Lehallgatták Hu Jintao államfőt is

Még Hu Jintao kínai elnök telefonbeszélgetését is lehallgatta az a csungkingi különleges egység, amely a délnyugat-kínai tartomány bukott párttitkára, Bo Xilai utasítására hoztak létre a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemhez.

A The New York Times csungkingi hivatalnokokra hivatkozva azt írta, hogy rendszeresen lehallgatták a Pekingből érkezett magas rangú személyek telefonbeszélgetéseit is figyelték.

Az amerikai lap szerint Pekingben Hu Jintao elnök és egy Csungkingba kiküldött, korrupció elleni illetékes között folyt telefonbeszélgetés „fülellése” vághatta ki a biztosítékot Pekingben, talán nem is az, hogy Bo felesége gyilkosság gyanújába keveredett. A lehallgató hálózatot állítólag a párttitkár korábbi jobbkeze, Wang Lijun rendőrfőnök működtette, aki leváltása után februárban egy napra bemenekült a chengdui amerikai konzulátusra. Feltételezhetően kiteregette a Bo-család piszkos ügyeit. Így azt a feltételezését is, hogy valójában megmérgezték Neil Heywood brit üzletembert, akinek halálát eredetileg túlzott alkoholfogyasztással magyarázták. Minthogy Wangot azóta a kínai biztonsági szervek tartják őrizetben, a felső pártvezetés nyilvánvalóan mindenről tud.

A világsajtó kommentárjai szerint a 30 millió lakosú Csungking párttitkárának, Bo Xilainak tündöklése és bukása alighanem a kínai pártvezetést leginkább megrázó fejlemény az 1989-es Tienanmen téri tüntetések leverése óta. Márciusban közölték hivatalosan, hogy a „pártfegyelem megsértésének” indoklásával felmentették a párttitkárt. Később egy szűkszavú közlemény szerint Bot megfosztották központi és politikai bizottsági tagságától, feleségét pedig őrizetbe vették a brit állampolgár meggyilkolásában való részvétel gyanújával. Azóta a kínai média inkább csak ideológiai jellegű figyelmezetéseket tesz közzé. Legutóbb a Global Times kommentárjában a Bo-ügy kapcsán azt fejtegette: súlyos hibákhoz vezethet, ha egy vezető túlértékeli személyes befolyását, mert így azt is képzelheti, a párt és a jog felett áll.

Míg a kínai sajtó szerint majd a vizsgálat megállapítja, hogy mi történt, a nyugati lapok azt állítják: Bo Xilai és rokonsága jelentős vagyonra tett szert. Felesége állítólag a pénzek külföldre síbolása kapcsán neheztelt meg a brit üzletemberre, mert túl nagy sápot kért. Eközben a párttitkár országos példaként tolta előtérbe az egyenlősdivel és a maoista nosztalgiával „tetézett harcát” a korrupció ellen, amelynek során vállalkozók tucatjait, köztük Peng Zhimin milliomost, a Chongqing Hilton tulajdonosát ültették le, hat „maffiózót” ki is végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.