Német nyomás Ukrajnára

Nem utazik Jaltába a német elnök a közép-, és kelet-európai államfők idei csúcstalálkozójára. Joachim Gauck azért marad távol a május 11-én esedékes találkozótól, mert így kíván tiltakozni a hét évre elítélt és újabb per elé néző volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko fogva tartásának körülményei ellen.

A Süddeutsche Zeitung szerint az államfő döntése előtt Angela Merkel kancellárral is egyeztetett.

Timosenko a múlt héten éhségsztrájkba kezdett, miután erőszakkal szállították harkovi börtönéből a kórházba. Az 51 éves asszony korábban gerincsérvének németországi kezelését kérte, amit az ukrán legfőbb ügyész elutasított. Nem csak a fogvatartás körülményeit, de már a korábbi a pert is elítélte az EU, Brüsszel a jelenlegi ukrán elnök, Viktor Janukovics politikai bosszújának tartja a bírósági eljárást. A német döntés jelzi, hogy egyre nagyobb veszélyben van az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi társulási egyezmény aláírása, amely már így is halasztást szenvedett. Catherine Ashton, az EU külügyi biztosa „azonnali és minden kétséget kizáró” vizsgálatot kért a „kínzással és kegyetlenség más formáival, az embertelen és kárt okozó” gyógykezeléssel kapcsolatos állítások ügyében. 

Mindeközben német politikai körökben már a labdarúgó Európa-bajnokság bojkottja is felmerült, miután a júniusban kezdődő kontinensviadal házigazdája – Lengyelország mellett –a döntőnek is otthont adó Ukrajna lesz. A német kormány emberi jogi megbízottja, Marcus Löning szerint Európa vezető politikusai fognak tüntetően távol maradni az ukrajnai mérkőzésektől. Ugyanakkor a német futballszövetség (DFB) elnöke jelezte: fontosnak tartja az alapvető emberi jogok védelmét, és hogy Timosenko megfelelő ellátásban részesüljön. Wolfgang Niersbach ugyanakkor hozzátette: arról nincsen szó, hogy a Nationalelf távol maradna az Eb-től. – Emlékezzenek az 1980-as és az 1984-es olimpia bojkottjaira. Attól leginkább a sportolók szenvedtek – mondta Niersbach a DFB honlapján olvasható interjúban.

Budapest még nem döntött

Amint lesz ezzel kapcsolatos álláspontja a hivatalnak, azt hivatalos közleményben fogja tudatni – közölte lapunkkal a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya a közép,- és kelet-európai államfők jaltai csúcsán való magyar részvétele kapcsán. A döntést bonyolítja, hogy Schmitt Pál lemondása után az új államfőről csak május másodikán szavaz a parlament, (Ny. G.)

Ukrán ellenzéki képviselők Timosenko kiterített óriásplakátjával a kijevi törvényhozásban.
Ukrán ellenzéki képviselők Timosenko kiterített óriásplakátjával a kijevi törvényhozásban.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.