Putyin harmadszor

A Kreml pompázatos András Termében, a cárok egykori tróntermében iktatták be tegnap hivatalába Oroszország régi-új elnökét. Vlagyimir Putyin az ezredfordulót követően már két négyéves ciklust töltött az ország élén, majd addigi miniszterelnöke, Dmitrij Medvegyev vette át a stafétabotot, akit viszont ő váltott. Putyin indulásával és az ellentmondásoktól övezett márciusi elnökválasztáson aratott győzelmével bebizonyította, hogy a kitérő csak az alkotmány megkerülését szolgálta. A most hatvanadik évét taposó régi-új államfő akár 2024-ig is hivatalában maradhat. De már első hatéves periódusával is a leghosszabban kormányzó orosz vezetővé válhat Sztálin óta. Első lépéseként Putyin tegnap Medvegyevet javasolta kormányfőnek, amin senki nem lepődött meg.

A háromezer meghívott vendég között volt az első demokratikusan megválasztott orosz államfő, Borisz Jelcin özvegye, Naina Jelcina, a Szovjetunió utolsó elnöke és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, Mihail Gorbacsov, Putyin négy márciusi vetélytársa, az orosz pravoszláv egyház vezetése, a politikai, társadalmi és kulturális élet sok ismert alakja. A külvilágot Putyin jó barátja, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő képviselte. A banketten hangsúlyozottan csak orosz ételeket és italokat szolgáltak föl.

Rövid, mosolytalanul elmondott beszédében Putyin arról szólt, hogy mindig is hazája, népe szolgálatát tekintette hivatásának, és a következő évek hosszú évtizedekre meghatározzák majd Oroszország életét. Dicsérte Medvegyev hozzájárulását az ország modernizálásához, és további átalakításokat helyezett kilátásba. Az ország előtt tornyosuló nehézségeket nem részletezte, de a teremben mindenki tisztában volt vele, hogy a gazdasági prognózisok nem túlságosan derűsek, és az Észak-Kaukázusban az elmúlt hetekben-hónapokban újra fellángoló iszlám terrorizmus sem ígér sok jót.

Putyin motoros rendőröktől kísért autókaravánja a járókelőktől gondosan megtiszított útvonalon közelítette meg a Kremlt, ám Moszkva belvárosa tegnap sem volt békés. Az interneten szervezett tüntetések sorozata jelezte, hogy a fővárosban egyre erősebb ellenállás bontakozik ki a tekintélyuralmi rendszerrel szemben. A rendőrök valóságos hajtóvadászatot folytattak a fehér szalagot viselő demonstrálók ellen, akik egyre újabb helyeken verődtek össze, és a rohamrendőrök érkezésekor azonnal tovább is álltak. Sok embert őrizetbe vettek, miután vasárnap rendőrségi források szerint több mint négyszáz, a tüntetők szerint több mint hatszáz embert állítottak elő. Elvitték a Milliók menete mozgalom szervezőit és az ellenzék vezetőit, Borisz Nyemcovot, Alekszej Navalnijt és Szergej Udalcovot is. Komoly verekedés is volt, amikor a békés demonstrálók közé befurakodott radikálisok megpróbáltak áttörni a Kreml irányába. Egyes hírek szerint hárman életüket veszítették, de ezt hivatalos helyről nem erősítették meg.

Putyin, az új és Medvegyev, a távozó elnök a Kremlben
Putyin, az új és Medvegyev, a távozó elnök a Kremlben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.