Megmutatta izmait a Kim-dinasztia legifjabbja

A kudarccal végződött pénteki műholdfelbocsátást is ellensúlyozni hivatott erőfitogtatásnak értékelte a nemzetközi sajtó Kim Dzsong Un, az új észak-koreai vezető első nyilvános beszédét, illetve a vasárnapi katonai parádét nagyapja, a dinasztiaalapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulóján.

– A katonai technika felsőbbrendűsége többé nem az imperialisták monopóliuma. Mindörökre vége a korszaknak, amikor ellenségeink atombomba segítségével fenyegettek és zsaroltak bennünket – mondta a tavaly decemberben, apja, Kim Dzsong Il halálával hatalomra jutott 29 éves Kim, aki fekete Mao-zubbonyba öltözve lényegében felolvasta húszperces beszédét.

– Minden lehetséges módon meg kell erősíteni hadseregünket, és meg kell valósítanunk a célt: erős és prosperáló szocialista államot építünk – hangoztatta. Az 1,2 milliós hadsereg krémjének részvételével megrendezett katonai parádét a BBC tudósítója, az egyetlen, Phenjanban tartózkodó brit újságíró is lenyűgözőnek találta. A KNDK-nak aligha hiányzott volna a pénteki, balul sikerült rakétaindítást követően egy újabb blamázs, ráadásul épp a legidősebb Kim születésének centenáriumán, amelyre évtizede készültek.

Az észak-koreai vezető szavai szerint a KoreaiMunkáspárt határozatot hozott róla, hogy az ország népé nek, „amely a legjobb a világon, és amely annyi kihívást élt túl, de hűségesen szolgálta a pártot, nem kell többé meghúznia a nadrágszíjat, és élvezni fogja a teljes szocialista virágzást. Haladjunk tovább a teljes győzelem felé!” – hirdette meg a jövő programját Kim a hírügynökségek jelentése szerint.

A Kim Ir Szen téren felsorakoztatott észak-koreaiak ezrei éljeneztek, amint új – és a kissé gerontrokratikus, idősek uralta ázsiai politikai kultúrában különösen fiatalnak számító – vezetőjük a csapatokhoz intézte beszédét, a helyszíni beszámolók szerint nyugodtan és kimért stílusban. A meghirdetett szocialista virágzáshoz mindenesetre hozzátartozik: a kommunista remeteállam 240 ezer tonna amerikai élelmiszersegélyért cserébe ment bele a fegyverkezési moratóriumba; ám, legalábbis ideiglenesen, ezt is elveszíti a Fehér Ház közlése szerint. A rakétaindítást Észak-Korea kötelezettségei megsértésének tartja a nemzetközi közösség, és ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte pénteken. Mindamellett Kim az erőfitogtatás dacára kifejezte együttműködési készségét mindazon országokkal, amelyek nem ellenségesen viszonyulnak Észak-Koreához. Kinyilvánította: küzdeni fog Korea újraegyesítéséért. Hangsúlyozta a nemzeti egység fontosságát is.

„Jó első benyomást tett népe és a világ előtt” – értékelte a beszédet Hadzsime Izumi, a japán Sizuoka Egyetem Észak-Korea-szakértője. – Megmutatta, hogy viszonylag jó beszédet képes tartani, és egyelőre ez önmagában fontos, fontosabb, mint hogy mit is mondott. Úgy vélem, gyakrabban láthatjuk majd nyilvánosan beszélni, és más stílust mutat majd apjához képest – vélte. Az AP hírügynökség emlékeztet: Kim apja, Kim Dzsong Il egész, csaknem két évtizedes uralma alatt egyetlen ilyen beszédet tartott.

A sikertelen rakétaindítás után a katonai díszszemlén azt kívánták bizonyítani, hogy az országnak még mindig jelentős fegyverarzenálja van. Így a parádén egy új fegyvert is bemutattak. A BBC tudósítója szerint a fegyvert a legnagyobb teherautó vitte, de álcázva volt, ezért pontosan nem lehet tudni, hogy mi az. – Nemcsak modell volt, úgy nézett ki, mint egy interkontinentális ballisztikus rakéta – mondta egy japán katonai szakértő. Egy dél-ko reai, rakétákkal foglalkozó tudós szerint azonban az eszköz inkább közép-hatótávolságú ballisztikus rakétának tűnt. Az elemzők már egy ideje gyanítják, hogy Észak-Koreának van egy, a péntekinél nagyobb rakétája is. Múlt héten ugyanis egy nemzetközi újságírócsoportot is bevittek a fellövés helyszínére, és a fotók alapján a kilövőállvány egy nagyobb rakétának is megfelel.

Dél-Koreában is „megünnepelték” Kim Ir Szen századik születésnapját: tíz hőlégballonnal körülbelül kétszázezer röplapot juttattak át a határon, amelyek szerint amíg Észak-Korea rakétákkal kísérletezget, addig az emberek éhen halnak az országban.

A phenjani katonai parádé egyik mozzanata
A phenjani katonai parádé egyik mozzanata FOTÓ: REUTERS BOBBY YIP
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.