Európa kalózai, egyesüljetek!

Összefognak az internet szabadságát hirdető európai pártok, hogy az Európai Néppárthoz vagy a Zöldekhez hasonló szövetséget hozzanak létre.

– Amikor bekerültem az Európai Parlamentbe, sokan arra számítottak,hogy karddal a számban és fekete szemkötővel érkezem. De aztán megtanultak komolyan venni – meséli lapunknak Christian Engström, a svéd Kalózpárt EP-képviselője. Ma még svéd kolléganőjével, Amelia Andersdotter képviselőnővel együtt ketten vannak csak a strasbourgi-brüsszeli törvényhozásban, de Engström bízik benne: a következő (2014-es) európai választások után más EU-tagállamokból is érkeznek majd „kalózképviselők”.

Éppen azért, hogy erőre kapjanak, az uniószerte egyre-másra felbukkanó kalózpártok az összefogás mellett döntöttek. – Európai kalózpártot szeretnénk létrehozni, a konzervatív mozgalmakat tömörítő Európai Néppárthoz vagy a Zöldek európai szövetségéhez hasonlóan – válaszolja érdeklődésünkre Amelia Andersdotter, aki huszonnégy évesen az EP legfiatalabb tagja. Ő is részt vett a minap a Pirate Parties International (Nemzetközi Kalózpártok) prágai tanácskozásán, ahol arról egyeztettek, hogyan lehetne egységes kampányt kialakítani a két év múlva esedékes EP-választásokon.

S hogy kalózként mivel gazdagítják az Európai Parlament munkáját? – A fő cél megreformálni a szellemi tulajdonjoggal és a szerzői joggal kapcsolatos szabályozást – közli a végzettsége szerint számítógépes programozó Christian Engström, aki az eddiginél liberálisabb játékszabályok híve. Úgy véli, hogy fordulópont lehet, ha végül megbukik az internetezők körében rengeteg vitát kiváltó ACTA-egyezmény (hamisítás elleni nemzetközi megállapodás), mert akkor arra is választ kell találni: mi legyen helyette?

„Kalózpolitikusként” Amelia Andersdottert elsősorban az érdekli, hogyan illeszkednek az információs technológiák a mindennapi életbe. –A többi politikai párt másként tekint az információs politikára, őket inkább a kereskedelmi szempontok érdeklik –említ lényeges különbséget az ifjú politikusnő, aki kimondottan barátinak nevezi az EP-ben uralkodó légkört. Ahogy fogalmaz, ő nem liberálisabb, hanem egyszerűen jobb szabályozást szeretne, és legalább ilyen fontosnak tartja a túlszabályozás elkerülését.

– Minél több a kalóz az Európai Parlamentben, annál hamarabb érünk el eredményeket – hangsúlyozza az 52 éves Engström, aki főként Németországnál és Ausztriánál lát esélyt kalózpárti politikusok Strasbourgba küldésére. Noha a prágai konferencia célkitűzései közül az európai együttműködéssel egyetért, azt már nem hiszi, hogy a kalózpártok külön csoportot alkothatnának az EP-ben. Ám ez nem is baj, ő és Andersdotter kiválóan megvannak a zöldfrakcióban.

Arról pedig, hogy hol van szükség az ő politikájukra, mindketten azt mondják: ahol vannak fiatalok és internet. Vagyis mindenhol.

A Bundestag kapujában: több nőt és több demokráciát követelnek a német újoncok

Ha most lennének a választások, a német Kalózok a Bundestag harmadik legnagyobb frakcióját alkothatnák, maguk mögé utasítva a Zöldeket, de 2013-ig azért még sok víz lefolyik a Berlint átszelő Spree folyón. – Nem vagyunk protesztpárt – utasítja vissza Thomas Gaul, a Piratenpartei nemzetközi koordinátora (mert ilyen is van!) a felvetést. Ők nem valami ellen, hanem a fontos témák mellett vannak: ezek mindegyike kapcsolatban áll a polgárok szabadságjogaival, legyen szó a szerzői jogok reformjáról vagy az internet szabadságáról. Igaz, más területeken van még mit csiszolni a programjukon, de biztosít róla, hogy a német gazdaság érdekeit mindig szem előtt tartják majd, és nem mennek szembe Európával sem. A gazdasági program címszó alatt szerepel a mindenkinek alanyi jogon járó alapfizetés is. – Ki kell számolni, hogy ez egyáltalán működhet-e – magyarázza Gaul.

A legfontosabb üzenetük alighanem az, hogy a politika figyeljen jobban a polgárokra. – A problémákat így előre lehetne látni, nem csak az utolsó pillanatban reagálni rájuk – hangsúlyozza Thomas Gaul. A német kancellári hivatalban túl nagy a hatalomkoncentráció, és a parlament sem működik elég áttekithetően, sok döntés zárt ajtók mögött születik. Ezen is változtatni akarnak. A német Kalózpártnak jelenleg több mint 26 ezer tagja van, és ott vannak már a berlini és a Saar-vidéki tartományi parlamentekben is. Az iskolásoktól a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteti magát, de szeretnének még több nőt a fedélzeten.

Hogy a kalóz elnevezés esetleg negatív érzéseket keltene az emberekben?

Azoknak az időknek vége – a mai kalóz „pozitív hős”. (Inotai Edit)

Christian Engström EP-képviselő liberálisabb játékszabályokat szeretne
Christian Engström EP-képviselő liberálisabb játékszabályokat szeretne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.