Bor helyett hétmillió korona a díszdobozban

A cseh törvényhozás mentelmi bizottsága tegnap egyhangúlag úgy szavazott, hogy megkezdhetik a bűnvádi eljárást a korrupciós ügybe keveredett David Rath szociáldemokrata (CSSD) képviselő ellen. A politikust a múlt hét elején tartóztatták le. Ajánlásukat az alsóház minden bizonnyal rövidesen jóváhagyja. A vizsgálati fogságban levő honatya mindenképpen részt akart venni a keddi bizottsági ülésen, s az illetékes bíróság gyorsított eljárásban úgy döntött, ehhez képviselőként joga van. Lenka Bradácová ügyésznő pedig ahhoz ragaszkodott, hogy a gyanúsított minden lépését több kommandós kövesse. A házelnök viszont rendőrt nem akart látni a parlamentben, ezért a belügyminisztérium külvárosi vendégházában üléseztek, ahol a gyanúsított hosszasan bizonygatta ártatlanságát. A harkovi börtönben ülő volt ukrán kormányfő után „cseh Timosenkónak” nevezte magát, mert szerinte mindketten kormánypárti koncepciós eljárás áldozatai. Védekezése azonban nem hatotta meg még a bizottságban helyet foglaló két párttársát sem. Ők is a rendőrség bizonyítékait tartották meggyőzőnek.

David Rath az elmúlt hét elején késő este lépett ki a Prágához közeli, kladnói kórház igazgatónőjének családi házából, amikor kommandósok vették körül, s a nála levő tárgyak átadására szólították fel őt. Pisztoly és teleszkópos gumibot is előkerült a zakójából. Csak a kezében levő díszdobozt szorította magához, azt hangoztatva, hogy hat palack bor van benne, amelyet ajándékul kapott. Végül engedelmeskedett az újabb felszólításnak, s mint kiderült, a dobozban hétmillió cseh korona (hozzávetőleg hetvenhétmillió forint) lapult. A képviselő provokációt kiáltott. A kommandósok azonban a rendszerváltás óta először éltek az alaptörvénynek azzal a rendelkezésével, amely szerint ha bármelyik honatyát bűncselekményen érnek, akkor mentelmi jogának felfüggesztését utólag is kérhetik.

Petr Lessy cseh országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a korrupcióellenes alakulat mintegy száz tagja fél éve megfigyelt és lehallgatott több olyan személyt, akik uniós pályázatokról döntöttek, és a nyertesektől csúszópénzeket vettek fel. Közéjük tartozik a megyei elnöki posztot betöltő Rath is. A vádirat szerint az ő utasítására nevezték meg a cseh fővároshoz közeli Bustehrad barokk kastélyának felújítására kiírt közbeszerzési pályázat győztes cégét, amely 214 millió koronáért vállalta el a munkálatok elvégzését. Ennek fejében az igazgató tíz százalékot juttatott csúszópénzként a döntéshozóknak. Ebből hétmilliót kért Rath, akit társaihoz hasonlóan több hasonló bűncselekménnyel gyanúsítanak.

A cseh médiában hemzsegnek a hasonló botrányos ügyek. A prágai pénzügyminisztérium által felkért könyvvizsgáló cég jelentése szerint két megye közútjainak felújítására és korszerűsítésére kiírt tenderben a részmunkák elvégzését célzó harmincöt versenypályázat közül csupán egy felelt meg a brüsszeli előírásoknak. Kiteregették az újságok Pavel Bém volt prágai főpolgármester – jelenleg a legerősebb kormányzati tényező, a Polgári Demokrata Párt (ODS) parlamenti képviselőjének – szennyesét is, akiről úgy tudják, hogy előző tisztségében olyan cégeknek intézett milliárdos megrendeléseket, amelyeknek az élén korábbi üzlettársai álltak. A CSSD vezetőségének felszólítására David Rath már lemondott tisztségeiről, s kilépett a pártból is. Bohuslav Sobotka pártelnök ugyanilyen kezdeményezésre szólította fel Petr Necas kormányfőt, az ODS vezetőjét. Egyúttal felkérte az országos rendőrfőkapitányt és a legfőbb ügyészt, hogy beosztottjaikkal együtt mielőbb igazolják: nemcsak az ellenzékiekkel, hanem a kormánypártiakkal szemben is függetlenek.

Brüsszel már lépett. Áprilisba figyelmeztette a cseh kabinetet: ha nem változtat az uniós projektek meghirdetésének és ellenőrzésének módszerein, akkor júliustól általánosan felfüggesztheti az uniós támogatások kifizetését. Csehország 2007–2013 között 800 milliárd koronának megfelelő összegre jogosult a különböző uniós alapokból. Most márciusig 570 milliárdot költöttek el, amelyből azonban az unió illetékesei csupán 130 milliárdot utaltak, mert a többi támogatási programban súlyos hiányosságokat tártak fel.

David Rath. A börtönben ülő volt ukrán kormányfő után „cseh Timosenkónak” nevezi magát, mert szerinte mindketten kormánypárti koncep-ciós eljárás áldozatai
David Rath. A börtönben ülő volt ukrán kormányfő után „cseh Timosenkónak” nevezi magát, mert szerinte mindketten kormánypárti koncep-ciós eljárás áldozatai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.