Nemkívánatos látogató

Persona non gratának nyilváníthatják Romániában Kövér Lászlót. A fenyegetést a román miniszterelnök fogalmazta meg, miután a magyar Országgyűlés elnöke tegnap délután Marosvásárhelyre érkezett. Előzőleg a Fidesz romániai barátai, az Európai Néppárthoz tartozó demokrata–liberális házelnökök arra kérték Kövért: halassza el romániai látogatását az önkormányzati választások utánra, ám az Országgyűlés elnöke éppen azért utazott Erdélybe, hogy részt vegyen a szombaton záruló kampányban a Magyar Polgári Párt (MPP) oldalán.

Kövér újabb látogatását nagy érdeklődés övezte, miután múlt héten az Országgyűlés elnöke sértő szavakkal illette a román kormányt. A marosvásárhelyi repülőtéren várakozó újságírósereg ezért arra volt kíváncsi: eleget tesz-e Victor Ponta román kormányfő bocsánatkérési felszólításának. Az Országgyűlés elnöke rövid nemmel válaszolt, majd reményét fejezte ki, hogy a választási kampány elmúltával a kedélyek lenyugszanak. – Ha túl vagyunk a választási kampányon, mindenki azon munkálkodhat, hogy a román–magyar együttműködés miként térhet vissza abba a kerékvágásba, amelybe az előző román és a mostani magyar kormány jótékony együttműködése terelte. Nem szeretném a helyzetet további nyilatkozatokkal élezni. Remélem, hogy a jognak megfelelően újratemethetjük Nyirő József hamvait, és mindent elfelejtünk, amit kölcsönösen egymás fejéhez vágtunk. Én a magam részéről ezt szeretném – jelentette ki. A román kormányfő eközben reményét fejezte ki, hogy Kövér László ezúttal „nem lépi át a törvényesség és jó ízlés határait”, és tartózkodik a múlt hetihez hasonló sértő kijelentésektől, ellenkező esetben a bukaresti külügyminisztérium kénytelen nemkívánatos személlyé nyilvánítani. Victor Ponta „abnormálisnak” nevezte, hogy a magyar parlament elnöke beleavatkozik a romániai kampányba, és üdvözölte a román parlament ellenzéki elnökeinek nyílt levelét, amelyben a kormányéval azonos álláspontot fogalmaztak meg.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke attól tart, hogy a „Kövér-ügy” hosszabb kifutású lesz. – Félek, hogy ez a botrány nem fog elülni a választási kampány végén – mondta. – Kövér László pénteken hazautazik, de nekünk továbbra is itt, a szülőföldünkön kell a jövőt tervezni. Itt kell megoldanunk a román–magyar viszonyt is, ami az elmúlt két hétben egyrészt a román kormány túlreagálásából, másrészt Kövér nyilatkozataiból kifolyólag feszültebbé vált.

– Kelemen Hunor számára elfogadhatatlan, hogy Magyarország közméltósága beleavatkozik a kampányba, és megosztja a magyarságot.

A Kövérrel egy repülőgépen utazó Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár Székelyudvarhelyre tart, ahol részt vesz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) több rendezvényén. – Az Erdélyi Magyar Néppárt természetesnek tartja, hogy az azonos értékeket valló politikusok segítik egymás munkáját. Kövér az MPP tiszteletbeli elnöke, s az EU-n belül semmilyen akadálya nincs a szabad közlekedésnek – mondta Demeter Szilárd, az EMNP kampányfőnöke, Tőkés László szóvivője. Demeter szerint a kampányrendezvényeken való részvétel egy dolog, a Nyirő-temetés kampánycélokra való felhasználása pedig más, az utóbbit nem tartották és nem tartják „jó húzásnak”.

Adrian Cioroianu történész, volt külügyminiszter szerint hiába hangsúlyozzák a látogatás magánjellegét, nem lehet eltekinteni a hivatalos minőségétől. Úgy vélte: a mostani az utóbbi évek egyik legfeszültebb pillanata a két ország viszonyában.

Beszáll a kampányba - Kövér László a marosvásárhelyi repülőtéren
Marosvásárhely, 2012. június 5. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) autóba száll a marosvásárhelyi repülőtéren. A magyar házelnök részt vesz a Magyar Polgári Párt (MPP) erdélyi választási kampánykörútján a párt tiszteletbeli elnökeként. 2012. június 10-én önkormányzati választásokat tartanak Romániában. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.