Elárasztják a gerillaösvényeket

Hétezer éves várost akarnak elárasztani – csak azért, mert kurdok élnek ott. A pesti belvárosban beszélünk egy kurd párral. Jó pár éve élnek nálunk, beilleszkedtek a magyarországi életbe, de megőrizték kötődésüket az otthonhoz. Mind a ketten Hasankeyf közeléből származtak el: ott élnek a rokonaik, ott vannak eltemetve az őseik. Most úgy néz ki, hogy akár már jövőre mindent eláraszt a víz.

A török kormány – a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére – évek óta tervezi, hogy erőművet, völgyzáró gátat épít a Tigris folyóra. A gát 135 méter magas lenne és 1,8 kilométer hosszú. Az építkezés árát másfél milliárd dollárra becsülik. A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint villamos áramot termelne az erőmű, a gát pedig lehetségessé tenné, hogy öntözzék a termékeny tájat.

A terv azonban nem egyértelmű. Az építkezést sok-sok éve elhatározták már, de a terv megvalósítása néhány éve elakadt. A finanszírozást ígérő német, osztrák és svájci bankok ugyanis bejelentették: nem adnak pénzt az építkezésre, mert a fejlesztés nem tesz eleget a Világbank kulturális örökség- és környezetvédelmi követelményeinek. A nem egészen négyezer lakosú városka és környéke az emberi civilizáció egyik leggazdagabb színtere: éltek itt hettiták, görögök, rómaiak, fontos központja volt az Oszmán Birodalomnak. Erre vezetett a selyemút, járt itt egykor Marco Polo is. A török hatóságok az építészeti emlékek töredékét átvinnék egy skanzenbe. A török állami hivatalok megakadályozták, hogy a város felkerüljön az UNESCO világörökség-listájára.

Beszélgetőtársaim azt mondják, hogy rengeteg érték lehet még feltáratlan – a hatóságok a legkevésbé sem szorgalmazzák a régészeti feltárást. Ha felépítenék Törökország harmadik legmagasabb völgyzáró gátját, a városkán kívül még kétszáz, főként kurdok lakta falut is elöntene a víz. Legalább ötvenezer embert kellene kitelepíteni. A lakók többsége kurd, de élnek még itt szír keresztények, jazidiak (egy ősi vallás kurd követői) is. A régió kincseiről sokan és sokat tudnak: évente majd kétmillió turista jár itt. A mezőgazdaságon kívül a turizmus a fő jövedelemforrás.

Mivel más jövedelem nincs, ide nem ért el a „török csoda”. Beszélgetőpartnereim szerint sokan – főleg a fiatalok – elvándorolnak. Mazlum Cinek itt Budapesten azt mondja, szerinte a vállalkozás nem az energiatermelést vagy öntözést szolgálja. Úgy véli, nem a kurdok üldözési mániájáról van szó: sok külföldi is tisztán látja, hogy az elárasztással a török hatóságok a kurd gerillák ellen akarnak harcolni. Ezt szolgálhatja a kitelepítés, ami sokszor törvénytelen eszközökkel, erőszakkal történik. A másik elképzelés, hogy elárasztva a szűk völgyeket, lezárnák a PKK (Kurd Munkáspárt) harcosainak útját az iraki területen lévő táborokból. Ayda, Mazlum felesége arról beszél, hogy a tervezett árasztás tönkreteszi az egyedi természeti kincseket, növényzetet, állatvilágot. De szárazságot okozhat Szíriában és Irakban is. Közel-Keleten a víz feletti uralom hatalmi kérdés, és Recep Tayyip Erdogan kormánya így tör regionális uralomra.

A gerillaháború szerintük nem ok, hanem következmény. Az egymást követő török kormányok következetesen elnyomják a kurd nyelv használatát, a kultúrát, az identitást. A gyerekek az iskolában továbbra is idegen nyelven, azaz törökül kénytelenek tanulni, miután elmondták a reggeli „hazafias fogadalmat”. Ezzel a szózattal szinte minden kisebbségnek baja van – az állam elvitatja a másmilyen nemzetiségű, vallású gyermek identitását.

Mazlum szerint Erdogan reformjai nem érintik a nemzetiségi, nyelvi jogokat. Lett ugyan kurd nyelvű állami tévé, de bármelyik pillanatban bezárható, mert voltaképpen nem törvényes. A kurd sajtó állapotát jelzi a rengeteg börtönben lévő kurd újságíró. – A törökországi bíróságok bárkit elítélnek, akire a hatósági „koronatanúk” azt mondták, hogy kapcsolatban áll a gerillákkal. Most is másfél tucat törvényesen megválasztott helyi polgármester van így börtönben. Kiegyezésnek, a kurd kulturális jogok érvényesülésének nincs nyoma, mert Erdogannak óriási többsége van a parlamentben. Ezért megteheti, hogy elárasztja a műkincseket és lerombolja a falvakat. Esetleg talál lojális „fehér” kurdokat, akik majd tapsolnak hozzá – mondja Ayda.

Hasankeyfet és környékét nemsokára elöntheti a víz
The Tigris river, with the minaret of a 14th century mosque on the right, flows through the town of Hasankeyf in southeastern Turkey, August 14, 2009. Western export credit insurers quit Turkey's planned Ilisu dam on the Tigris River on July because it failed World Bank environmental and heritage standards, but Ankara said the 1.2 billion euro project would go ahead. Turkey said it was determined to go ahead with the dam project in its impoverished southeast, a region long scarred by unemployment and Kurdish separatist violence. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.