Mladics tábornok a bíróságról is halált üzent

Ironikus tapssal és felemelt ujjal üdvözölte Ratko Mladics a per első napján a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökben ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) bíróját.

A boszniai szerb hadsereg tömeggyilkossággal vádolt egykori vezetője korábbi nyilatkozataihoz hűen jelezte: a „NATO bíróságát” nem ismeri el. Ahogy egykor országát és népét, úgy ma saját magát védi az ICTY elfogult vádlói előtt. Nem feledkezett meg a peren megjelent asszonyokról sem, akik férjeiket, fiaikat vesztették el a Mladics nevével egybeforrt srebrenicai mészárláskor, amely a tábornok elleni legsúlyosabb vádpont Szarajevó 43 hónapos ostromának megszervezése mellett. A 16 év bujkálás után, egy vajdasági faluban tavaly elfogott 70 éves vádlott a torka előtt elhúzott ujjával jelezte, mit gondol a 8000 civil áldozatról és hozzátartozóikról.

– Akármit tesz is, már bíróságon van, élete végéig börtönben lesz, és ez a lényeg – mondta lapunknak Tarik Lazovic. A szarajevói Dnevni Avaz szerkesztő-újságírója szerint azonban a kézjel azt is mutatja, hogy a háború még nem múlt el végleg. – Reméljük, hogy nem lesz politikai szószék Mladics számára a per, és sikerül megakadályozni, hogy szerb híveinek üzengessen. A tízezer áldozatot követelő szarajevói ostromot túlélő Lazovic szerint a boszniai szerb köztársaságban ma is hősként tekintenek Mladicsra. – Ezt már megszoktuk, ahogy azt is, hogy a boszniai szerb köztársaság létezik, és ezt Mladics győzelemként élheti meg. De az is igaz, hogy mi is élünk, Bosznia-Hercegovina is létezik, ez pedig Mladics vereségét jelenti – mondta Lazovic. Ő attól sem tart, hogy az elhúzódó perben a gyengélkedő extábornok az ítélet előtt meghal (miként a cellájában hat éve elhunyt Szlobodan Milosevics szerb elnök). – Mi akkor is tudjuk, ki volt ő, és mit művelt – jegyezte meg a muzulmán bosnyák újságíró. A szerkesztő a külvilágra is neheztel: Mladicsot védte Szerbia, katonai nyugdíjat folyósított neki, és ma ez az ország az EU-tagjelöltje lehet. – A világ talán többet tehetne azért, hogy a szerbiai és az itteni szerb politikai elitből eltűnjenek azok, akik Mladics eszméit nyíltan támogatják. De egyelőre elég nekik, hogy legalább béke van. Lazovic szerint háború remélhetőleg nem lesz, „bár sosem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg egy újabb Mladics”.

A szerkesztő a boszniai szerb tiszt pere láttán büszkeséggel vegyes szomorúságot érez. – Eszembe jut a város, amely ellenállt, az otthonom, amely megsemmisült, a hadsereg, amelyben szolgáltam – mondta az újságíró. Reményének is hangot adott: megosztott országa fiatalabb generációja, ha lassan is, de közeledik egymáshoz.

– Gyerek voltam a háború alatt, nem kötődöm érzelmileg Mladicshoz, és nem téma ő a magánbeszélgetésekben sem. Sosem vágták a bosnyákok a fejemhez, hogy én is bűnös szerb volnék – erősítette meg a közeledés jelét Dejan Sajinovics. A boszniai szerb köztársaságban dolgozó újságíró szerint a háború utániak már arról beszélnek, milyen legyen az ország, nem pedig arról, hogy ki volt a bűnös. – Nem Mladics szüleménye a boszniai szerb köztársaság. Mi akartuk, hogy legyen, és elfogadjuk a közös országot – mondta. Megjegyezte azonban, hogy sokan valóban inkább önállóságot szeretnének a horvát-bosnyák-szerb állam helyett, „de ez lehetetlen”.

Dejan szerint a per nem segíti a szembenézést a háború bűneivel. – Az áldozatok kevesellni fogják, a hívek sokallni a büntetést, ez eddig is így volt – mondta a 31 éves férfi, aki szerint sokkal inkább az érzelmek játszanak szerepet a perekben a tények helyett. – De azt sem gondolom, hogy a per növelné az ellentétet az ország részei között. Az már így is van épp elég, ezt kéne inkább felszámolni kölcsönös szembenézéssel. Mert a mai Bosznia-Hercegovina az ellentmondás maga –mondta az újságíró.

Mladics tudott a szörnyűségekről

– A boszniai szerb erők a háború végére igazi szakértői lettek a gyilkolásnak – jelentette ki a vád nyitóbeszédében Dermot Groome. A hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) ügyésze szerint Bosznia-szerte Ratko Mladics kéznyoma látszik a nem szerb nemzetiségűekkel szembeni háborús bűncselekményeken. – A szerb vezetők támadást intéztek polgártársaik ellen, csak azért,

mert más nemzetiséghez tartoztak, és más vallást követtek – mondta az ügyész, aki szerint Mladicsnak a hadsereg vezetőjeként tudnia kellett a horvát és a bosnyák foglyokat őrző koncentrációs táborok létéről és az ott folyó emberiségellenes bűntettekről. A per csütörtökön folytatódik, de a 413 tanú kihallgatása csak a hónap végén kezdődik meg. Mladics ügyvédei szerint a több agyvérzésen is átesett védencük számára fizikailag is nehéz lesz a peren való részvétel, ezért többször is halasztást kérvényeztek. (Ny. G.)

Ratko Mladics szerdán a bíróságon
Ratko Mladics szerdán a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.