A felkelők segítenének az elrabolt magyaroknak

– Beszéltem műholdas telefonon a kelet-szíriai Deir ez-Zor környékén harcoló felkelőkkel, a Szabad Szír Hadsereg helyi dandárjának illetékesével.

Ők teljes együttműködésüket ajánlották a két elrabolt magyar mérnök megtalálása és kiszabadítása érdekében – mondta a Népszabadságnak El-Khalid Ibrahim Imre, aki hoszszabb ideje a párizsi székhelyű Szí riai Nemzeti Tanács munkatársa, koordinátora. A szír-magyar fiatalember korábban maga is részese volt a rezsimellenes felkelésnek Szarákib városában, ahol szüleivel élt. (Édesapja hazánkban tanult szír orvos, édesanyja magyar állampolgár. Ők és két testvére is még Szíriában vannak.)

A fiatalember úgy tudja, hogy az elrabolt magyarok mérnökként dolgoztak, feltehetően a szíriai állami Eufrátesz olajtársaság szolgálatában. Deir ez-Zor sivatagi város az Eufrátesz folyó partján van, s térségében vannak a szíriai olajmezők. A fiatalember szerint az egy éve tartó polgárháborúban több olyan fegyveres csoport is szerveződött, amelyek közül néhány ilyen terrorcselekményekre is képes. A Szabad Szír Hadsereg egyáltalában nem egységes. Többnyire kisebb felkelőcsoportokból alakultak a helyi egységei, az akciók sem tökéletesen koordináltak. A csapatok fegyverzete igen szegényes, legerősebb harceszközeik a páncéltörő gránátok és harckocsi-elhárító rakéták, de ezekből is alig van.

Ibrahim Imre szerint a felkelőknek semmiképpen nem érdekük, hogy maguk ellen fordítsák a Nyugatot. Deir ez-Zor felkelőparancsnoka is teljes együttműködést ígért. Vannak azonban osztagok, amelyek időnként rablóbanda módjára lépnek fel. Az emberrablás és az ezzel való zsarolás a kormányerők taktikája – állítja. Őt és az apját is elrabolták „civil fegyveresek”, ahogy más városokban is rendszeres, hogy a kormány szolgálatában álló különítményesek túszokat szednek. Tud róla, hogy a magyar hatóságok nyilvánosságra hozták: a helyi társszervekkel működnek együtt a magyarok kiszabadítása érdekében. Meglehetősen szkeptikus a kimenetelt illetően, hacsak – teszi hozzá – a kormány nem valamilyen jól előkészített PR-akciójáról van szó. Erre utal a hivatalos helyről elhangzott magyarázat, miszerint az emberrablók azok közül kerülnek ki, akik meg akarják akadályozni a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által összehozott tűzszünetet. Mindeközben a Terrorelhárítási Központ (TEK) kijelölt egysége megérkezett Szíriába, és a szír hatóságokkal együttműködve dolgozik az elrabolt magyarok felkutatása érdekében – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A szóvivő közlése szerint a Külügyminisztérium a budapesti szír ügyvivővel folytatott újabb egyeztetés nyomán szerdán arról tájékoztatta a Miniszterelnökséget, hogy a szír hatóságok hozzájárultak a TEK szakembereinek beutazásához, és szorosan együtt fognak működni velük az elrabolt magyarok felkutatása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.