„Remélem, épen kapom vissza a lelkemet”

Mintha egy amerikai televíziós sorozatból léptek volna elő, Anders Behring Breivik ügyvédei úgy pózolnak a róluk készült és egy norvég újságban megjelent fotón. A fénykép nem kis felháborodást váltott ki. Az érintettek, Geir Lippestad ügyvéd és társai azzal védekeznek, hogy a sztárstílusú beállítás nem az ő, hanem a fotós ötlete volt. Lippestad ügyvédpartnere, Vibeke Hein Baera azt mondta: azon a napon tucatjával adtak interjúkat, így annak a bizonyos norvég újságnak is. Miután negyedóra volt az interjúra és a fotózásra, elfogadták, hogy a Scanpix képügynökség fotósának utasításai szerint álljanak be a felvételhez – írta a Süddeutsche Zeitung.

Többek szerint az is szembeötlő, hogy Breivik miért a gazdasági és munkajogi ügyekre szakosodott ügyvédi irodát választotta. Ráadásul Lippestad baloldali elkötelezettségűként ismert, tagja a szociáldemokrata pártnak. Annak a pártnak, amelynek ifjúsági tagozata szervezte az Uttoya szigeti tábort. Breivik itt végzett 77 áldozatának többségével. A szociáldemokrata kormány megbízásából egy olyan projektet is irányít, amely azt hivatott felmérni: hogyan lehet a mozgássérültek számára a középületeket még jobban megközelíthetővé tenni – emlékezetett a Focus Online. Egyes spekulációk szerint Breivik egy korábbi neonáci ügy miatt választotta magának Lippestadot ügyvédként. A nyolcgyermekes családapa tíz évvel ezelőtt védett egy szélsőjobboldali elkövetőt, aki rasszista indíttatásból leszúrt egy tizenöt éves sötétbőrű fiút. Lippestad a tettes felmentését próbálta elérni, az illető tizenhét év börtönt kapott.

Lippestad korábban azt nyilatkozta, amikor Breivik tavaly júliusi ámokfutása után felhívták: elvállalná-e a tömeggyilkos védelmét, első gondolata az volt, hogy nem. Aztán végül úgy döntött, a szörnyet is megilleti a védelem joga. – Életem legnehezebb ügyének ajándékoztam a lelkemet, remélem, épen kapom vissza – idézte a Focus Online az ügyvédet, aki ugyan nem szeretné megsérteni az áldozatok családját, de a büntetőperben önvédelemre fog hivatkozni. Az iszlám veszélyeivel szembeni önvédelemre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.