Forradalmi pénz a Forma–1-es pilótának

Hugo Chávez venezuelai elnök a Twitter mikroblogon gratulált Pastor Maldonadónak, aki venezuelai versenyzőként elsőként nyert Forma–1-es futamot. A pilóta Barcelonában, a vasárnapi Spanyol Nagydíjon a Williams-istálló színeiben nyert. „Győzött Pastor Maldonado. Bravo, Pastor! Gratuláció Neked és harcos csapatodnak. Venceremos! (Győzni fogunk)” – írta.

Az elnöki öröm és büszkeség ezúttal nem csak üres szólam. Pastor Maldonado hálás lehet Chávez rendszerének, hiszen ahhoz is kapott már segítséget, hogy a GP2-ben világbajnoki címet szerezzen. A Williams-csapatbeli szereplésében pedig már közvetlenül Chávez elnöknek is volt szerepe. Még 2010 decemberében maga Chávez mondta el a venezuelai állami televízióban, hogy Maldonado hozzá fordult segítségért, mert helye veszélybe került a Williamsnél, riválisát ugyanis egy milliomos támogatta. Az elnök ekkor a venezuelai állami olajtársasághoz, a PDVSA-hoz fordult, amely Maldonado szponzorává lett. A francia Le Figaro szerint a venezuelai forradalom pénzével törlesztették a Williams 2010-es pénzügyi veszteségének, mintegy 40 millió eurónak a 80 százalékát. A spanyol El País értesülése szerint a PVDSA ezenkívül külön is fizetett további 15,5 millió eurót Maldonado 2011-es költségeire. A venezuelai pilóta tavaly a Forma–1 tizenkilencedik helyén végzett. Most vasárnap viszont nyolc év után meghozta a Williams első pályagyőzelmét.

A venezuelai forradalom ellenzéke most nincs könnyű helyzetben. Eddig nemigen szívelték Maldonadót, mert valamennyi megnyilvánulásában Hugo Chávez korlátlan hívének vallotta magát. Jó másfél éve, amikor Chávez a televízióban bejelentette a versenyző támogatását, a parlamenti ellenzék vizsgálatot követelt az állami olajcég és a brit istálló szerződésének feltételeiről. A fenntartásokat most félretéve, az október 7-re kiírt elnökválasztások közös ellenzéki jelöltje, Henrique Capriles maga is gratulált Maldonadónak, hogy dicsőséget szerzett országának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.