A pártok feletti libamáj

– Még nem bonthatunk pezsgőt, de nagy megkönnyebbülés ez – mondta lapunknak Glattfelder Béla, az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottságának fideszes tagja arról, hogy a testület elutasította a kezdeményezést, hogy az EU az állatjóléti stratégia részeként tiltsa be a hízott libamáj előállítását. Az unió formálódó állatjóléti stratégiáját az EP is véleményezi.

Ha bekerült volna ez a javaslat, akkor arra ösztönözte volna az Európai Bizottságot, hogy cselekedjen. Beindulhatott volna a jogszabályalkotás, amely a hízott libamáj előállításának megtiltását is eredményezhette volna. Ezt, úgy tűnik, most sikerült elkerülni (legalábbis a stratégia 2015-ig szóló hatályáig). Bár az EP következő strasbourgi plenáris ülésén még benyújthatnak módosító javaslatot, erre kevés esélyt látnak a mezőgazdasági bizottság magyar tagjai. – Ébernek kell lenni – fogalmazott Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő a plenáris üléssel kapcsolatban, hiszen a módosítóhoz negyven képviselő aláírása kell, annyit meg találhatnak a kezdeményezők.

Tabajdi Csaba emlékeztetett: évek óta folyik támadás a kacsa-, illetve libatömés ellen. Ezúttal szerinte nem a konkurencia, hanem az állatok jólétének minden más szempont fölé helyezése motiválta a kezdeményezőket. Ezek a kampányok a liba- és kacsatömőknek komoly veszteségeket okoztak. Az előállítást védők szerint nem közösségi hatáskör a tradicionális termékek előállításának szabályozása. A libahizlalás pedig a jelenlegi jogértelmezés szerint ilyen hagyományos érték. Tabajdi kérdésére az Európai Bizottság kifejtette, hogy a szakszerű és kíméletes libatömés nem ellenkezik az unió állatjóléti szabályaival.

A szakszerű libatömés hívei arra is felhívták a figyelmet, hogy attól, mert az EU-ban betiltják ezt az előállítási formát, még importcikként ugyanúgy bejuthat ilyen előállítású termék az unió területére. Tehát a piacnak éppen az európai szereplőit szorítaná ki a tiltás. A szavazás érdekessége, hogy szocialista és néppárti európai parlamenti képviselők együttes szavazataival sikerült felülkerekedni a liberálisok által benyújtott kezdeményezésen. Ráadásul a parlamentben kisebbségben vannak azon országok képviselői (franciák, magyarok, spanyolok, belgák), akiknek hazájában a kacsa- és libamáj népszerű.

Tabajdi Csaba szerint az volt a kulcs, hogy sikerült megértetni a többséggel: a tiltás nemzeti, gasztronómiai és gazdasági kárt okozna az érdekelt országoknak. Glattfelder Béla emlékeztetett: nem csak a „tömőket” érinti a kérdés, hanem az egész ágazatot, az állatorvosoktól kezdve a takarmány előállítójáig. Becslése szerint tízezer családot is érinthet az ügy. Magyarország vezető termelő a hízott libamáj területén, fontos exportcikkről van szó. Többfajta tartási mód létezik, és ma már vannak olyan helyek is, ahol például komputer segítségével végzik a tömést, amely a nyomást érzékelve adagolja a tömőanyagot.

De sokszor azon múlik a kíméletesség, hogy a tömést végző dolgozó mennyire lelkiismeretesen végzi a munkáját. Pedig az előállítónak lenne a legfontosabb, hogy a liba, illetve a kacsa ne szenvedjen, ne betegedjen meg, ne hulljon el. Glattfelder Béla nem zárja ki, hogy bojkottakciók előfordulhatnak majd, ha világossá válik az Európai Parlament plenáris ülésének álláspontja. Ám emlékeztetett: a vitát alapvetően az határozza meg, hogy mit akarnak a fogyasztók. A fogyasztók pedig keresik a liba- és kacsamájat. – Amíg a fogyasztóknak kell, valamilyen formában mindig lesz hízottlibamáj-előállítás – fogalmazott az EP-képviselő.

A libatömés ellen tüntetnek Marseille-ben. Lehet kíméletesen is?
A libatömés ellen tüntetnek Marseille-ben. Lehet kíméletesen is? FOTÓ: AFP BORIS HORVAT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.