Lám, a baloldal is tud győzni

Francois Hollande győzelme azt mutatja, hogy a baloldal a nagy európai országok egyikében is képes eredményt felmutatni. Megcáfolja azokat, akik úgy gondolták, a szocialista pártokat végképp sikerült kiakolbólítani a hatalomból.

Jelentős előrelépés ez, mert az egész európai baloldalnak lökést adhat azt követően, hogy a globális hitelválság kirobbanása óta a szociáldemokrácia tizenkilenc választást vesztett el Európában a konzervatív és jobbközép ellenfelekkel szemben – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Patrick Diamond, a brit Munkáspárt 2005-ös, győztes választási programjának megalkotója, társadalomkutató. A londoni King’s College-ban a minap került sor a befolyásos nemzetközi szociáldemokrata agytröszt, a Policy Network nagy érdeklődéssel várt új kiadványának bemutatására. Az intézet úgy időzítette az After the Third Way (A harmadik út után) esszékötet megjelentetését, hogy megvárja vele a francia elnökválasztás eredményét. Diamond a kutatóintézet igazgatójával, Olaf Cramméval közösen szerkesztette a könyvet.

Hollande sikerét ünneplik hívei
Hollande sikerét ünneplik hívei

A szakértő egyelőre korainak nevezte a találgatásokat a francia választási győzelem nyomán megnyílt perspektívákkal kapcsolatban, ám Hollande szerinte igazolta, hogy a választók megelégelték a megszorító intézkedéseket. Nem szabad elfelejteni – tette hozzá –, hogy a szocialista jelölt és a jobboldali Nicolas Sarkozy programja között nem volt óriási különbség, „és mindkettőt erősen befolyásolta a német gazdaságpolitika”.

A kötet maga abból indul ki, hogy a szociáldemokrata pártok valaha Európa legerősebb politikai erejét jelentették. Ma viszont úgy tűnik, mintha eltévedtek volna, vagy elvesztették volna az iránytűjüket. Különösen az ideológiai, intellektuális és szervezési pezsgés hiányzik belőlük, amely a háború utáni politikában fő jellemzőjük volt. A bemutatott kötet célja, hogy a partvonalra került, komoly felülvizsgálatra és megújulásra szoruló szociáldemokráciát a XXI. századra alkalmas szellemi munícióval vértezze fel. Összeállításában vezető tudósok, gondolkodók és politikai szakértők vettek részt, elolvasását pedig mindenkinek szánják, akit foglalkoztat a baloldal jövője Európában.

A harmadik út jövőjével kapcsolatban Patrick Diamond elmondta: nagyon sokat változott a világ Bill Clinton, Tony Blair, Gerhard Schröder visszavonulása óta. Az első fontos elem a pénzügyi válság és az ezzel felszínre került új problémák. Kiderült, hogy krízis idején nem valósítható meg egyidejűleg a kötöttségek nélkül működő pénzpiacok és a nagyvonalú szociálpolitikai juttatások koncepciója. További újdonság, hogy az elmúlt években, legalábbis jó néhány országban, átalakult a fő politikai ellenfél karaktere. A korábbi, thatcherista jobboldali politika helyébe az „együttérző” konzervatív megközelítés került, amely a német Angela Merkelt legalább annyira jellemzi, mint a brit David Cameront, vagy a svéd kormányfőt, Fredrik Reinfeldtet. Szociálisan érzékeny, tisztességes politikai ellenféllel szemben nehezebb győzni.

Az új politikai felállásban a szociáldemokrácia megújulására nincs egyetlen recept – állítja Patrick Diamond, aki szerint egészen bizonyos: kényes egyensúlyt kell találni a munkaerőpiac szélesre tárása és a bevándorlók előtti bezárása között. Ami Nagy-Britanniát illeti, az EU bővítése nyomán több százezer új, részben jól képzett, részben viszont a legalantasabb munkát is készséggel elvégző dolgozó érkezett Kelet-Közép-Európából, miközben a munkanélküliség eléri a 2,65 millió főt a szigetországban. Ez nyomást gyakorol a jóléti költségvetésre, és teret ad a populizmusnak. Felmerült: vajon segíti-e az agytröszt az MSZP-t abban, hogy a következő választásokon reális alternatívát kínáljon a Fidesz–KDNP-kormánnyal szemben? Diamond szerint a Policy Network „magas szintű kapcsolatokat tart fenn az MSZP-vel, kinyújtva kezét a magyar balközép felé. Segíti a pártot abban, hogy erőteljesebben töltse be ellenzéki szerepét, hiszen a haladó politikának minden esélye megvan Magyarországon a virágzásra.” Egyben aggodalmának adott hangot a Fidesznek a „demokratikus vita ellenőrzésére” tett erőfeszítéseivel, többek között a szigorú médiatörvénnyel kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.