Izraelt az egész Közel-Kelet gyűlöli

Határtalan méretűvé válhat a zsidóellenesség a Közel-Keleten – figyelmeztet a bukott egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak legjobb izraeli barátja, Benjamin Ben-Eliezer.

A zsidó állam korábbi védelmi minisztere vészjósló kijelentése mellett javaslattal is szolgált: Izrael tegye meg az első lépést annak érdekében, hogy a két ország közti kapcsolat a jövőben is békés legyen. Ezért párbeszédet kell kezdeményezni az iszlamista Muzulmán Testvériséggel, illetve magával Mohamed Murszival is. Az új egyiptomi elnökkel meg kell értetni, hogy a béke kölcsönös érdek. Ben-Eliezer szerint azok, akik az arab tavasz idején a Tahrir téren Mubarak ellen tüntettek, olyan változást akartak, amelynek nincs köze Izraelhez.

Bár a forradalom nem Izraelről szólt, a forradalom, majd a katonai hatalomátvétel, illetve a mostani elnökválasztás veszélyes helyzetbe sodorta Izraelt. Murszi megválasztása után Ehud Barak, Izrael jelenlegi védelmi minisztere azt közölte: figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, de értékeli és tiszteli az egyiptomi demokráciát. Barak reméli, hogy Kairó tartja magát az 1979-es Camp David-i békeszerződéshez, amelyet annak idején a Fehér Házban Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menahem Begin izraeli kormányfő írt alá. A dokumentum harmincéves háborúskodást zárt le –megkötéséért Nobel-békedíjjal tüntették ki a két államférfit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.