A pápa inasa minden iratot lefénymásolt

„Bevallom, én vagyok az egyik áruló, de a pápa védelmében tesszük, amit teszünk, az egyház szennyesét teregetjük ki” – nyilatkozta a római La Repubblicában egy nevét elhallgató vatikáni dolgozó. Az illető azt követően szólalt meg, hogy pénteken letartóztatták Paolo Gabriele pápai inast, aki éveken keresztül bizalmas dokumentumokat csempészett ki a Vatikánból.

A most névtelenül megszólaló „áruló” valójában az inast vette védelmébe, mondván, ő nem tett mást, mint kérésre leveleket továbbított. A sajtó által „Vatileaks” néven megszellőztetett botrány szálait a most letartóztatott komornyiknál sokkal magasabb egyházi potentátok mozgatják: bíborosok, monsignorék, egyházi méltóságok és világi személyek egyaránt. Pár nappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla ezeken a hasábokon, hogy az egyik olasz tévécsatorna bemutatta a vatikáni államigazgatás egyik vezető munkatársának két bizalmas levelét. Ezekben Carlo Maria Vigano bíboros a vatikáni adminisztráción belüli korrupcióra és nepotizmusra panaszkodik, a Paolo Romeo szicíliai bíborostól származó másikból pedig a vatikáni OIR bank és az olasz hatóságok közötti feszült viszonyról értesülhetünk, illetve a pápa ellen szőtt állítólagos merénylet szálait bogozhatjuk ki.

A botrány talán sosem pattan ki, ha Carlo Maria Vigano bíboros meg nem sértődik, amiért akarata ellenére áthelyezték Washingtonba. Ma már nem kétséges, ő szivárogtatott a La 7 tévécsatornának, és ezáltal kitudódott: a Vatikán és egyes alvállalkozói között folyamatos volt a korrupció. Vigano bíboros fontos pozíciót töltött be a Szentszéknél: a Vatikán kertjeiért, utcáiért, múzeumaiért és egyéb intézményeiért felelt, amikor három évvel ezelőtt felfedezte, hogy az alvállalkozói szerződések megkötésénél az egyházi döntéshozók rokonaikat, barátaikat részesítették előnyben a piaci áraknál lényegesen magasabb tarifáért.

Ugyancsak ő tárta fel, hogy a Vatikán olyan pénzügyi alapokba fekteti a pénzét, amelyen rendszerint veszít. Állítása szerint egy 2009. decemberi tranzakción a miniállam két és fél millió dollárt bukott. Valakik viszont kerestek az ügyleten. Vigano felgöngyölítette az ügyet és a vatikáni szennyesről magának a pápának számolt be jelentésében. Az ügy persze nem maradt titokban. Az első, aki értesült róla, a nagyhatalmú Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár volt, és ahelyett, hogy megköszönte volna a bíboros szolgálatát, indoklás nélkül áthelyezte Washingtonba. A sajtónak most kipakoló „áruló” nem rejtette véka alá az okot sem: a szálak éppen az államtitkárhoz vezetnek. Sokak szerint ő állhat az „összeesküvés” élén. Túl nagy hatalom összpontosul a kezében, és a pápa túl gyengének mutatkozik, hogy szembeszálljon vele. A Bertonéval harcoló csoport éppen emiatt döntött az előlépés mellett. Fényt akartak deríteni a belső viszonyokra, arra, hogy mindenki háborúban áll mindenkivel. A La Repubblicának nyilatkozó Hans Küng német teológus szerint a vatikáni udvar visszatért a középkorba és a pápa képtelen immár irányítani. Az olasz sajtó nem hagy kétséget afölött, hogy a Vatikánban megindult az utódlási harc XVI. Benedek trónjáért.

A pápa és inasa, Paolo Gabriele (alul) a Szent Péter téren
A pápa és inasa, Paolo Gabriele (alul) a Szent Péter téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.