A kettős állampolgárság most nem volt terítéken

A szlovák állampolgársági törvény módosítása és a könnyített magyar honosítás nem szerepelt mai, kétoldalú megbeszélésünk témái között – jelentette ki Robert Fico, miután Varsóban magyar kollégájával, Orbán Viktorral tárgyalt.

A TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva a pozsonyi kormányfő elmondta: „Először volt lehetőségem személyesen találkozni magyar partneremmel, mert eddig csupán a médián keresztül figyeltük egymást. Két olyan miniszterelnök normális és konstruktív párbeszédeként jellemzem mai találkozónkat, akiknek érdeke az eredményes együttműködés. Mindannyiunknak sikerekre van szüksége, nem pedig konfliktusokra, viszálykodásra. Minden energiánkat a közös gazdasági, közlekedési és energetikai projektekbe fektetjük. Örömmel állapítottam meg, ezzel az álláspontunkkal Orbán Viktor is egyetértett – mondta Fico. A szlovák, illetve a kettős magyar állampolgársággal kapcsolatban úgy vélte: e vitás kérdésekről a két ország közötti alapszerződés keretében működő vegyes bizottságban, illetve a jogi szakértőknek kellene egyezségre jutni – jelentette pozsonyi tudósítónk.

A magyar miniszterelnök szerint a nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon. Orbán magyar újságíróknak úgy fogalmazott: „minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel”, élvezi mindkét fél nyitottságát és reményeik szerint „a sikerek oldalvizén” megoldást nyer – írta az MTI. Fico szerint a szlovák-magyar politikai kapcsolatokat beárnyékoló feszültséghez hozzájárulhatott az a tény is, hogy a 2006 és 2010 közötti első kabinetjének a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) is tagja volt. – Ma merőben más a helyzet. A kormányzó Smer-SD európai értékrendet képviselő párt, amely tudatosítja, hogy az országban élő nemzeti kisebbségek milyen értéket jelentenek. Egyértelműen leszögeztük, hogy a továbbiakban a jogállásukkal kapcsolatban teljes mértékben tiszteletben tartjuk a jelenlegi status quót – mondta a kormányfő.

A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál és legalább két Ipoly-híd is készül majd. Orbán kiemelte: felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.