Bekeményített a Kreml

Egy nappal a mai Milliók menete előtt házkutatást tartottak az ellenzéki szervezőknél, Moszkvában. Több mint tíz helyen jelentek meg a Szövetségi Nyomozó Hatóság (SZK) munkatársai, munkatársai, köztük az orosz állami korrupció ügyeit boncolgató Alekszej Navalnijnál, a Szolidaritás-mozgalomban tevékenykedő Ilja Jasinnál és Kszenyija Szobcsak televíziós műsorvezetőnél, akinek néhai édesapja Szentpétervár polgármestereként Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök főnöke volt.

Egy nappal a mai Milliók menete előtt házkutatást tartottak az ellenzéki szervezőknél, Moszkvában. Több mint tíz helyen jelentek meg a Szövetségi Nyomozó Hatóság (SZK) munkatársai hétfő reggel, köztük az orosz állami korrupció ügyeit boncolgató Alekszej Navalnijnál, a Szolidaritás-mozgalomban tevékenykedő Ilja Jasinnál és Kszenyija Szobcsak televíziós műsorvezetőnél, akinek néhai édesapja Szentpétervár polgármestereként Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök főnöke volt. – Megalázó volt, berontottak, felöltözni sem hagytak, és kiraboltak – kommentálta a Twitter-mikroblogon a házkutatást Szobcsak, többek között arra az ügyészségi információra utalva, hogy belvárosi lakásának széfjéből másfél millió eurót vittek el a nyomozók. – Évente kétmilliót keresek, mi van abban, ha nem bízom a bankokban? – írta bejegyzésében Szobcsak. – Borítékokban álltak, felcímkézve, például: „Rendezvény Kazanyban: 32 ezer” – nyilatkozott név nélkül egy nyomozó a Putyinhoz közeli körök érdekeltségében álló Lifenews.ru portálnak, amely azon is élcelődött, hogy a televíziós műsorvezető hálóingben nyitott ajtót a nyomozóknak.

Maszkos orosz nyomozó Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista lakása előtt. Putyin megrendszabályozza a tüntetőket
Maszkos orosz nyomozó Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista lakása előtt. Putyin megrendszabályozza a tüntetőket

Könnyen lehet, hogy az ellenzéki mozgalom közismert vezetői nem lesznek ott a nemzeti ünnepre hirdetett tüntetésen sem. Az ügyészség kihallgatásra is berendelte őket a május 6-án tartott demonstráció kapcsán, amely rendőrökkel való összetűzésbe torkollott. A hatóságok szerint nyolcezer, a szervezők szerint 20 ezer fős tüntetésről a rendőrség négyszáz embert állított elő. Hétfőre pedig hét embert őrizetbe is vettek, akiket hatósággal szembeni erőszakkal vádolnak.

– A házkutatások a nemrég elfogadott törvényekkel együtt a hatalomban lévő radikálisok erősödését jelzik, de a fellépés radikalizálja a tiltakozókat is – írta bejegyzésében Putyin egykori pénzügyminisztere. Az első, még a parlamenti választások ellen tiltakozó decemberi tüntetési hullámban aktívan részt vevő Alekszej Kudrin emlékeztetett az orosz elnök által pénteken aláírt törvényre, amely ezerről 300 ezer rubelre (egy rubel kb. hét forint) emelte a kiszabható bírságot azokkal szemben, akik jóvá nem hagyott tüntetésen jelennek meg, illetve bejelentett tüntetésen a rendőrökkel szemben engedetlenkednek, esetleg maszkban vonulnak fel. A parlament gyors ütemben fogadta el a törvényt, amelynek célja kritikusai szerint a demonstrációk teljes ellehetetlenítése. A felsőházban csak egy szenátor szólalt fel ellene: nem más, mint Szobcsak édesanyja, Ljudmila Naruszova. A törvény szerint ugyanazon szervező egy éven át nem kezdeményezhet tüntetést, ha kétszer figyelmeztetést kap a hatóságoktól a megmozdulás szabálytalanságai miatt. Ilyen szabálytalanságnak minősül az is, ha többen jelennek meg az előre bejelentett létszámnál. Szervező magánszemélyeket 600 ezer, jogi személyeket pedig egymillió rubelre lehet bírságolni.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint egyértelmű, hogy politikai indíttatású a hatóság fellépése az ellenzékiekkel szemben. A feltételezést a nyomozó hatóság visszautasította, mondván, egyszerűen csak a munkájukat végzik, szünnapok nélkül – tudatta az Eho Moszkvi rádió.

A házkutatások során a nyomozók nemcsak a számítógépeket, de még az érintettek családtagjainak mobiltelefonjait is elkobozták. – Még a gyerekeim fényképeit tartalmazó CD-ket is elvitték – fakadt ki Navalnij, megjegyezve, hogy a rendőrök az ajtót betörve akartak lakásába hatolni. Ügyvédjével is csak órákkal később beszélhetett; ezt az SZK tagadja. Fegyveres őrök állták el Navalnij irodáját is, amelyben a korrupcióellenes alapítvány működik. – A szüleim házában is kutattak, nagyon megrémültek – közölte Ilja Jasin. A 29 éves politikus sem léphetett kapcsolatba ügyvédjével; Vagyim Prohorov csak a sajtóból értesült az akcióról. – Nem hiszem, hogy átnyújtották a házkutatási parancsot – jegyezte meg.

Elemzők szerint várható volt a decemberi parlamenti választások utáni tiltakozások láttán, hogy Putyin négyéves kormányfői kitérője után, az elnöki székbe visszatérve a tüntetők „megrendszabályozása” mellett dönt. Az elnököt az is elgondolkodtatta, hogy az elmúlt fél év tüntetésein képviseltette magát az a jómódú moszkvai réteg is, amely a haszonélvezője volt az olajáremelkedés révén elért növekedésnek, és amely az elmúlt évtizedben az anyagi biztonságért cserébe eddig elfogadta a demokrácia kiüresítését, a választások manipulálását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.