Fogd a pénzt, és fuss!

A „szudáni bevándorlók nem egyenlők a rákbetegséggel” – ordította vasárnap este Tel-Avivban, egy tüntetésen az a csaknem félezer Dél-Szudánból – többségük a fiatal ország nyugati régiójából, Darfurból – menekült bevándorló, akik a deportálás, a kitoloncolás ellen tiltakoztak, és menekültstátust követeltek Izraeltől.

A kelet-afrikaiak utcai megmozdulása után szerda délutánig 270 törvénytelen bevándorlót tartóztattak le csak Eilaton, Az őrizetbe vetteket egy dél-izraeli létesítményben őrzik a jövő hétig, amikor is egy chartergéppel hazarepítik őket. A még szabadlábon lévők bujkálnak, és úgy döntöttek, a jövőben inkább ki sem lépnek az utcára. Rettegnek a kitoloncolástól. Eli Jisai bevándorlási miniszter ugyanis közölte: a dél-szudániak letartóztatása csak az első lépés volt annak érdekében, hogy az összes illegális bevándorlót eltávolítsák az országból. Ám ennél a kijelentésnél tett egy barátságosabb ajánlatot is: minden önként Izraelből távozó afrikai ezer eurót (297 ezer Ft-ot), és egy repülőjegyet kap. Eddig háromszázan jelentkeztek.

Ezzel egy időben a Bnei Darfur, (Darfur fiai) elnevezésű szervezet tagjai afrikai társaikkal szolidaritásban fennállásuk óta a legnagyobb tüntetésen fejtették ki ellenvéleményüket. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának tel-avivi irodájához vonultak, és átadták az izraeli kormányhoz intézett levelüket, amelyben menekültstátust kérnek a dél-szudániaknak. E státus megadása egyelőre kilátástalannak tűnik: Jisai szerint ugyanis az afrikai bevándorlók nem valódi menekültek, többségük gazdasági okok miatt érkezett Izraelbe.

Az egyébként is szegény Dél-Szudán csődközeli állapotban van, az ország azóta képtelen finanszírozni önmagát, amióta leállította olajkitermelését. A miniszter igencsak leegyszerűsíti a probléma megoldását. Szerinte csak két alternatíva létezik: azonnali hatállyal megállítani a harmadik világból illegálisan bevándorlók özönét, valamint a már bent lévőket mielőbb hazatoloncolni.

A fenti két alternatívát erősíti a jogszabályok miniszteri bizottságának törvényjavaslata is, amely szerint azok, akik alkalmazzák, bújtatják vagy segítik az illegális bevándorlókat, az eddigi két év helyett ötre számíthatnak, valamint ötmillió sékel (306 millió Ft) megfizetésére kötelezhetőek. Ezt a törvényjavaslatot a bizottság már e héten a Knesszet elé terjeszti. Izrael elszántságát egyébként sokak érteni vélik: a legfrissebb adatok szerint a zsidó államban hétszázezer állampolgársággal nem rendelkező, illegális bevándorló, illetve menekült él (ez az ország lakosságának mintegy tíz százaléka). A dél-szudániak legtöbbje Eilaton keres menedéket, hiszen az a legközelebbi város az egyiptomi–izraeli határ mentén, ráadásul nem nehéz munkát találni a város hoteljeiben. A fillérekért megkapható munkaerőnek azonban csak a szállodások örülnek, a helyi tisztségviselők szerint viszont ha a kormány nem kezeli hatékonyan – és minél gyorsabban – a helyzetet, úgy a város életszínvonala rohamosan csökken amellett, hogy komoly, akár atrocitásokhoz vezető konfliktus várható az izraeliek és az afrikaiak között.

És hogy mit ígér a helyzet enyhítése érdekében a kormány? Azt: októberi határidőre befejezi egy 4,7 méter magas, 250 kilométer hosszú védelmi kerítés építését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.