Pásztor: Egy-két bitang nem befolyásolhatja a nemzetet

Akár szavazatainak harmadát is elcsalhatták a Vajdasági Magyar Szövetségtől (VMSZ) a május 6-i parlamenti, államfői, tartományi és önkormányzati választásokon, a szerbiai magyar párt mégis koalíciós tárgyalásokra készül a Borisz Tadics vezette Demokrata Párttal (DS).

Igaz, épp ezt az erőt vádolja a visszaélések elkövetésével a VMSZ, amely mindennek ellenére négyről öt főre növelte parlamenti mandátumainak számát, így önálló frakciót alakíthat a szerb törvényhozásban. – Vannak dolgok, amelyek fontosabbak a számokon túl: ilyen az ország stabilitása és az emberek biztonsága – mondta lapunknak Pásztor István (képünkön). A VMSZ elnöke – és az államfőválasztás hivatalosan 60, a párt szerint 90 ezer szavazatig jutott jelöltje – úgy látja, hogy a választási csalások miatt nem érdemes utcára vinni az embereket. – Ez az ország szétverését jelentené, én viszont nem akarok ebbe a sorba beállni – jegyezte meg, utalva a csalásról szóló vádakat szintén hangoztató Szerb Haladó Párt (SNS) vezetőjének nyilatkozataira.

-
FOTÓ: MTI KELEMEN ZOLTÁN GERGELY

A radikálisból mérsékelt nacionalistává vedlett Tomiszlav Nikolics pártja ugyan győzött, ám 73 fős frakciója vélhetően nem talál elegendő szövetségest a kormányalakításhoz a 250 fős parlamentben. A VMSZ így reményei szerint ismét része lesz egy kormánykoalíciónak, amely újfent a DS és a Szerb Szocialista Párt (SPS) köré fog szerveződni, vélhetően biztosabb többséggel, mint az előző ciklusban. – Hivatalos tárgyalásokról nincs még szó, de egyelőre úgy tűnik, elfogadható a DS számára a regionális érdekérvényesítés, a gazdasági, infrastrukturális fejlesztés általunk képviselt programja – jelentette ki Pásztor, hozzátéve azonban, hogy a választási csalásokat illető állításaik továbbra is érvényesek.

– A 109 szabadkai szavazókörből tizenegyet tudtunk ellenőrizni két nap alatt. Mindben voltak szabálytalanságok. A szükséges feljelentéseket megtettük – jelentette ki a politikus. – Mi semmi mást nem akartunk, mint az igazságot kideríteni, mégis egy busz csendőrt küldtek ki ránk az „européerek” – fakadt ki Pásztor, aki azonban úgy véli, mégis együtt kell működni Tadics pártjával. – A politika nem arról szól, hogy egy-két bitang befolyásolja egy egész nemzetrész sorsát. Bízom benne, hogy a DS megteszi a szükséges lépéseket azokkal szemben, akik mulasztást vagy akár bűncselekményt követtek el. Nem a VMSZ, hanem a közélet tisztaságának érdekében – fejtegette Pásztor.

Elismerte, hogy számtani szükség nincs a VMSZ-re a kormánykoalícióhoz: a DS és az SPS körüli szövetségek mellé elég lehet a Liberális Demokrata Párt (LDP), vagy a Szerbia Egyesült Régiói (URS) is. – Nem vagyunk a mérleg nyelve, de egy kormánynak nemcsak nyelve van, hanem egyéb szervei is. Ha nem csak mandátumszámok szerint, de értékrend alapján alakul kormány, akkor az egyetlen érdemi parlamenti képviselettel rendelkező, európai értékeket valló kisebbségi pártnak abban helye van, persze személyi szerepet nem fogunk benne vállalni, ahhoz kicsik is vagyunk és politikai mozgásterünket is korlátozná – mondta a politikus.

A párt most a vajdasági tartományi választások második fordulójára koncentrál – a parlamenti csupán egyfordulós volt –, és arra, hogy miként foglaljon állást az államfőválasztás második fordulóját illetően, ahová a posztja megőrzéséért küzdő Tadics és az ellenzéki Nikolics jutott be. (Utóbbi meglebegtette, hogy a pártját érő csalások miatt bojkottálná az elnökválasztást.) – Az biztos, hogy Nikolicsot nem támogatjuk. Az, hogy mindketten pártjainkat ért csalásról számoltunk be, semmiféle értékközösséget nem jelent. Tadicsot illetően pedig csütörtökön állok ki javaslatommal a választóim elé. Addig meglátjuk, hogyan kezeli a DS a választási csalások körüli helyzetet – mondta Pásztor, aki szerint az új parlament nem lesz más attól, hogy abból kiszorult az ítéletét Hágában váró Vojiszlav Seselj Szerb Radikális Pártja (SRS). Ideológiájuk megvan más parlamenti pártban is, így sem a parlamenti munka hétköznapjai, sem a közbeszéd nem fog változni Szerbiában az SRS eltűnésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.