Nukleáris fejjel szerelik fel?

Izrael atomrobbanófejjel ellátott rakétákkal szereli fel a Németországtól vásárolt három, Delfin osztályú tengeralattjárót – írja a Der Spiegel legújabb számának címlapsztorijában. A hetilap megjegyzi: Berlin mind ez idáig tagadta, tudomása lett volna arról, hogy a német gyártmányú tengeralattjárókat az izraeli nukleáris csapásmérő arzenál részévé teszik.

Az írás szerint már a hatvanas években, tehát még a nyugatnémet kormány idején is tisztában voltak az izraeli nukleáris célú fejlesztésekkel. Mióta 1999-től átadták az első Delfin osztályú vízi járművet, Lothar Rühl, a védelmi minisztérium korábbi államtitkára személyesen tárgyalt Tel-Avivban az izraeli illetékesekkel. A Spiegel ezt megtoldja azzal az értesülésével is, miszerint a minisztérium egykori magas rangú hivatalnokai elismerték: a német kormány mindig is feltételezte, hogy Izrael nukleáris töltettel szereli fel a tengeralattjárókat.

A Haaretz épp egy hónapja számolt be arról, hogy Izrael már a negyedik Delfin osztályú tengeralattjáróját kapta meg Németországtól. Az ünnepélyes átadásra pezsgősüveggel Kielben került sor, a Taninra keresztelt járművet 2013-ban állítják hadrendbe. A lap egy izraeli haditengerészeti illetékes szájába adta, hogy ez a legújabb tengeralattjáró a korábbiaknál jóval hosszabb ideig tud a víz alatt tartózkodni, s a tervek szerint a Földközi-tengeren szolgál majd.

A Spiegel a korábban átadott három tengeralattjáróról állítja az átalakítást, de hozzáteszi, hogy három további eladásáról is született már megállapodás, ezeket 2017-ben szállítják. A német kormány, mint korábban, ezúttal is magára vállalta a költségek egy részét. A közelmúltban, a hatodik ilyen tengeralattjáróról született megegyezéskor Berlin vállalta az ár egyharmadának, mintegy 135 millió eurónak a kifizetését. Cserébe Angela Merkel kancellár a megszállt palesztin területeken a zsidótelep-építések leállítását kérte, amire mindeddig nem kapott választ. A Spiegel információja alapján az ellenzéki szociáldemokraták magyarázatot kértek a Merkel-kormánytól. A kancellár szóvivője, Steffen Seibert azzal reagált, hogy valamennyi tengeralattjárót fegyverzet nélkül szállították le. A szövetségi kormány nem találgat arról, hogy utóbb felfegyverezték volna azokat – tette hozzá.

– A németek büszkék lehetnek, hogy biztosítják Izrael Állam létét az elkövetkező években – idézte a német lap Ehud Barak izraeli védelmi minisztert. A cikk állítását firtató újságírói kérdésre Jigal Palmor, az izraeli külügyminisztérium szóvivője azt válaszolta, annyit erősíthet meg, hogy rendelkeznek német gyártmányú tengeralattjárókkal, ez nem titok. „Ami a többit illeti, nem vagyok abban a helyzetben, hogy beszéljek képességükről” – idézte az AFP a szóvivőt. Izrael nem ismeri el, hogy atomfegyverei lennének.

A német hetilap hétfői írásában arra is kitért, hogy a német tengeralattjárók iránt nemcsak Izrael, hanem például Pakisztán is érdeklődik. Évek óta folynak a tárgyalások a két ország között. A Spiegel megszólaltatott egy pakisztáni tengerésztisztet, aki szerint országa leginkább a ThyssenKrupp konszernhez tartozó kieli hajógyárban készülő 214-es osztályú hajók iránt érdeklődik, amely „a világ legkönnyebb hagyományos tengeralattjárója”. A pakisztáni üzlet ellen szól azonban, hogy az atomfegyverrel rendelkező ázsiai ország nem ismeri el Izraelt. A német tengeralattjárók eladása ellen más okok is szóba jöhetnek. Egyrészt Pakisztán instabil belpolitikai helyzete, az ottani tálibok és egyéb terrorista csoportok jelenléte. Ázsia másik nukleáris hatalma, a szomszéd India is kifogást emelne. A különféle megfontolások miatt a német hetilap értesülése szerint gyakorlatilag 2004 óta húzódik az ügylet, pedig Pakisztán vevő lenne három tengeralattjáróra is, amelyek összértéke eléri az 1,2 milliárd eurót. Elképzelhető, hogy Iszlámábád végül megunja a várakozást, és Kínától szerzi be a tengeralattjárókat.

Az egyik tengeralattjáró Haifában 1999-ben
Az egyik tengeralattjáró Haifában 1999-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.