Vége a pozsonyi idillnek

Mindössze két hónapig tartott a viszonylagos belpolitikai béke, amelyet Robert Fico szlovák kormányfő ígért. Miután az általa vezetett Smer-SD a márciusi előrehozott választásokon elsöprő győzelmet aratott, többször bizonygatta: nem él vissza kényelmes parlamenti többségével, minden fontos kérdésben konzultál az ellenzékkel és más partnerekkel, igyekszik velük konszenzusra jutni.

Ám ennek alighanem vége. Ahogy a Sme pozsonyi napilap szalagcímében tudatta, a kormánypárt a közmédiumok elfoglalására készül.

Fico szabadulna Miroslava Zemkovától
Fico szabadulna Miroslava Zemkovától

Miroslava Zemková, a rendkívüli munkabírásáról ismert üzletasszony 2010-ig a közrádió (Sro) vezérigazgatójaként fokozatosan nyereségessé tette, egyúttal pedig pártsemlegessé és hallgathatóvá alakította azt. Rendet kívánt vágni a Szlovák Televízióban is, méghozzá a két közmédium összevonásával, az ottani alkalmazottak létszámának jelentős csökkentésével, és a hetvenes években átadott, huszonnyolc emeletes, hatalmas tévészékház eladásával. Terveivel meggyőzte Iveta Radicová kormányát és az akkori parlamenti többséget, amely tavaly öt évre megválasztotta az RTVS vezérigazgatójának.

– Ezzel a lépéssel véget vetünk annak a gyakorlatnak, hogy a köztévé vezetői év közben újabb és újabb állami támogatást kérjenek, aminek fejében önként és dalolva megfeledkeztek a pártsemlegesség és a függetlenség követelményéről – érvelt Daniel Krajcer akkori kulturális miniszter. Már a múlt évi gazdasági eredmények is igazolták Zemková koncepciójának életképességét, hiszen az állami társaság a 19,5 millió eurós költségvetési támogatást a köztévé előző vezetése által felhalmozott több mint 40 milliós adósságok törlesztésére fordította, és így is 2,5 milliós nyereséggel zárt.

Robert Fico egyik bizalmasa, Marek Madaric, aki áprilistól ismét kulturális miniszter lett, mégis nekirontott a köztévének. – Mi azt szorgalmazzuk, hogy főleg a főműsoridőben sugárzott híradók véleményformálók legyenek, de jelenleg sehogy sem lehetnek azok, hiszen a tévénézők alig öt százaléka tekinti meg azokat – érvelt a miniszter. A kormányfő pedig azt szeretné, hogy „legyenek a szlovák köztévé híradói is legalább annyira színvonalasak és nézettek, mint a hasonló cseh vagy német adások!”

Erre válaszul Miroslava Zemková megüzente nekik, hogy a tárcavezető tavalyi adatokat idézett, mert a híradó átlagos nézettsége immár tíz százalék körüli. Az adások akkor lesznek még színvonalasabbak, mondta, ha olyan műszaki felszerelésük lesz, mint legalább a cseh köztévének, az ARD-ről nem is szólva. – Ha több lenne a bulvárelem, növekedne a nézők száma is, a mi értékrendünkben viszont a pártsemlegesség és a hitelesség szerepel az első helyeken, csakis így kívánunk véleményformálók lenni – mutatott rá rendkívüli sajtótájékoztatóján. Alighanem ezzel a válaszával „húzta ki a gyufát”. Most egy mondvacsinált ügy miatt akarják meneszteni: egy névtelen néző ugyanis feljelentette őt a parlament kulturális és médiabizottságánál. Állítólag törvényt sértett, mert a médiahatóság tudta nélkül, nyilvános pályázatot írt ki: olyan épület bérlésére kért ajánlatokat, amely az RTVS ideiglenes otthona lehetne addig, ameddig az államnak nincs pénze korszerű székház felépítésére. Dusan Jarjabek, a bizottság Smer-párti elnöke és társai azonnal megszavazták, hogy a vezérigazgatót már a jövő heti parlamenti ülésen le kell váltani. A kisebbségben levő ellenzékieknek még azt a javaslatát sem fogadták el, hogy azért illene meghallgatni a meggyanúsított személyt is. Aki már hetekkel ezelőtt közölte: ha fokozódik a politikai nyomás, akkor önként távozik.

Most viszont megmakacsolta magát. Bírósághoz fordult, mert éppenséggel ő tartja törvénysértőnek a bizottság döntését. – Előzőleg tájékoztattam a testületet, hogy mit tervezek. Egyébként ezt csak abban az esetben kellene megtennem, ha jogalannyal szerződéskötésre készülök. Erről pedig ebben az esetben szó sincs! – közölte. Solymos László, a Híd parlamenti frakcióvezetője szerint „a leváltás a parlamenti matematika alapján csupán formalitás, hiszen a kormánypártnak nyolcvanhárom képviselője van a százötven fős törvényhozásban. Marad az a kérdés, hogy más szempontokat figyelembe vesznek-e a kormánypártiak.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.