Kegyvesztettek és baráti riporterek a köztévében

Egyetlen megoldást lát az eladósodott román közszolgálati televízió (TVR) helyzetére Traian Basescu. A román elnök szerda esti sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki, erősen megnyomva a szavakat: a köztévét föl kell számolni.

Az elnököt a Gazeta Sporturilor című sportlap szerkesztője kérdezte: természetesnek tartja-e, hogy a köztévé átadja a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítési jogainak felét egy kereskedelmi televíziónak, így a lakosság nagy része nem követheti a találkozókat? Mellesleg üzleti titokra hivatkozva a szerződést nem hozták nyilvánosságra.

– Mély meggyőződésem, hogy a köztévét fel kell számolni, és teljesen más alapokon létre kell hozni egy új televíziót. Senki nem mondja, hogy nincs szükség állami televízióra, de ez a mostani puszta üzletté vált – fűzte hozzá Basescu.

Az elnök elhárította a kérdést, hogy ki üzletel a köztévével. Ám a sajtó az elmúlt hetekben már válaszolt erre: a rosszul kezelt sportközvetítések mellett a 120 millió eurós adósság részben abból gyűlt össze, hogy az intézmény horribilis összegekért vásárolt műsorokat. A legfontosabb politikai műsorok gyártását és vezetését külsősökre bízták –olyanokra, akik „megfelelően” viszonyultak Basescuhoz és az ő Demokrata-liberális Pártjához (PDL). A havi akár 3-4 ezer euróért dolgozó külsős műsorvezetők mellett a tévé továbbra is fizette a kegyvesztett alkalmazottakat, akiket elbocsátani nem tudott.

– Végre egy kérdés, amiben egyetértünk – reagált Victor Ponta miniszterelnök az államfő felvetésére. Majd hozzátette: elhamarkodottnak tartaná a köztévé felszámolását, bár kétségtelen, hogy „a dolgok nagyon rosszul mennek”.

Az adóhatóság több mint három hete zárolta a TVR számláit. Az ellenzék hiába követelte a kormányfőtől, hogy bírálja fölül az eljárást, Ponta ezt visszautasította. Pedig levélben fordult a miniszterelnökhöz Ingrid Deltenre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) főigazgatója is, azzal fenyegetve, hogy elmaradhat számos fontos sportesemény, köztük a londoni nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítése. A miniszterelnök garanciákat kért, hogy a tévé nem halmoz fel újabb adósságokat. Végül a parlament kedden leváltotta a televíziót irányító kuratóriumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.