Eurómentő a gyapotklánból

Felgyorsultak kedden a görög kormányalakítási tárgyalások,miután külön egyeztetett a választásokon győztes konzervatívok (ND) két reménybeli, kisebb partnere: Evangelosz Venizelosz, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnöke és Fotisz Kuvelisz, akinek pártja, a Demokratikus Baloldal szintén hajlandóságot mutatott a csatlakozásra. A két kisebb partnert elsősorban az euró megmentésének szándéka vezette koalícióközelbe.

Kuvelisz – a Kathemerini elektronikus kiadása szerint – azt mondta: a pártoknak először a politikában kell megegyezniük, utána lehet kinevezni a kabinet tagjait. – Az országnak kormány kell – közölte. Venizelosz azt sürgette, hogy akár már kedden éjjel (lapzártánk után) szülessen megegyezés. Hozzátette, hogy a megállapodás lehetséges. „Biztos vagyok ebben, miután tárgyaltam Kuvelisz úrral, a nézeteink nagyon hasonlóak.” A Demokratikus Baloldal elvből ellenzi a memorandumot, de – írta a középjobb lap – most ingadoznak.

A Paszok az előző ciklusban kormányzó párt volt, és végül nagykoalícióba kényszerült az ND-vel (Új Demokrácia). Ez a szakértői válságkezelő kormány – amelyet Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank volt alelnöke vezetett – csak rövid ideig maradt hivatalban. Ez volt ugyanis a feltétele a mostani győztesnek, Antonisz Szamarasznak, az ND vezetőjének.

Szamarasz eljárását akkor a világsajtóban úgy értékelték, hogy egyéni ambícióit a nemzeti és az európai érdek elé helyezte. Amit valóban nem lehet Szamarasztól elvitatni, az a méretes politikai ambíció. A most 61 éves politikus gyakorlatilag egyetlen dologgal foglalkozott életében: a görög miniszterelnöki hivatal meghódítására készült. Ebben egy fő riválisa volt: JeórjioszPapandreu.

A két férfi iskolatárs volt a fővárosi Athens College elitiskolában, majd az USA-ban, az Amherst College-ban tanultak. A diáktársak arra emlékeznek, hogy a két görög (az egyik egy politikusi dinasztia örököse, a másik az athéni pénzarisztokrácia tagja) élénken politizáltak, és arcszőrzetet növesztettek, amikor a görög katonai junta betiltotta a szakállviselést.

Szamarasz a Harvardon MBA-fokozatot szerzett, de az üzleti világ helyett a közéletet választotta. Már 26 éves korában képviselővé választották az Új Demokrácia színeiben. A középjobb pártban sikeresen politizált, és 1989-ben külügyminiszter lett a Micotakisz-kormányban. Szamarasz nevéhez kapcsolják Athén elkeseredett, szinte háborús kampányát Macedónia névviselése ügyében. A külügyminiszter minden nemzetközi színtéren fellépett a függetlenné lett korábbi jugoszláv tagköztársaság ellen, és azt hirdette: az új állam neve eleve területi követelést sugall. Görögország északkeleti tartományát szintén Macedóniának nevezik. Az így gerjesztett feszültség volt az oka, hogy Szamarasznak akkor mennie kellett hivatalából. Később kilépett a pártjából is, és ezzel az ND elveszítette parlamenti többségét, majd a választásokat is.

Új pártot alapított. A Politikai Tavasz költői elnevezésű jobboldali párt a kezdeti szerény sikerek után kiesett a parlamentből. 2004-ben Antonisz Szamarasz visszatért az ND-be, és kapott egy európai parlamenti mandátumot. Az Új Demokrácia 2009-ben választási vereséget szenvedett, és addigi elnöke, Kosztasz Karamanlisz korábbi kormányfő lemondott a posztról. Szamaraszt a tagság közvetlen választáson választotta meg, az ellenfele Dora Bakojanni korábbi külügyminiszter volt. A politikusnőt Szamarasz egy évvel később kiszorította a pártból is.

A politikus háttere a görög gazdasági és politikai arisztokrácia, a mediterrán térség hajdani nagykereskedőinek világa. Ősei az egyiptomi Alexandriában éltek, az ottani gyapotkereskedelmen gazdagodtak meg. Visszatérve Hellászba egyszerre kötelezték el magukat a helyi politika és a kultúra mellett: iskolákat, múzeumokat alapítottak. Eddigi tapasztalatai ehhez a körhöz, illetve a hellén pártpolitizálás klánvilágához kötik.

Ha Szamarasz valami új megoldással áll elő, ez arra vall, hogy eddig titkolta világgazdasági és költségvetéspolitikai tudását, elképzeléseit. Ám feltehetően nem is ezért szavaztak rá – hanem mert erősen ígérte a görögöknek, hogy megőrizhetik szeretett eurójukat.

Antonisz Szamarasz felesége, Georgia társaságában az Új Demokrácia győzelmét hozó választás éjszakáján
Antonisz Szamarasz felesége, Georgia társaságában az Új Demokrácia győzelmét hozó választás éjszakáján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.