Égésnyomok a kis testeken

Gyerekek kínzásáról és élő pajzsként való használatáról, valamint harctéri bevetésükről számol be az ENSZ legújabb, kedden ismertté vált szíriai jelentésében. Ugyanakkor a világszervezet dokumentuma arra is felhívja a figyelmet, hogy a szír ellenzék is visszaéléseket követ el e tekintetben, hiszen a lázadók is olykor gyerekkorú „katonákat” küldenek a frontvonalakra, főleg a mentőszolgálatok mellé, vagy pedig futári feladatok ellátására.

A jelentés nagyrészt szemtanúk közléseire hivatkozva egyebek között megállapítja, hogy a hadseregben bevett gyakorlatnak számít gyerekeket a tankokra kötözni. Ezt abból a megfontolásból teszik a katonák, hogy az ellenzéki harcosok ne tüzeljenek a járműveikre.

Radhika Coomaraswamy ENSZ-jelentéstevő a dokumentum ismertetésekor elmondta, hogy nem ismer olyan fegyveres konfliktust napjainkban a szíriain kívül, ahol a gyerekek szisztematikus célpontjai a támadásoknak. – Az sok konfliktusra jellemző, hogy például kereszttűzben gyerekek halnak meg, ám az, hogy a katonák kifejezetten utazzanak a gyerekekre, és kínozzák is őket, az rendkívüli dolog – jegyezte meg a jelentéstevő. Ennek kapcsán a jelentés idézi több gyerek vallomását, amelyek szerint a katonák kábelekkel verték őket és cigarettacsikket nyomtak el testükön. De előfordult az is, hogy a katonák kisfiúkat elektrosokkal vallattak. Közben a Szíriában működő nemzetközi megfigyelők arról számoltak be, hogy a hatóságok megakadályozták elutazásukat az ország észak-nyugati részében található Hafféba. A várost már nyolc napja lövik tankokból, hírek szerint a településen több száz lázadó gyűlt össze a legutóbbi hetekben. Szemtanúk szerint a tüzérségi tűznek eddig 120 halálos áldozata van, köztük civilek. Kofi Annan ENSZ-közvetítő tegnap kifejtette: attól tart, hogy a hadsereg felvonulása Haffa ellen valójában újabb tömegmészárlás kezdetét jelenti. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár követelte a nemzetközi megfigyelők azonnali beengedését az ostromlott városba. A főtitkár aggodalmát fejezte amiatt, hogy a legutóbbi napokban az erőszak eszkalálódása figyelhető meg Szíriában. Erre utal az is, hogy a katonák újra ostrom alá vették a lázadó Rastant, és Qusseir környékén is heves harcok bontakoztak ki. Deirez-Zórban a katonák kedden ellenzéki tüntetők közé lőttek, szemtanúk szerint legalább tízen vesztették az életüket. Hivatalos közlés szerint a hét eleje óta 52 halálos áldozata volt az összecsapásoknak az országban.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet keddi közlése szerint a legutóbbi hetekben ötezren menekültek Szíriából Irakba, főleg szunnita kurdok.

Pihenőt tartanak a – főként dezertőrökből álló – Szabad Szíriai Hadsereg tagjai Damaszkuszban
Pihenőt tartanak a – főként dezertőrökből álló – Szabad Szíriai Hadsereg tagjai Damaszkuszban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.