Kína venne is a régióban

Tízmilliárd dolláros hitelkeretet és a szintén a közép-kelet-, illetve délkelet-európai térséget segítő félmilliárdos befektetési alapot ígért Wen Jiabao csütörtökön, Varsóban – jelentették a hírügynökségek.

A befektetési alap kedvező feltételekkel kínálna kölcsönöket infrastrukturális, csúcstechnológiai és megújuló energetikai projektekhez. – További lehetőségeket jelenthet mindez Magyarországnak is – értékelte a bejelentést a Népszabadságnak nyilatkozva Pető Ernő. A ChinaCham Hungary, Magyar-Kínai Gazdasági Kamara elnöke emlékeztetett rá: Wen tavaly júniusi, budapesti látogatása apropóján Kína már kétszer egymilliárd dollárt „kihelyezett” Magyarországra, a Wanhua BorsodChem-fejlesztésére, illetve hitelkeretet nyújtott kínai cégek itteni befektetéseire. – Nem igaz, hogy a kínaiak „megszállni” akarnának, maguk alá gyűrnék a magyar gazdaságot. Magyarország fontos szerepet játszhat a KNK európai gazdasági terjeszkedésében; ezt pozitív értelemben mondom – tette hozzá Pető, aki el akar oszlatni egy félreértést: a hazánkba irányuló kínai export a közhiedelemmel ellentétben 95 százalékban nem ruha és cipő, hanem magasan feldolgozott termék.

Négy országot érintő európai útjának utolsó állomásán a kínai miniszterelnök világossá tette a tágabban vett kelet-európai térség vezetői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök előtt: országa nemcsak eladni akar, de venni is kész itteni partnereitől, továbbá 2015-re a kétoldalú kereskedelem volumenének évi százmilliárd dolláros szintjét tűzi ki célul a régióban. (Ez Magyarországgal tavalyi adat szerint 9,2 milliárd dollár, 2015-re húszmilliárd a cél.) – Kína érti a kelet-európai országok aggodalmait a kereskedelmi egyensúlyhiányt illetően, s fellendíti importját ezen országokból – mondta Wen a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumon, amelyen csaknem ezer üzletember is részt vett.

Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy „Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek” – mondta Orbán, miután tárgyalt Wennel. A kormányfő az MTI szerint elmondta: szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén „sikerül tető alá hozni”, amikor miniszterelnöki meghívásra Kínába látogat.

Kína, mint a feltörekvő gazdaságok legjelentősebbe, továbbra is a globális gazdaság „bezzegországa”, noha korábban kétszámjegyű GDP-növekedési üteme a tavalyi utolsó negyedévre 8,9 százalékra, 2012 első három hónapjában pedig 8,1 százalékra lassult. Ha Jimin vezető kínai közgazdász, a Goldman Sachs bankház egy igazgatója csütörtökön azt mondta: a következő évtizedben 5-8 százalékos ütemben bővülhet.

Wen személyében tavaly 24 év után először látogatott hazánkba kínai miniszterelnök tavaly. A jövő héten pedig helyettese és utóda, Li Keqian érkezik. A politikus várhatóan egy év múlva, a pekingi felső „garnitúra” teljes váltásának részeként veszi át a kormányfői stafétabotot és ezzel a KNK második-harmadik legfontosabb politikai pozícióját. Pető Ernő lapunknak úgy vélte: Li vizitje azért is jelentős amellett, hogy ő a miniszterelnöki szék várományosa, mert egy éven belül másodszor jár majd magas rangú pekingi vezető hazánkban, Moszkva és Brüsszel között Budapestet is útba ejtve. – Nem sok térségünkbeli országnak adatik meg ez a lehetőség –mondta. Lit továbbá kínai cégvezetők küldöttsége is kíséri; ez további befektetésekhez vezethet Magyarországon.

Wen Jiabao kínai miniszterelnök és Donald Tusk (jobbról) lengyel kormányfő a varsói fórumon
Wen Jiabao kínai miniszterelnök és Donald Tusk (jobbról) lengyel kormányfő a varsói fórumon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.