Semmi sem dőlt még el

Szorosabb lett a verseny a szocialista Francois Hollande és a jelenlegi konzervatív államfő, Nicolas Sarkozy között, mint azt a vasárnapi első eredmények mutatták. E szerint Hollande 28,63 százalékkal végzett az első helyen, míg Sarkozy – alig másfél százalékkal lemaradva – 27,08 százalékkal lett második. Ők ketten versengenek majd a kiesett jelöltek szavazótáboráért is a május 6-án esedékes második fordulóban. Némileg módosult a közvélemény-kutatók korábbi előrejelzése is, amely a baloldali jelölt első fordulós győzelme esetén fölényes Hollande-sikert jósolt a végső összecsapásban. Ez a tipp ma már nem olyan biztos.

„Hollande az élen, Marine Le Pen ünneprontó” – írja a baloldali Libération hétfői számának első oldalán. Arra utal, hogy a szélsőjobboldali jelölt a maga 18,01 százalékos eredményével kétségessé teheti Hollande második fordulós győzelmét. Feltéve persze, ha a Nemzeti Front jelöltje – aki apja minden korábbi eredményét felülmúlta – Sarkozy támogatására szólítja fel híveit. Ami távolról sem biztos. Sőt francia elemzők szerint Le Pen már a nyári nemzetgyűlési választásokra készül, ahol a jelenlegi kormánypárt alternatívájaként léphet fel. Az Ifop felmérése szerint a szélsőjobb szavazótáborának legfeljebb 48 százaléka fog Sarkozyre szavazni, 31 százalékuk Hollande-nak adja majd a voksát, a többiek pedig távol maradnak a szavazástól. Ez esetben a hivatalban lévő elnök biztosan veszíteni fog, nem véletlenül írja a hétfői Le Figaro címlapján: ha Le Pen szavazói a második fordulóban nem támogatják Sarkozyt, az ő felelősségük lesz, hogy a baloldal ismét hatalomra kerül.

Számos politikai elemző Sarkozyt teszi felelőssé a radikális jobboldal megerősödéséért. Az elnök a kampány elején – alighanem munkatársainak tanácsára – még a gazdaságot állította a vitatémák központjába. Azt magyarázta: nem sikerült ugyan a bénult országot felráznia, a növekedés a fél százalékot sem éri el, a munkanélküliségi ráta 10 százalékra (a pályakezdő fiatalok körében 20 százalékra) nőtt, de legalább sikerült megvédeni az országot a nagyobb bajoktól. Később azonban – alighanem a szélsőjobboldali szavazók elhódításának szándékával – hirtelen fordulatot vett. A közbiztonság, illetve a bevándorlás kérdéseire összpontosított. Ezekben a témákban viszont Le Pen „jobb volt” nála.

Az első forduló győztese, Francois Hollande is kénytelen „külső” támogatók után nézni, ha május 6-án is nyerni akar. Az ő helyzete valamivel könnyebb, mint Sarkozyé, hiszen a radikális Baloldali Front jelöltje, Jean-Luc Mélenchon máris jelezte, hogy Hollande támogatására szólítja fel híveit. A közvélemény-kutatók is azt jelzik, hogy a radikális baloldali szavazók 83 százaléka a szocialista jelöltre voksol majd. Hasonló ígéretet tett a Zöldek képviseletében Eva Joly, igaz, számszerűleg ez csupán alig valamivel két százalék fölötti támogatást jelenthet. A két trockista párt szavazóiról is nehéz elképzelni, hogy nem Hollande-ot támogatják. A nagy kérdés a centrista Francois Bayrou közel 10 százalékos tábora. Ha Bayrou netán miniszterelnöki ajánlatot kapna, elképzelhető, hogy Sarkozy támogatására biztatná híveit. Ha nem, azok három részre fognak oszlani: 38 százalékuk a jelenlegi elnökre, 32 százalékuk Hollande-ra szavaz, 30 százalékuk pedig tartózkodik.

Hollande azt mondja magáról: „Az összefogás jelöltje vagyok, a változás jegyében”. Fontos tehát, hogy a hátralévő két hétben ne mondjon olyat, amivel a szélsőbalos és a környezetbarát híveket felbosszanthatja. De még fontosabb, hogy ne sétáljon bele Sarkozy csapdájába. Az elnök ugyanis legalább három tévévitába akarja őt belerángatni, abban a hitben, hogy a kamerák előtt ő a rutinosabb. Ezt Hollande is így gondolhatja, ezért csak egyet akar. Ezekben a vitákban Sarkozy szeretne nemzetközi vizekre evezni, ahol ellenfele járatlanabb. De Hollande ezt kerülni fogja. Ehelyett igyekszik majd szembesíteni Sarkozyt az ország siralmas gazdasági helyzetével, ami önmagáért beszél.

Francois Hollande szocialista jelöltet Quimperben köszöntik választói egy nappal az első forduló után
Francois Hollande szocialista jelöltet Quimperben köszöntik választói egy nappal az első forduló után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.