Nacionalista siker a parlamentben

A nacionalista Szerb Haladó Pártnak (SNS) lesz a legtöbb képviselője a legkésőbb szeptember elejéig megalakuló új szerb parlamentben a hétfői, immár véglegesnek tekinthető eredmények alapján – közölte a CeSID (a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ) vezetője. Az SNS a 250 parlamenti helyből 73-at tudhat a magáénak. Az eddig kormányzó, Borisz Tadics leköszönt államfő vezette, Európa-barát Demokrata Pártnak 68 mandátuma lesz, míg a Szerb Szocialista Pártnak 45. Teljesen biztos ugyanakkor, hogy a Hágában ítéletére váró Vojiszlav Seselj vezette Szerb Radikális Párt eredménye (húsz év után először) nem éri el a parlamenti küszöböt – jelentette az MTI.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a köztársasági parlamenti választásokon több mint 95 ezer voksot kapott, a szavazatok 2,4 százalékát szerezve ezzel meg, és az eddigi négy helyett öt vagy hat képviselőt küldhet a belgrádi parlamentbe – mondta Pásztor István pártelnök szabadkai sajtótájékoztatóján. Ezzel várhatóan frakciót is tud alakítani. A kisebbségi pártok számára a parlamenti küszöb a szerb pártokra érvényes öt százaléknál jóval kisebb, mindössze 0,4 százalék vagy annál is kevesebb. A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) – Mindannyian együtt többnemzetiségű kisebbségi tömörülés egy jelöltet juttatott be: listavezetőjük, Elfic Emir lesz a képviselő. Az egyidejűleg tartott elnökválasztás második fordulójába Tadics, a Demokrata Párt jelöltje 26,7 százalékkal, a nacionalista Tomiszlav Nikolics a második helyen, 25,5 százalékos támogatottsággal került be. Az öt évre megválasztott új államfő kettejük közül kerül ki, a május 20-ára kitűzött második forduló eredménye alapján. A tizenkét elnökjelölt között indult Pásztor több mint 91 ezer szavazatot szerzett. Mint mondta, a következő napokban egyeztet a magyar közösséget érintő fontos kérdésekről Tadiccsal, s amennyiben sikerül megállapodásra jutni, a VMSZ őt támogatja a második fordulóban. Újvidékre, a vajdasági tartományi parlamentbe – a négy évvel ezelőttihez hasonlóan – öt képviselőt küldhet listáról a VMSZ. Összesen tíz jelöltje maradt állva a második fordulóban, így a párt megőrizheti vagy bővítheti jelenlegi kilencmandátumos részarányát.

Az Európai Bizottság a reformfolyamat és az uniós integráció iránti elkötelezettség megerősítését reméli a majdan felálló új kormánytól – közölte a testület egyik szóvivője, Maja Kocijancic. Brüsszel még várja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), illetve a szerbiai választási bizottság beszámolóit a szavazásról. Előzetes kommentárként mindazonáltal a szóvivő gratulált a szerb népnek a szabad és békés választáshoz.

A magyar kormány figyelemmel kíséri a szerbiai választások eredményét: ezt egyrészt az ott élő magyar közösség súlya önmagában is indokolja, másrészt az, hogy a kabinet az EU további bővítésének híve – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy vélte: a voksolás eredménye magyar szempontból sikeresnek látszik. Arról viszont szerinte még korai beszélni, hogy európai szempontból mit hoz a mostani választás.

Borisz Tadics sajtóértekezleten
Borisz Tadics sajtóértekezleten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.