Ausztria évtizedekig áldozati szerepben

Minek ez a felhajtás, végül is nem osztrák politikai vezetőt temetnek – morogtak a bécsiek tavaly, amikor a 98. életévében elhunyt Habsburg Ottót temették a Kapuzinergruftba, mérhetetlen pompával, európai királyok, arisztokraták részvételével.

Az Osztrák–Magyar Monarchia iránti nosztalgia, az idilli békeévek mítosza mindmáig érződik az osztrák külsőségekben, a bécsi palotákban, a rendben tartott parkokban, az agyonlátogatott Schönbrunnban.

Ausztriát a monarchia összeomlása ugyanúgy szíven ütötte, mint a magyarokat. Elveszett Dél-Tirol, Dél-Morva, a Szudétaföld, osztrák Szilézia és német Csehország, a népesség is megfogyatkozott, még ha nem is olyan mértékben, mint Magyarországon. De az osztrákok, kvázi kárpótlásul 1921-ben megkapták Nyugat-Magyarország határvidékét, 4000 kilométernyi területet, 285 ezer embert. A hivatkozás a németajkú lakosság átemelése volt, és hogy az agrárvidék lássa el élelmiszerrel a magyar beszállításoktól elesett Bécset. A kis híján háborúba torkollott elcsatolás, Burgenlandnak, mint a kilencedik osztrák tartománynak a megalkotása még inkább növelte a magyarok keserűségét, hiszen Ausztria is a vesztes oldalon harcolt a világháborúban.

Az osztrákok rossz érzete azonban ezzel némileg enyhült. Az elveszített területek ügye persze, annak ellenére, hogy az érintett országokkal kötött szerződések egyre felvilágosultabbak, időről időre konfliktust szül, így még a példásnak tartott Dél-Tirolban is. De a mindenkori osztrák kormányok úgy igyekeznek támogatni a határon túli osztrák kisebbségeket, hogy semmiféle visszatérési illúziót ne keltsenek bennük.

Ausztria a második világháborúból is vesztesként került ki, négyhatalmi megszállás alá került, az oroszok egészen 1955-ig Kelet-Ausztriában állomásoztak. A kereszténydemokraták és a szociáldemokraták a nagyhatalmi nyomás alatt jobbnak látták az áldozat szerepét felölteni, az 1938-ban lelkesen ünnepelt Anschlussból „csatlakoztatás” lett, az önkéntességből kényszer.

A szélsőjobboldaliak, az elcsendesedett nácik viszont lassan visszaszivárogtak a legalitásba, bekapcsolódtak az állami életbe. Egészen 1986-ig, Kurt Waldheim államfői jelöléséig tartott az áldozati szerep, akkor is a belpolitikai harcok késztették arra a szocialistákat, hogy a volt ENSZ-főtitkár sokat rebesgetett háborús bűneit – főként passzív, de elhallgatott részvételét a partizánkivégzésekben – a nagyvilág elé tárják. Az osztrákok a külföldi támadások hatására egységbe tömörültek, „csak azért is” beszavazták Waldheimet a Hofburgba.

A Waldheim-vita viszont áttörte a hallgatás gátját, Franz Vranitzky kancellár a kilencvenes évek elején mondta ki egy izraeli látogatásán, hogy Ausztria nem csupán áldozata volt a fasiszta Németországnak, hanem tettestársa is. Kezdték hallatni hangjukat az emigrációba kényszerített ausztriai zsidók, akiknek a háborút követően az osztrák kormányok, csendben, de eltökélten, az ausztriai visszatérését is megakadályozták, vagy legalábbis megnehezítették.

A kollektív felejtés megszűnésével azonban bővült Jörg Haider tábora, amely védelmébe vette az apák bűneit, s Ausztriát továbbra is a német nemzet részeként láttatta. Ám a kilencvenes évek a haideri ideológián is változtattak, Ausztria mint önálló ország és nemzet általánosan elfogadottá vált. Haider pártja még kormányra is került Wolfgang Schlüssel koalíciós partneréként, és a szerencsétlen EU-s szankciók ismét egységbe forrasztották az osztrákokat. A neonáci eszmék sem tűntek el, bár sikerült szélre szorítani, s híveit marginalizálni. Ausztria szigorúan tartja magát a múlt gaztetteinek megkérdőjelezését tiltó törvényhez, a gázkamra tagadása, az ordas eszmék felemlegetése hosszú börtönt von maga után. Most is folyik per a „hivatásosnak” mondható neofasiszta Gottfried Küssel ellen, akit egy a Kurucinfóhoz hasonló honlap működtetésével vádolnak. Tere a szélsőjobbnak hivatalosan nincs.

Hogy elsősorban felülről elrendelt „felvilágosodás” uralkodik mind a mai napig Ausztriában, azt jól mutatja, hogy még mindig helyet keresnek a német hadseregből dezertáló osztrák katonák emlékművének. A parancsmegtagadók rehabilitálása is csak néhány éve történt meg. Sok oka amúgy nincs a nosztalgiának, Ausztria remekül él.

A bűnöket elismerő Vranitzky kancellár jobbra, a maga is bűnös Waldeim elnök balra
FILE PHOTO 1986 - Austrian Chancellor Franz Vranitzky (R) resigned on Saturday after nearly 11 years in power. Vranitzky, Europe's second longest-serving leader after German Chancellor Helmut Kohl, did much during his term of office to restore Austria's image abroad after the controversial presidency of Kurt Waldheim (L), who was critisised for trying to obscure his past in Hitler's Wehrmacht. AUSTRIA VRANITZKY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.