Ötven kongresszusi képviselő írt Orbánnak

Ötven amerikai kongresszusi képviselő írta alá az Orbán Viktor kormányfőnek címzett levelet, amelyben a magyarországi antiszemitizmus és a szexuális kisebbségekkel szembeni intolerancia ellen emelnek szót.

A lapunk birtokába került, június 21-i keltezésű levél aláírói – többségükben demokrata pártiak – azt hangoztatják: létfontosságú, hogy Magyarország vezetői minden tekintélyüket latba vetve álljanak ki az antiszemitizmussal és a bigottság minden más formájával szemben. Tegyék világossá, hogy az intolerancia a magyar nép tisztességét sérti. A levél aláírói kitérnek arra, hogy a magyar bevándorlók jelentős mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok gazdasági, politikai és kulturális életéhez, miközben sok amerikai magyar tart fenn rokoni-felmenői kapcsolatot Magyarországgal.

Az amerikai gondolkodásban különleges helyet foglal el Magyarország, amelyet a közép-európai államok között a szabadságért, a függetlenségért és az igazságosságért harcoló élcsapatnak tekintenek. A magukat az amerikai–magyar kapcsolatok híveinek valló kongresszusi képviselők kifejezik aggodalmukat a Jobbik tagjai által képviselt antiszemita és homofób nézetek miatt. Megemlítik, hogy a Jobbik olyan törvényjavaslattal állt elő, amely a homoszexualitást perverziónak nyilvánította, a párt bebörtönözné azokat, akik „terjesztik” a homoszexualitást.

A Jobbik Alföldi Róbert igazgató eltávolítását követelte a Nemzeti Színház éléről, a színész-rendező állítólagos homoszexualitására hivatkozva. Ezek a nyilatkozatok a romákkal, a bevándorlókkal és másokkal szemben megnyilvánuló diszkrimináció és intolerancia közepette hangoznak el – derül ki az Orbánhoz a budapesti amerikai nagykövetségen keresztül címzett levélből.

Az „ötvenek” szerint ilyen antiszemita és homofób megnyilvánulásoknak nincs helyük a civilizált párbeszédben, és nem maradhatnak megválaszolatlanul. Különös tekintettel, hogy az amerikai külügyminisztérium és a Rágalmazás Elleni Liga egyaránt megállapította, hogy Magyarországon növekszik az antiszemita retorika. Létfontosságú, hogy Magyarország vezetői minden tekintélyüket latba vetve álljanak ki az antiszemitizmussal és a bigottság minden más formájával szemben – írták levelükben a képviselők.

Közben megszólalt Elie Wiesel is. A magyar származású, Nobel-békedíjjal elismert író a 168 Órának nyilatkozva azt mondta: kész nyilvánosságra hozni azt a levelet, melyet magyar Országgyűlés elnökétől kapott, ám az illem úgy kívánja, hogy előbb egyeztessen Kövér László irodájával. Wiesel még június 7-én írt levelet Kövérnek, bejelentve: visszaküldi magyar kitüntetését, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Lépését azzal indokolta, hogy így kíván tiltakozni az erősödő Horthy Miklós-kultusz, illetve az ellen, hogy a magyar törvényhozás elnöke részt vett Nyirő József erdélyi író újratemetési kísérletében. Wiesel a 168 Órának azt is elmondta: Kövér László hosszú és szívélyes hangú levelében azt kívánta bizonyítani, hogy Nyirő József nem volt sem fasiszta, sem antiszemita.

Wiesel nagyra értékeli Kövér levelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Különösen az erősödő Horthy-kultusszal kapcsolatos határozott állásfoglalást hiányolja. A levélváltást Wiesel hétfőn tervezi nyilvánosságra hozni. Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke arra szólította fel a kormányfőt, hogy akadályozza meg Prohászka Ottokár Budapestre tervezett szobrának felállítását, elkerülve ezzel Magyarország tekintélyének és méltóságának további rombolását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.