Megalakult a görög kényszerkoalíció

Görögországnak van kormánya! Ezt jelentette be szerda délben Evangelosz Venizelosz, a balközép Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnöke. A bejelentést nemsokára megerősítette a Demokratikus Baloldal is.

A 17 képviselői hellyel rendelkező politikai párt központi bizottsági ülésen döntött úgy, hogy támogatni fogja az Antonisz Szamarasz (Új Demokrácia, ND) által megalakítandó kormányt, de tagjai közül nem delegál senkit sem a kabinetbe. Ezt Fotisz Kuvelisz pártelnök jelentette be, hozzátéve, hogy az ő pártjuk delegáltja lehetne a jelenlegi átmeneti kormány több minisztere. A megállapodás eredményeként Szamarasz szerda délután ortodox papi segédlettel le is tette a kormányfői esküt.

Az Ekathemerini.com értesülései szerint a Paszok frakciójában is arról szólt a vita, hogy lépjenek-e be ismert szocialista személyiségek Szamarasz kormányába. Venizelosz ezt ellenzi, ő is inkább az átmeneti kormány személyiségeivel képviseltetné alaposan meggyengült pártját. A hírek szerint a pénzügyminiszteri poszt fő várományosa Vasszilisz Rapanosz, a Görög Nemzeti Bank jelenlegi elnöke. Ennek annál is inkább nagy jelentősége van, mert új kormány fő feladata a trojkával, azaz a hitelezőkkel (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) való tárgyalás lesz. Venizelosz szerint erre „nemzeti munkacsoportot” hoznak létre, amelynek újra kellene tárgyalnia a korábbi megállapodásokat. Ezek értelmében a hitelező trojka 2010-ben 110 milliárd eurós, majd az idén 130 milliárd eurós mentőcsomagot adott, miközben a magánhitelezők leírtak 107 milliárd euró görög adósságot. Cserébe a görögök brutális megszorító intézkedéseket léptettek életbe, a közszolgálati szektorban munkahelyek tömege szűnt meg, csökkentették a fizetéseket, levitték a minimálbér összegét, lefaragták a dolgozói jogosultságokat, egy sor adót emeltek. Hamarosan újabb tízmilliárdos megszorítást kellene bevezetnie a görög államnak.

Eddig a trojka nevében nyilatkozó politikusok és pénzemberek azt mondták, hogy a „feltételeket kőbe vésték”. Az új kormány azonban csak akkor maradhat fenn, ha sikerül némi lélegzetvételnyi időt kapnia a hitelezőktől, és meggyőzheti a társadalmat, hogy képes egyszerre megőrizni az eurót és enyhíteni a szorításon, miközben fellendíti a folyamatosan zuhanó gazdaságot. A görög GDP öt éve csökken, a munkanélküliség 20 százalék feletti. A fiatalok fele állás nélkül van.

A görög koalíció eleve gyenge – nyilatkozzák az elemzők. Szamarasz pártja alig több mint két százalékkal előzte meg a Radikális Baloldali Szövetséget (Sziriza), amely élesen elutasítja a megszorításokat. Összességében a szavazók többsége a memorandumellenes pártokat választotta. A kormány mögött kényszerkoalíció áll, a Paszok eddig az ND váltópártja volt, évtizedes meghitt ellenségeskedés köti őket öszsze. A Demokratikus Baloldal a Szirizából szakadt ki, ők most Európa-barátságukat demonstrálják, ez a fennmaradásuk egyetlen lehetősége.

A németek fizessék meg a jóvátételt!

Nem mi tartozunk a németeknek, hanem ők nekünk 160 milliárddal, még akkor is, ha elengedjük a kamatokat. Ezt nyilatkozta tegnap Manolisz Glezosz, a Sziriza képviselője. A görög baloldal nyolcvankilenc éves hőse arról híresült el, hogy ő tépte le az Akropoliszról 1941 májusában a horogkeresztes náci zászlót. Glezosz állítja, hogy a németek nem fizették meg sem a békeszerződésben rájuk kirótt jóvátételt, sem azt a pénzt, amelyet a háború alatt kényszerítettek ki a görögökből. A német külügyminisztérium szerint ez az állítás nem igaz.

Ingyenzöldséget osztanak Athénban
Ingyenzöldséget osztanak Athénban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.