgált.

A Fehér Házért vívott kampányban a politikus már hallani sem akar a Romneycare-ről. Azzal érvel, hogy ami jó egy államnak, az pusztító hatással lenne szövetségi szinten. Ígérete értelmében elnökké választása esetén visszavonná az Obama care-t. Hasonlóképpen foglalt állást John Boehner, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője is.

Boehner az ítélet előtt figyelmeztette a republikánusokat: tartózkodjanak a diadalittas nyilatkozatoktól, ha a legfelsőbb bíróság „elmeszelné” az Obamacare-t. Az óvatosság oka a közvélemény-kutatásokban keresendő: az egészségügyi reform megosztja az amerikai közvéleményt. Bizonyos elemek népszerűek, így például az, hogy a szülők egészségbiztosítását 26 éves korig ki lehessen terjeszteni a gyermekekre. Szintén sokan értékelik, hogy a törvény bizonyos tekintetben nekimegy a biztosítóknak. Tilos lesz már fennálló betegségek miatt valakinek az egészségbiztosítási kérelmét elutasítani.

Széles rétegeknek nem tetszik viszont az a rendelkezés, hogy 2014-től kötelező lesz egy alapszintű egészségbiztosítás megkötése. Ha valaki ezt elmulasztja, pénzbüntetéssel sújthatják – sok amerikai sze mében ez a szövetségi állam által kivetett sarccal ér fel. Változó a megítélése annak, hogy szövetségi forrásokból nem finanszírozzák a művi terhességmegszakítást. Az egyes államok döntési jogkörébe utalták, hogy engedélye zik-e vagy sem az abortuszok költségeit fedező extra biztosítások megkötését. 

Az elnök reformcsomagjának támogatói ünnepelnek a legfelsőbb bíróság előtt
Az elnök reformcsomagjának támogatói ünnepelnek a legfelsőbb bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.