Ponta nem hirdet háborút

Romániai elemzők egyetértenek abban, hogy több hónapi erőteljes nyomás, elhúzódó parlamenti sztrájk után az ellenzék egyetlen dolgot tehetett az Ungureanu-kabinet pénteki bukása után: vállalja a kormányzást. Arról már eltérőek a vélemények, hogy milyen lépéseket tehet Victor Ponta alakuló kormánya az őszi parlamenti választásokig. A kijelölt miniszterelnök első nyilatkozataiból egy biztosnak látszik: az ellenzékben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) gyarmatosító politikáját és az ország kiárusítását kárhoztató Ponta nem hirdet szabadságharcot.

Több elemző tartott attól, hogy kormányra kerülve a Szociálliberális Unió (USL) megnyitja a közszféra és a szociális ellátórendszerek pénzcsapjait – amelyek a demokrata-liberális–RMDSZ kormányzás idején éppen csak csordogáltak –, és ha kell, akár felrúgja az IMF-fel kötött elővigyázatossági hitelegyezményt. Ponta nyugalomra intett, jelezte, hogy az új kormány első intézkedése nem a 2010-ben 25 százalékkal csökkentett bérek visszaállítása vagy a kisnyugdíjasoktól levont járulékok visszatérítése lesz, a kabinet a beiktatását követő első ülésén az IMF-nek küldendő szándéknyilatkozatról dönt. – Célunk a stabilitás és a kiszámíthatóság – jelentette ki a miniszterelnök-jelölt, aki hétfőn délután találkozott az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank küldöttségével. Ponta külön megköszönte Bogdan Dragoi távozó pénzügyminiszternek a jelenlétét, majd azt mondta: kormánya teljesíteni akarja az előző kabinet által vállalt kötelezettségeket, amennyiben a költségvetés korlátai azt lehetővé teszik.

A gazdaság és az államháztartás állapotáról egyébként június elejére ígér pontos képet az USL – a tervek szerint akkor ér véget a hároméves jobboldali kormányzás átvilágítása. Mindenesetre az USL vezetői máris látják, hogy mozgásterük meglehetősen korlátozott. Erre utal, hogy a miniszterelnök-jelölt Ponta újra megígérte a kisnyugdíjasoktól másfél éven át jogtalanul vont egészségbiztosítási járulékok visszatérítését, viszont a közalkalmazotti bérek emelése kapcsán óvatosabban fogalmazott. – Megvannak az előfeltételei, hogy a közalkalmazotti béreket a 2010-es csökkentés előtti szintre emeljük – mondta, miközben elzárkózott attól, hogy határidőt adjon. Hozzátette ugyanakkor, hogy az USL választási ígéreteit az őszi voksolás után valósítják meg, konkrétumokat pedig a szeptemberben előterjesztendő, 2013. évi költségvetés tartalmaz majd. – Nem szabad elfelejteni, hogy ez a kormány úgyszólván ideiglenes lesz – mutatott rá Crin Antonescu, az USL társelnöke is.

Ponta kedden késő estére ígérte a kormánynévsort. Mint mondta, nem beszélt a kiszemelt miniszterjelöltekkel, de reméli, hogy senki nem utasítja vissza, bár a mandátum rövidsége miatt megértené, ha így tennének.

Tisztul közben a kép a Ponta-kormány parlamenti támogatását illetően. Az USL-nek három szavazata hiányzott a 231 fős többséghez, viszont a nem magyar kisebbségeket tömörítő, 17 fős frakció most már biztosan csatlakozik a koalícióhoz. Ugyanakkor olyan hírek kaptak lábra, hogy a pénteken megbukott kormánykoalíció több képviselője is bizalmat szavazhat jövő hétfőn a Ponta-kabinetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.