Sorsdöntő válságcsúcs előtt az EU

Jóváhagyni nem fogják, legfeljebb tudomást vesznek Herman Van Rompuy jelentéséről, és megegyeznek az unió további integrációjának elemeiről, azok egyensúlyáról és a megvalósítás sorrendjéről – vélekedett egy brüsszeli forrásunk az Európai Tanács elnökének kedden nyilvánosságra hozott ambiciózus dokumentumáról, amelyet a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcson vitatnak meg az uniós állam- és kormányfők.

Az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval, az Európai Központi Bank vezetőjével, Mario Draghival és az euróövezethez tartozó pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport elnökével, Jean-Claude Junckerrel közösen kidolgozott jelentés egy „víziót” vázol fel az EU jövőjével kapcsolatban. Ennek részeként javasolják a pénzintézetek közösségi felügyeletét, európai bankbetét-garancia és bankszanálási alap létrehozását. További pénzügyi és gazdasági integrációt szorgalmaznak, közösen megállapodott deficit- és államadósságszintekkel. Középtávon megvalósíthatónak tartják a közös adósságkibocsátást. A legitimáció megteremtése érdekében pedig javasolják a nemzeti törvényhozások és az Európai Parlament intenzívebb bevonását is.

A jelentés szövege elég homályos ahhoz, hogy konkrétumokba senki se tudjon belekötni. A tagállamok egy részének így is túl sokat, másoknak túl keveset vetít előre a jelentés. „A franciák szerint ez német szöveg, a németek szerint ez francia szöveg” – mondta egy uniós forrás, utalva arra, hogy az igazság valahol félúton lehet. A svéd és a cseh kormányfők a Reuters szerint már szkeptikusan fogalmaztak a tervvel kapcsolatban, mondván, nem tudnak egyetérteni a szuverenitás további feladásával. A forradalminak tartott dokumentum alapján végleges integrációs menetrend decemberre várható, de például a bankunió részleteire már az ősszel javaslatot tehet az Európai Bizottság.

A piacok és az állampolgárok is döntéseket várnak az uniós állam- és kormányfőktől, de valószínűleg csalatkozniuk kell, ha konkrétumokra számítanak. Fontos eredményként értékelné a világ, ha a vezetők egyértelmű kötelezettségvállalást tennének a bankunió fő elemei mellett, de a vezetők közleménye valószínűleg nem lesz ennyire szókimondó. Források szerint az is fontos, hogy a különböző nemzeti parlamentekben és a politikai közbeszédben hogyan csapódik le a Van Rompuy-jelentés tartalma. „A szöveg, a vízió megemésztése lesz a csúcs feladata, de egyáltalán nem lesz perdöntő a találkozó” – mondta egy diplomata.

Nyilvánvaló, hogy a piac nyomása alá került tagállamoknak decembernél hamarabb kell valamilyen kézzelfogható megoldás. Elsősorban Spanyolország, Olaszország, Görögország és Ciprus gondjait vitatja majd meg a csúcs pénteki lezárása után kezdődő eurócsúcs az euróövezeti vezetők részvételével. Mario Monti olasz kormányfő – akire egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártja részéről – politikai túlélése függhet a csúcstól. Legalábbis ezt sugallja a technokrata politikus. Azt ígérte, addig nem megy haza Brüsszelből, amíg valamilyen megállapodást nem tud kisajtolni a hétfői piacnyitásig. Monti újra fel fogja vetni azt az ötletet, hogy a prudens költségvetési politikát követő államok kötvényeit kvázi automatikusan kezdje el vásárolni az európai mentőalap, ha a papírok hozamai elszabadulnak.

Angela Merkel német kancellár a Bundestagban tartott szerdai beszédében ugyanakkor hangsúlyozta: az euró válságára nincsenek gyors és könnyű megoldások. Figyelmeztetett: ha Németország túlterheltté válik, annak egész Európára nézve beláthatatlan következményei lesznek. A német politikus jelezte kollégáinak: ne fokozzák a várakozásokat, ne ígérjenek olyat, amit nem tudnak betartani. Merkel szerdán este egyébként Párizsba utazott, hogy Francois Hollande francia elnökkel valamilyen kompromisszumra jusson a garanciák és az adósságok közösségivé tétele kérdésében. Bár a francia és a német álláspont szöges ellentétben áll egymással, mindkét vezető tudja, hogy ez a szembenállás hosszú távon nem fenntartható, és alapvetően káros az uniónak.

A csúcs konklúziói között lesz a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést központba állító akcióterv. Ez nem külön szerződés lesz, mint a márciusban aláírt fiskális paktum. Annak egyfajta ellensúlyt kíván teremteni a mostani csomag, elsősorban Hollande nyomására, s inkább követendő tagállami és európai politikák gyűjteményére lehet számítani. Nemzeti szinten a többi között fenntartható nyugdíjrendszerek biztosítására, a digitális gazdaság kiterjesztésére, a vállalkozások beindításának könnyítésére, a sebezhető társadalmi rétegek támogatására és az egységes piac mélyítésére szólít fel a kiszivárgott szöveg.

Az egységes piac szempontjából elég kínos, hogy az utolsó pillanatokra marad az európai szabadalom kérdésének megoldása, amely jóval olcsóbbá tenné a szabadalom bejegyeztetését Európában. A több évtizedes vitában a magyar elnökség alatt született meg a politikai áttörés, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország azonban hónapok óta nem tudott megegyezni az elsőfokú szabadalmi bíróság székhelyében. Úgy tűnik, a kiábrándítóan tipikus uniós megoldás az lesz, hogy a bíróság egyes ágai Párizsba, míg mások Münchenbe és Londonba kerülnek.

Magyar szempontból fontos, hogy először kerül az uniós állam- és kormányfők asztalára a következő hétéves uniós költségvetés. A dán EU-elnökség jelentését a 2013 utáni pénzügyi keret eddigi vitáiról Magyarország csak „tárgyalási alapnak” fogadja el, mert a dokumentumban formálisan nem regisztrálták a 2013 utáni kohéziós pénzeknél várható jelentős magyar forrásvesztést, amely akár 20-30 százalékkal kevesebb támogatást is jelenthet. A probléma abból fakad, hogy a bizottsági javaslat a Magyarország által lehívható 3,52 százalék helyett egységesen az adott ország GDP-jének 2,5 százalékában maximálná a lehívható hányadot, miközben a magyar GDP is zsugorodik.

Hugh Grant brit filmszínész egy brüsszeli uniós konferencián. Jót tesz az unió arculatának
Hugh Grant brit filmszínész egy brüsszeli uniós konferencián. Jót tesz az unió arculatának
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.